COP28: Ιστορική συμφωνία για μετάβαση μακριά από ορυκτά καύσιμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
COP28: Ιστορική συμφωνία για μετάβαση μακριά από ορυκτά καύσιμα
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προεδρεύουν της COP28, παρουσίασαν σήμερα ένα νέο σχέδιο συμβιβασμού για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα που διεξάγονται στο Ντουμπάι, ενισχύοντας την έκκληση για να εγκαταλειφθούν τα ορυκτά καύσιμα με στόχο να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα το 2050.

Οι χώρες όλου του κόσμου ενέκριναν σήμερα ομόφωνα στην COP28 στο Ντουμπάι απόφαση που καλεί σε μια "μετάβαση" προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας για το κλείσιμο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα οι αντιπρόσωποι υιοθέτησαν την απόφαση που είχαν προετοιμάσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γεγονός που προκάλεσε παρατεταμένα χειροκροτήματα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για "ιστορική απόφαση για να επιταχυνθεί η κλιματική δράση", δήλωσε ο Σούλταν αλ Τζάμπερ, ο πρόεδρος της διάσκεψης αυτής του ΟΗΕ.

Η συμφωνία που εγκρίθηκε στο Ντουμπάι έπειτα από δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων έχει στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές και αυτούς που χαράσσουν πολιτική ότι ο κόσμος είναι τώρα ενωμένος στην βούληση να διαρρήξει τους δεσμούς του με τα ορυκτά καύσιμα, κάτι το οποίο οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την τελευταία βάσιμη ελπίδα για να αποσοβηθεί η κλιματική καταστροφή.

Πρόκειται για «ιστορική απόφαση για να επιταχυνθεί η κλιματική δράση», δήλωσε ο Σουλτάν αλ Τζάμπερ, ο πρόεδρος της διάσκεψης αυτής του ΟΗΕ και επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Adnoc.

«Έχουμε μια διατύπωση για τα ορυκτά καύσιμα στην τελική συμφωνία, για πρώτη φορά», πρόσθεσε, προκαλώντας νέα χειροκροτήματα.

«Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι γι'αυτήν την ιστορική επιτυχία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η χώρα μου, είναι υπερήφανα για τον ρόλο τους στην επίτευξή της», πρόσθεσε.

«Φεύγουμε από το Ντουμπάι με ψηλά το κεφάλι», συνέχισε, ενώ διευκρίνισε ότι οι σχεδόν 200 χώρες που μετείχαν στη διάσκεψη ενέκριναν ένα «ιστορικό πακέτο» μέτρων που προσφέρουν ένα «ρωμαλέο σχέδιο» για να συνεχίσει να είναι εφικτός ο στόχος της συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

«Παραδώσαμε μια αλλαγή παραδείγματος που έχει τη δυναμική να επαναπροσδιορίσει τις οικονομίες μας», σημείωσε επίσης λίγο μετά την έγκριση της συμφωνίας στην συνεδρίαση για το κλείσιμο της COP28 στο Ντουμπάι.

Ο Αλ Τζάμπερ ολοκλήρωσε την ομιλία του εφιστώντας την προσοχή των εθνών στο εξής: «Μια συμφωνία είναι καλή αν εφαρμοστεί. Είμαστε αυτό που κάνουμε, όχι αυτό που λέμε».

«Είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος ενώνεται γύρω από ένα τέτοιο σαφές κείμενο για την ανάγκη για μετάβαση προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Έιντε για τη συμφωνία. «Ήταν ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Επιτέλους τον αντιμετωπίζουμε κατά πρόσωπο», σημείωσε.

Πάνω από 100 χώρες άσκησαν έντονες πιέσεις για σκληρή γλώσσα στην συμφωνία της COP28 που να αναφέρεται σε «σταδιακή κατάργηση» της χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, αλλά προσέκρουσαν στην ισχυρή αντίθεση του υπό την Σαουδική Αραβία οργανισμού πετρελαιοεξαγωγικών χωρών OPEC, ο οποίος επιχειρηματολογούσε ότι ο κόσμος μπορεί να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου χωρίς να αποφύγει συγκεκριμένα καύσιμα.

Η μάχη αυτή οδήγησε στην παράταση της διάσκεψης ως σήμερα.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας αυτής, οι χώρες αναλαμβάνουν την ευθύνη για την τήρησή της μέσω εθνικών πολιτικών και επενδύσεων.

Η συμφωνία καλεί για "μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα με έναν δίκαιο, τακτικό και ισότιμο τρόπο (...) ώστε να επιτευχθούν καθαρά μηδενικές (εκπομπές) ως το 2050 σε συμφωνία με την επιστήμη".

Επίσης ζητεί τριπλασιασμό των δυνατοτήτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως ως το 2030, επιταχύνοντας τις προσπάθειες για τη μείωση του άνθρακα και επιταχύνοντας τεχνολογίες, όπως η δέσμευση και η αποθήκευση άνθρακα, η οποία μπορεί να "καθαρίσει" βιομηχανίες που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα.

Ωστόσο η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών, γνωστή με το ακρωνύμιο AOSIS, επισήμανε πως βλέπει στο προτεινόμενο κείμενο «μια λιτανεία από παραθυράκια».

«Το κείμενο δεν μιλάει ειδικά για τη μείωση και τη σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων με τρόπο που να το καθιστά πράγματι 'το βήμα αλλαγής που χρειάζεται'», ανέφερε η συμμαχία των χωρών αυτών οι οποίες είναι δυσανάλογα ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Το κείμενο αντιπροσωπεύει «ένα βήμα προς τα εμπρός», όμως «δεν παρέχει την απαραίτητη ισορροπία ώστε να ενισχύσουμε την παγκόσμια δράση για να διορθώσουμε την πορεία όσον αφορά την κλιματική αλλαγή», εκτιμά η συμμαχία στην ανακοίνωσή της.

Ο απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα Λιού Ζενμίν δήλωσε πως με το προτεινόμενο κείμενο εξακολουθούν να παραμένουν ορισμένα ζητήματα.

«Δεν είναι τέλειο. Μερικά ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν», δήλωσε ο Λιου στο Ρόιτερς προσθέτοντας πως η κινεζική ομάδα εξακολουθεί να εξετάζει το κείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί το Ισραήλ πως «χάνει» την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας

EDP: Συμμετοχή σε σχέδιο δράσης της COP28 για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

Παράσχης (ΣΕΤΕ): Μονόδρομος η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουριστικού προϊόντος

gazzetta
gazzetta reader insider insider