Κελέτσης στο 1st Agrofuture Summit: Oι δύο προκλήσεις της αγροτικής παραγωγής - Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα και η κλιματική αλλαγή

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κελέτσης στο 1st Agrofuture Summit: Oι δύο προκλήσεις της αγροτικής παραγωγής - Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα και η κλιματική αλλαγή
Στις προκλήσεις και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στον αγροδιατροφικό τομέα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.

Στις προκλήσεις και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στον αγροδιατροφικό τομέα εν μέσω του νέου περιβάλλοντος που δημιουργούν η κλιματική κρίση και οι στόχοι της νέας ΚΑΠ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στο «1st Agrofuture Summit: Αγροτική Οικονομία - Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα» που διοργανώνουν η Liquid Media με το insider.gr και η Tourism Media Events, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, εντός της ΔΕΘ HELEXPO, παράλληλα με την AGROTICA.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι το ερώτημα που τίθεται καθημερινά είναι το αν έχει μέλλον η αγροτική οικονομία στην Ελλάδα και τόνισε την σημασία του αγροδιατροφικού τομέα, ιδιαίτερα ύστερα από τις δύο κρίσεις που βίωσε η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, την υγειονομική κρίση του COVID19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και οι δύο κρίσεις ανέδειξαν την αξία της αυτάρκειας μια χώρας και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα ώστε να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες της στις δύσκολες περιόδους, όπως σημείωσε. Εστιάζοντας στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει άλμα. «Και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό μιλάμε για ένα θαύμα στις εξαγωγές μας», τόνισε αναφερόμενος στα αγροτικά προϊόντα.

Ως προς το μέλλον του κλάδου, ο κ. Κελέτσης ανέφερε ότι προκλήσεις και το πλαίσιο που θέτει η νέα εποχή είναι περίπου δεδομένα. Το ένα έχει να κάνει με την βιωσιμότητα και την αειφορία, οι οποίες είναι οι στόχοι που έχει θέσει η νέα ΚΑΠ. «Η παραγωγική διαδικασία πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αρχή της αειφορίας όπως και την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον. Εκτός από την βιωσιμότητα που είναι στόχος της ΚΑΠ, έχουμε και την κλιματική αλλαγή. Ζήσαμε έντονα αυτές τις συνέπειες σε δυο διαφορετικές και αντιφατικές περιπτώσεις, από τη μία τις πυρκαγιές στον Έβρο με τις συνέπειές της και από την άλλη τις πλημμύρες στην Θεσσαλία. Οι συνέπειες είναι τεράστιες. Προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές, αλλά η επούλωση είναι κάτι πρόσκαιρο. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για το μέλλον γιατί η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει και οι συνέπειες θα είναι μακροπρόθεσμες», σημείωσε ο υφυπουργός.

«Όλες οι κοινωνίες, όλες οι οικονομίες, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν την κλιματική αλλαγή στο θέμα της οργάνωσης τους και της αντιμετώπισης κινδύνους. Πρέπει να πορευτούμε με σχέδιο και όχι με τη συνήθη πρακτική και λογική 'μια στο καρφί και μια στο πέταλο' για να έχουν μέλλον στη χώρα η γεωργία μας, η κτηνοτροφία μας, η μελισσοκομία μας, η αλιεία μας» είπε κλείνοντας ο κ. Κελέτσης.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο παρακολουθούν: η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στελέχη του Υπουργείου, ομόλογοι Υπουργοί χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη αγροτικών συνεταιρισμών, αγρότες, κτηνοτρόφοι, γεωπόνοι, επιχειρηματίες του κλάδου, εκπρόσωποι χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και φορέων, opinion makers και leaders του πρωτογενούς τομέα, εκπρόσωποι μεταποιητικών επιχειρήσεων στο κλάδο της αγροδιατροφής, στελεχιακό δυναμικό αγροτικών επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, αγροτικοί σύμβουλοι και φοιτητές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider