Πυρκαγιά στη Ρόδο: Ανεξέλεγκτη η φωτιά - Μήνυμα του 112 για εκκενώσεις χωριών και οικισμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στη Ρόδο: Ανεξέλεγκτη η φωτιά - Μήνυμα του 112 για εκκενώσεις χωριών και οικισμών
Η φωτιά στο νησί «τρέφεται» από τους ισχυρούς ανέμους. Υπό έλεγχο πυρκαγιά στην Κόρωνη, καλύτερη η εικόνα από το μέτωπο στη Λακωνία.

Τελευταία ενημέρωση: 14:16

Αμείωτη συνεχίζεται η μάχη με τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο το Σάββατο, με τη φωτιά να να αναπτύσσεται στην περιοχή των Λαέρμων και να παραμένει ανεξέλεγκτη.

Λίγο πριν από τις 14:00 :00 του Σαββάτου η Πολιτική Προστασία με μήνυμα του 122 εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοταρίου, με κατεύθυνση προς την περιοχή Γεννάδι.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή Κιοτάρι υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες.

Κατά της 12:00 είχε διαταχθεί η εκκένωση των κατοίκων των χωριών Λάρδο και Πυλώνα, όπως και η Μονή Υψενής.

Άκρως ανησυχητική θεωρείται η κατάσταση από την Πυροσβεστική, καθώς αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Ήδη έφτασαν στο νησί 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία,, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται πως ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε έως το βράδυ του Σαββάτου εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος στη Ρόδο.

Στην Κορώνη

Εξάλλου, νέα πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 11:00 του Σαββάτου στη Μεσσηνία, κοντά στην περιοχή «Αγία Τριάδα» της Κορώνης.

Άμεσα ειδοποιήθηκε από κατοίκους της περιοχής η πυροσβεστική και έχει σπεύσει στο σημείο, ενώ ρίψεις επιχείρησαν και 2 α/φ PZL, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Χάρη στην άμεση επέμβαση τόσο επίγειων, όσο και εναέριων μέσων έχει περιοριστεί αυτή τη στιγμή τη φωτιά, κοντά σε κατοικημένη περιοχή και έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Στη Λακωνία

Στη Λακωνία η εικόνα που παρουσιάζει η πυρκαγιά είναι βελτιωμένη, ωστόσο πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων αναζωπυρώσεων, εξαιτίας των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν και ειδικά από τις μεσημβρινές ώρες και μετά, όταν και ενισχύονται οι ριπές των ανέμων σε συνδυασμό και με την πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή επιχειρούν και δύο εναέρια μέσα.

Σε υψηλά επίπεδα ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, για επτά περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Οδηγίες προς τους πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπρόσθετα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Παράλληλα, εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Θα αποκτήσουμε το συντομότερο δυνατόν καινούργια Canadair

Πώς διασώθηκαν πυρόπληκτα ζώα και ποιοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider