Η Κομισιόν πιέζει τον Έλον Μασκ και το «Χ» για το θέμα των fake news στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κομισιόν πιέζει τον Έλον Μασκ και το «Χ» για το θέμα των fake news στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς
Επίσημο αίτημα παροχής πληροφοριών έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) μετά από ενδείξεις παραπληροφόρησης και προβολής τρομοκρατικού περιεχομένου με αφορμή τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ. 

Επίσημο αίτημα παροχής πληροφοριών έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) μετά από ενδείξεις παραπληροφόρησης και προβολής τρομοκρατικού περιεχομένου με αφορμή τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ.

Η Κομισιόν τις τελευταίες ημέρες έχει αποστείλει αιτήματα τόσο στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta όσο και στον Έλον Μασκ της πλατφόρμας Χ αλλά και στο Tik Tok και τους καλεί να ελέγξουν προσεκτικά τη ροή πληροφοριών που αναμεταδίδουν καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι έκρυθμη.

Σκοπός της Κομισιόν είναι να πάψει η αναμετάδοση fake news που υποκινούν την τρομοκρατία και τη ρητορική μίσους, ένας σκοπός που διασφαλίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία που υιοθετήθηκε στα τέλη Αυγούστου 2023. Η νομοθεσία αυτή προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα δικαιώματα του παιδιού, της δημόσιας ασφάλειας και της ψυχικής ευεξίας καλώντας τις ψηφιακές πλατφόρμες να αποκτήσουν τον έλεγχο των πληροφοριών που αναμεταδίδουν. Σε περίπτωση που οι πλατφόρμες παραβιάζουν τη νομοθεσία θα τιμωρηθούν με πρόστιμο που ισούται με το 6% των ετήσιων εσόδων τους.

Οι επιστολές Μπρετόν και οι αντιδράσεις

Στο στόχαστρο της Ε.Ε. μπήκε η πλατφόρμα Χ, καθώς μετά από επιστολή του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν στον Έλον Μασκ, ξεκίνησε έρευνα για τις πρακτικές της Χ αναφορικά με τον έλεγχο της παραπληροφόρησης. Ο Μπρετόν νωρίτερα είχε προειδοποιήσει για το ίδιο θέμα και τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta αλλά και το Tik Tok καθώς παρατηρήθηκε ένα κύμα παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ.

Η κίνηση αυτή από πλευράς της Ευρώπης εντείνει τις πιέσεις για αυστηρότερο έλεγχο της ροής πληροφοριών από τις δημοφιλείς πλατφόρμες, οι οποίες θα πρέπει άμεσα να συμμορφωθούν με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), που αναγκάζει πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου και των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία των υπηρεσιών τους από τεχνικές χειραγώγησης.

Στον απόηχο της επιστολής Μπρετόν, η διευθύνουσα σύμβουλος του X, Λίντα Γιατσαρίνο, δήλωσε ότι η πλατφόρμα είχε ήδη αφαιρέσει εκατοντάδες λογαριασμούς που συνδέονται με τη Χαμάς και έλαβε μέτρα για να αφαιρέσει ή να επισημάνει δεκάδες χιλιάδες κομμάτια περιεχομένου μετά την επίθεση.

Ο ίδιος ο Μπρετόν δήλωσε σε ανάρτησή του στο X: «Στείλαμε στον @X ένα επίσημο αίτημα για πληροφορίες, ως ένα πρώτο βήμα στην έρευνά μας για να προσδιορίσουμε τη συμμόρφωση με το DSA», ενώ επίσημη απάντηση στο σχόλιο από την πλατφόρμα δεν υπήρξε.

Από την πλευρά του, ο Έλον Μασκ, ανέφερε σε ανάρτησή του, πως η Ε.Ε. δεν είχε κάποιο χειροπιαστό δείγμα παραπληροφόρησης καθώς το ίδιο αίτημα είχε διατυπωθεί και παλιότερα, όταν η πλατφόρμα ονομαζόταν Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολίασε την ανάρτηση ωστόσο έχει ζητήσει ως τις 18 Οκτωβρίου να της παρουσιάσει η πλατφόρμα πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο περιορίζει την παραπληροφόρηση. Να σημειωθεί ωστόσο, πως από τότε που εξαγόρασε ο Μασκ το Twitter μείωσε το εργατικό δυναμικό σε περίπου 1.500 από 7.500 υπαλλήλους για λόγους κόστους, όμως ανάμεσά τους βρίσκονταν πολλοί που εντόπιζαν τις συντονισμένες εκστρατείες προπαγάνδας.

Η επιστολή του Μπερτόν έφτασε και στα χέρια του CEO της TikTok, Σου Ζι Τσιου, καλώντας τον να εντείνει τις προσπάθειες ελέγχου της παραπληροφόρησης. «Δεδομένου ότι η πλατφόρμα σας χρησιμοποιείται εκτενώς από παιδιά και εφήβους, έχετε ιδιαίτερη υποχρέωση να τα προστατεύσετε από βίαιο περιεχόμενο που απεικονίζει ομηρεία και άλλα παραστατικά βίντεο που φέρεται να κυκλοφορούν ευρέως στην πλατφόρμα σας χωρίς κατάλληλες διασφαλίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταγιάνι από Ισραήλ: Προτεραιότητα για την Ιταλία η διάσωση των ομήρων

gazzetta
gazzetta reader insider insider