Ν. Αγχίαλος: Δραματικές ώρες για τους κατοίκους μετά τις εκρήξεις – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ν. Αγχίαλος: Δραματικές ώρες για τους κατοίκους μετά τις εκρήξεις – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Εντολή εκκένωσης σε 11 περιοχές - Ακόμη και με πλωτά μέσα μεταφέρθηκαν πολίτες από τη Νέα Αγχίαλο στον Βόλο - Ζημιές σε πολύ μεγάλη απόσταση από το ωστικό κύμα των εκρήξεων - Απομακρύνθηκαν F-16 Block από την Πτέρυγα Μάχης.

Σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας έφτασαν οι φλόγες της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο, προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις που ακούγονταν το απόγευμα της Πέμπτης σε όλη την περιοχή.

Οι Αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ το 112 χτυπά συνεχώς στα κινητά των κατοίκων, καλώντας τους να εκκενώσουν οικισμούς. Πολλοί κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν στην παραλία ώστε να απομακρυνθούν με πλωτά μέσα, ενώ δόθηκε εντολή να μετασταθμεύσουν έλαβαν τα F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Εκεί έχει δημιουργηθεί μία «κόκκινη ζώνη» απαγόρευσης κυκλοφορίας και αναμένεται να πλησιάσουν την αποθήκη τα συνεργεία τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος τις επόμενες ώρες. Η πρώτη κίνηση από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος είναι να εκτοξεύσουν ψυκτικό υγρό προς την αποθήκη για παν ενδεχόμενο, για λόγους ασφαλείας και αφού περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες τότε θα γίνει η προσέγγιση ώστε να υπολογιστεί το μέγεθος της καταστροφής σε αυτή την αποθήκη πυρομαχικών για τα F-16 Block 50 και Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Γίνονται έκτακτες εργασίες, ακόμη και αποψίλωσης σε ορισμένα σημεία, ώστε να αποφευχθεί το παραμικρό για μία από τις κεντρικότερες βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Μικροθήβες, έφτασε στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, κοντά στην 111 πτέρυγα μάχης, 6 χιλιόμετρα βόρεια της Νέας Αγχιάλου, στην περιοχή Καράμπα, ενώ το ωστικό κύμα έφτανε δεκάδες μέτρα μακριά και υπάρχουν φόβοι και για νέο.

Οι φλόγες πέρασαν λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, αν και το στρατόπεδο φυλασσόταν από πυροσβεστικά οχήματα. Άμεσα σήμανε συναγερμός και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας απομακρύνθηκε εγκαίρως. Νωρίτερα, η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη λόγω ισχυρών ανέμων στο μέτωπο στη Χρυσή Ακτή, μόλις 15 χιλιόμετρα από το Βόλο. Οι κάτοικοι των περιοχών Νέα Αγχίαλος, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια λίγο μετά τις 16:00 καλούνταν να εκκενώσουν προς Βόλο.

Συνολικά 133 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό. Ο απεγκλωβισμός πραγματοποιήθηκε από 15 ιδιωτικά σκάφη με τη συνδρομή τριών πλωτών σκαφών του Λιμενικού, ενώ όλα τα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου. Σημειώνεται πως αυτή την ώρα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Αγχιάλου, παραμένουν σε ετοιμότητα τέσσερα πλωτά σκάφη του Λιμενικού, τρία ιδιωτικά και δύο ρυμουλκά.

Πιο πριν η φωτιά στην περιοχή Σέσκλο είχε αναζωπυρωθεί, με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν το μέτωπο. Οι αγρότες με αγωνία προσπαθούσαν να σώσουν τα ζώα και τις περιουσίες τους. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εκτίμησε ότι οι φωτιές στη Μαγνησία, οφείλονται σε εμπρησμό. «Εδώ υπάρχει ανθρώπινο χέρι, δεν είναι τυχαία οι φωτιές, ούτε γεννιούνται οι φωτιές, οι φωτιές είναι ανθρωπογενείς και από μαρτυρίες από κάποιους ανθρώπους που έχουν μικρές βιοτεχνίες που είδαν ανθρώπους να δημιουργούν προβλήματα και να φεύγουν με τα αυτοκίνητα» σημείωσε.

Τουλάχιστον 2.500 πυρόπληκτοι στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου

Στους 2.500 υπολογίζονται οι κάτοικοι οι οποίοι έφυγαν από την Ν. Αγχίαλο και έχουν φτάσει στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου όπου υπάρχουν χώροι φιλοξενίας, με φαγητό, νερό, χώρους απασχόλησης των μικρών παιδιών αλλά και κρεβάτια κυρίως για τους ηλικιωμένους. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, γίνεται προσπάθεια οι κάτοικοι που εκκένωσαν την περιοχή μετά από σχετική πρώτη φροντίδα, αφού έφυγαν από τα σπίτια τους χωρίς να πάρουν μαζί τους πράγματα, να προωθηθούν σε κλίνες αλλά και σε ξενοδοχεία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.

Οι υπεύθυνοι του δήμου Βόλου τονίζουν ότι στο εκθεσιακό κέντρο γίνεται μια πρώτη υποδοχή παρέχονται νερό, αναψυκτικά, χυμοί και φαγητό στους πυρόπληκτους από εθελοντικές ομάδες, έχει οργανωθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για οτιδήποτε χρειάζεται καθένας με τη μορφή φαρμάκων είτε με τη μορφή φροντίδας. Στα ράντζα που παρείχε ο στρατός ξεκουράζονται κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι, πολλοί πολίτες βρίσκονται έξω από το εκθεσιακό κέντρο, ενώ τα παιδιά απασχολούνται με ειδικούς σε παιδαγωγούς.

