ΥΠΕΝ: Έως 30/11 η επικαιροποίηση των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Έως 30/11 η επικαιροποίηση των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας
Έως τις 30.11.2023 αναμένεται η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας, όπως άλλωστε έχει, ήδη, ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον απόηχο της παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Έως τις 30.11.2023 αναμένεται η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας, «όπως άλλωστε έχει, ήδη, ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον απόηχο της παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας επικαιροποιούνται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60 κάθε 6 χρόνια. Τα αρχικά Σχέδια ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας (22.12.2015).

Όπως επισημάνθηκε και στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, οι Χάρτες πρέπει να επικαιροποιηθούν με βάση τα τελευταία κλιματικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων Ιανός, Elias και Daniel, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος οι Χάρτες να είναι παραπλανητικοί, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα παραπέμπεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κομισιόν επειδή δεν τήρησε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα είναι η μοναδική στην ΕΕ που δεν διαθέτει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως απαιτείται από την ευρωπαϊκή οδηγία για τις πλημμύρες (2007/60/ΕΚ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ για τα «φέσια» των Νοσοκομείων

Πλημμύρες: Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 108 εκατ. ευρώ πρώτης αρωγής σε 29.000 πληγέντες

gazzetta
gazzetta reader insider insider