Αγριεύουν τα πράγματα στη Σουηδία: Ο πόλεμος των συμμοριών βγάζει τον στρατό στους δρόμους

Τέρρυ Μαυρίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγριεύουν τα πράγματα στη Σουηδία: Ο πόλεμος των συμμοριών βγάζει τον στρατό στους δρόμους
Για ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική και αποτυχία της ενσωμάτωσης που οδήγησε σε αυτό, κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κρίστενσον.

Με τηλεοπτικό του μήνυμα προς τη χώρα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστενσον έκανε γνωστό ότι απεύθυνε έκκληση στον στρατό της χώρας να βγει στους δρόμους και να αναλάβει την αστυνόμευση. Αιτία για την δραματική ανακοίνωση είναι η κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα. Τελευταία περιστατικά ήταν η δολοφονία δύο ανδρών που έπεσαν νεκροί από σφαίρες στη Στοκχόλμη και ο θάνατος μιας 25χρονης γυναίκας από βομβιστική επίθεση στην Ουψάλα.

«Θα κυνηγήσουμε αυτές τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε» ανέφερε στο μήνυμα του ο Κρίστενσον, το οποίο προκάλεσε αίσθηση καθώς ήταν μια από τις σπάνιες φορές που ο Σουηδός πρωθυπουργός απευθυνόταν στους πολίτες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογη κατάσταση», προσθέτοντας ότι την Παρασκευή θα υπάρξει σύσκεψη με τους αρχηγούς του στρατού και της αστυνομίας για να σχηματοποιηθεί η εμπλοκή του στρατού. Πιθανότατα- και σύμφωνα με προηγούμενες συζητήσεις- ο στρατός θα αναλάβει ρόλο αστυνόμευσης στους σουηδικούς δρόμους.

Μόνο τον τελευταίο μήνα από τη βία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, έχουν χάσει τη ζωή τους 12 άτομα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δέχεται κριτική ότι τα μέτρα που θέλει να λάβει είναι επιφανειακά και δεν χτυπάνε το πρόβλημα στη ρίζα του.

Το δίκτυο Foxtrot

Σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ, πηγή του κακού είναι το δίκτυο Foxtrot: Μια εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών που δημιουργήθηκε από τον Ράβα Ματζίντ, έναν Σουηδο- Ιρακινό κουρδικής καταγωγής, στην οποία μέλη είναι πολλά συγγενικά πρόσωπα του Ματζίντ, αλλά και δεκάδες νεαροί που στρατολογούνται από τις περιθωριακές γειτονιές που ζουν κατά κύριο λόγο μετανάστες. Στη δράση του δικτύου αποδίδονται πολλές δολοφονίες, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το Foxtrot έχει δεσμούς με άλλες εγκληματικές οργανώσεις στην Ευρώπη.

Ο ίδιος ο Ματζίντ εξέτισε ποινή φυλάκισης από τις σουηδικές αρχές για τη δράση του. Αποφυλακίστηκε το 2018 αλλά δεν έμεινε στη χώρα, καθώς ο ξάδερφος δολοφονήθηκε από αντίπαλη συμμορία και οι σουηδικές αρχές του έδωσαν άδεια να μετακομίσει στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι τελούσε υπό αναστολή.

Εκεί ο Ματζίντ απέκτησε την τουρκική υπηκοότητα μέσω ενός προγράμματος «χρυσής βίζας» για επενδυτές. Από εκεί συνέχισε να διοικεί την εγκληματική του αυτοκρατορία, ωθώντας εφέτος την κυβέρνηση της Σουηδίας να απειλήσει την Τουρκία ότι θα ανέστειλε την οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα εάν δεν προέβαινε στην έκδοση του, αλλά τελικά η Στοκχόλμη απέσυρε την απειλή.

«Ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική»

Πέρσι 60 άτομα σκοτώθηκαν στον πόλεμο τον συμμοριών, με τον αριθμό φέτος να αναμένεται μεγαλύτερος. Η αστυνομία θεωρεί ότι ξέσπασμα της βίας είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας ενσωμάτωσης των μεταναστών στη σουηδική κοινωνία.

Είκοσι χρόνια μετά το «όχι» στο ευρώ, οι Σουηδοί επιμένουν στην κορώνα

Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το οργανωμένο έγκλημα εκτοξεύτηκε την περασμένη δεκαετία «λόγω της αφέλειας» που επέδειξε η χώρα του. «Μια ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική και η αποτυχία της ενσωμάτωσης μας οδήγησαν εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κρίστενσον.

Τα πράγματα αλλάζουν και... αγριεύουν

«Η σουηδική νομοθεσία δεν έχει σχεδιαστεί για πολέμους συμμοριών και ανήλικους «στρατιώτες»», ανέφερε ο Σουηδός πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας σημαντικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των υπόπτων, σωματικές έρευνες, πιο σκληρές ποινές για κατά συρροή εγκληματίες, που θα φτάνουν ως διπλασιασμό της ποινής σε κάποιες περιπτώσεις.

«Θα τους δικάσουμε. Αν είναι Σουηδοί πολίτες θα τους κλείσουμε στη φυλακή για μεγάλο διάστημα. Αν είναι ξένοι θα απελαθούν», ανέφερε ο Κρίστενσον. Τόνισε ότι οι αρχές θα προχωρούν σε απελάσεις αλλοδαπών που σχετίζονται με εγκληματικούς κύκλους, ακόμα και αν αυτοί δεν έχουν εμπλακεί σε κάποιο έγκλημα. Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να εγκατασταθούν κάμερες στους δημόσιους χώρους και να δημιουργηθούν ειδικές φυλακές για ανήλικους.

Η κυβέρνηση του κεντροδεξιού Ουλφ Κρίστενσον, που ανέβηκε πέρσι στην εξουσία με την υποστήριξη των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών οι οποίοι τάσσονται σθεναρά κατά της μετανάστευσης, όπως είναι εμφανές μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα- ωθώντας τον να δηλώσει ότι πλέον «όλα είναι στο τραπέζι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. οι αφίξεις - Οι περιφέρειες πρωταγωνιστές και η Αθήνα

Μάτσου Πίτσου: Η διάβρωση του εδάφους απειλεί τα μνημεία - Κλειστά για τους τουρίστες ορισμένα αξιοθέατα

Γερμανία: Μεγαλώνει το χάσμα κυβέρνησης και επιχειρηματιών - Τα τρία πιο «καυτά» μέτωπα

gazzetta
gazzetta reader insider insider