Σε κατάσταση συναγερμού η Μαγνησία

Παράλληλα, νέα σύσκεψη προγραμματίστηκε για απόψε με την παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη, του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων για να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της φωτιάς σε όλη τη Μαγνησία και τις τελευταίες ώρες στην Νέα Αγχίαλο. Από την πλευρά της, η γενική γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καλεί τους εργοδότες των επιχειρήσεων των Βιομηχανικών Περιοχών Βόλου και Ασπρόπυργου, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων τους, να συμβάλλουν στην ομαλή και ασφαλή απομάκρυνση των εργαζομένων αυτών από τους εργασιακούς χώρους, καθώς και να προβούν στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους καθ' όλη τη διάρκεια της Παρασκευής 28 Ιουλίου 2023, σε κάθε δε περίπτωση μέχρι την εξάλειψη των ιδιαιτέρως δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στους περιβάλλοντες χώρους των Βιομηχανικών Περιοχών λόγω του εκτεταμένου φαινομένου των πυρκαγιών. Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας καλεί τα μέλη της να δηλώσουν διαθέσιμα δωμάτια για φιλοξενία τουριστών που εκκενώνουν αυτή τη στιγμή περιοχές που πλήττονται από τη φωτιά στην Μαγνησία, όπως η Ν Αγχίαλος. Μάλιστα ζητά αυτό να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Νέα αναζωπύρωση στη Λαμία και μηνύματα για εκκένωση από το 112

Δύσκολη είναι και η κατάσταση στην Λαμία όπου είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση του μετώπου στα βόρεια της πόλης που πλέον κινείται προς τις περιοχές Αμφιθέα και Πουρναράκι. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της Αμφιθέας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Δομοκό. Παράλληλα μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Αχαρνών το οποίο τους καλεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς Δομοκό.

Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και 2 αεροσκάφη, έχουν μεταφερθεί χωματουργικά μηχανήματα του δήμου Λαμίας και της Περιφέρειας Στερεάς, μαζί με υδροφόρες ωστόσο όμως η αναζωπύρωση επεκτάθηκε σε δασική περιοχή με πυκνό πουρνάρι και κέδρο, έχει αναπτύξει ένα μεγάλο μέτωπο και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από κατοικημένη περιοχή.

Βελτιωμένη η κατάσταση στον Ασπρόπυργο

Εκτός από τις δεκάδες δασικές πυρκαγιές που αντιμετωπίζει καθημερινά τις τελευταίες μέρες η Πυροσβεστική ήρθε να προστεθεί στο μίγμα και μια αστική.

Ειδικότερα νωρίς το απόγευμα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε επιχείρηση με παλιά ανταλλακτικά οχημάτων και λάστιχα που βρίσκεται στην οδό Αγίου Γεώργιου στην βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου. Λόγω της φύσης των υλικών που καίγονται η περιοχή γέμισε με μαύρους πυκνούς καπνούς με αποτέλεσμα να σταλεί στις 17:10 μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα. Η αστυνομία προχώρησε, λόγω της πυρκαγιάς σε διακοπή της κυκλοφορίας ων οχημάτων στην οδό Αγίου Γεωργίου από το ύψος της οδού Μεγαρίδος έως τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, καθώς και στην οδό Μεγαρίδος από το ύψος της Ελ. Βενιζέλου.

«Ακραία επικίνδυνες οι συνθήκες» - 124 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια

«Οι συνθήκες σήμερα είναι ακραία επικίνδυνες» τόνισε στην έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 83 νέες δασικές, οι περισσότερες τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ενώ σημείωσε ότι σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 124 πυρκαγιές.

Για την πυρκαγιές που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και της Νέας Αγχιάλου, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι εκδηλώνονται διαρκώς επικίνδυνες αναζωπυρώσεις. Γι' αυτό το λόγο, όπως είπε, εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την εκκένωση 12 οικισμών. Συγκεκριμένα, στις 15:34 για την εκκένωση των οικισμών Καστράκι και Μικροθήβες, στις 16:00 για την εκκένωση των οικισμών Νέα Αγχίαλο, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια, Σώρος, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, και Άγιος Γεώργιος, στις 16:06 για δεύτερη φορά την εκκένωση του οικισμού Νέα Αγχίαλος και στις 17:47 για την εκκένωση των οικισμών Κόκκινα και Περίβλεπτο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής υπογράμμισε ότι καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανάσχεση της πυρκαγιάς από τις ισχυρές παρατεταγμένες δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο, δεν μπόρεσαν να ανακόψουν τη τεράστια δυναμική της. «Αυτή τη στιγμή, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και μέσα που έχει διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμβάλλουν στην άμεση και ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού. Στην πυρκαγιά επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις και καταβάλουν προσπάθειες για τον περιορισμό της» τόνισε ο αντιπύραρχος.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ρόδο, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό διάσπαρτων αναζωπυρώσεων οι οποίες μέχρι στιγμής ελέγχονται. Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χώρο ανακύκλωσης σε επαγγελματικό χώρο στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπως δήλωσε έχει περιοριστεί. Επιπρόσθετα για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Ανωγειατά Άρτας και είναι σε εξέλιξη, ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 7 οχήματα και 2 αεροσκάφη. «Ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα είναι ακραίος και παραμένει πολύ υψηλός και αύριο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Επαναλαμβάνουμε και πάλι, παρακαλούμε όλους τους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών» υπογράμμισε στο τέλος της ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg για πυρκαγιές στην Ελλάδα: Καίγονται οι φυσικές δεξαμενές άνθρακα της χώρας

ΑΑΔΕ: Παρατείνονται οι προθεσμίες φορολογικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από πυρκαγιές

Μητσοτάκης: Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος για όσους βάζουν φωτιές από δόλο

gazzetta
gazzetta reader insider insider