Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στη Δυτική Αττική - Καίγονται σπίτια σε Μάνδρα & Λουτράκι - Ενημερώθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στη Δυτική Αττική - Καίγονται σπίτια σε Μάνδρα & Λουτράκι - Ενημερώθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης
Εκκενώσεις οικισμών Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Μάνδρα. Eσπευσμένη επιστροφή Μητσοτάκη. «Μάχη» με τις αναζωπυρώσεις των πύρινων γλωσσών - Σπίτια και περιουσίες παραδίδονται στις φλόγες. Τέσσερα Canadair από Γαλλία και Ιταλία καταφτάνουν στην Ελλάδα. Διεκόπη η κυκλοφορία σε νέα και παλιά εθνική οδό.

Tελευταία ενημέρωση 18.51

Οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία των προηγούμενων εβδομάδων καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα ανά την χώρα, με τα βασικότερα να μαίνονται στα Δερβενοχώρια και το Λουτράκι, όπου εκκενώνονται οικισμοί και σπίτια παραδίδονται στις φλόγες.

Οι πύρινες γλώσσες από το πρωί στα Δερβενοχώρια, μαίνονται ανεξέλεγκτες με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη για να μην ξεφύγουν οι φλόγες σε Οινόη και Βίλια. Στο Λουτράκι, νέες αναζωπυρώσεις στις περιοχές του Αγίου Χαραλάμπου και του Πανοράματος, Λουτρακίου, αντιμετωπίζουν οι ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. «Η κατάσταση με την εξέλιξη της φωτιάς θα μπορούσα να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης.

Στο μεταξύ και ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή: «Η φωτιά φαίνεται να κινείται απειλητικά προς την νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στην περιοχή των διοδίων του Καλαμακίου».

Όπως προσέθεσε, με αφορμή τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στις περιοχές των Ισθμίων και του Πανοράματος, «το κακό συνεχίζεται και δεν θεωρούμε πως βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ύφεσης, αλλά αυτό που καταγράφεται είναι μία επαναλαμβανόμενη ανεξέλεγκτη κατάσταση».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά», ενώ αναφερόμενος στα μηχανήματα του στρατού που επιχειρούν, σημείωσε ότι «προσπαθούν, όπου μπορούν, να ανοίγουν δρόμους πρόσβασης στα πυροσβεστικά οχήματα».

Ακόμη, ο Χάρης Βυτινιώτης τόνισε ότι «είναι σημαντική και η συμβολή των εθελοντών, αλλά και των μηχανημάτων της αυτοδιοίκησης, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς».

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στο Λουτράκι η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων τόσο στην νέα όσο και στη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Λόγω της πυρκαγιάς και στα Δερβενοχώρια η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας.

Ειδικότερα κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:

  • Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.
  • Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.
  • Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.
  • Στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.
  • Στην οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λεωφόρο Καταδρομών.

Σπίτια στις φλόγες, εκκενώσεις οικισμών: Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν από την πρώτη στιγμή μία τιτάνια μάχη με τις φλόγες.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα αυτήν τη στιγμή ανά περιοχή, συνοψίζεται ως εξής:

  • Δερβενοχώρια: Σύμφωνα με την πυροσβεστική το πλέον ενεργό μέτωπο αφορά στην ευρύτερη περιοχή. Έχει σταλεί μήνυμα στους κατοίκους από το 112 για προληπτική εκκένωση των οικισμών Παλαιοχωρίου, Πανοράματος, Αγίας Σωτήρας και Πουρνάρια. Κατόπιν, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση και των οικισμών Νέα Ζωή και Νέος Πόντος με κατεύθυνση προς την Ελευσίνα.
  • Δαφνί: Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές. Για το δεύτερο μέτωπο επιχειρούν τρία ελικόπτερα.
  • Λουτράκι: Στην θέση Άγιος Χαράλαμπος, oι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών. Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή και υπάρχουν διαρκώς αναζωπυρώσεις. Το πύρινο μέτωπο είναι σε δύσβατη περιοχή δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών.
  • Σαρωνίδα: Μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή. Κατασβέσηκε άμεσα από τις Αρχές.
  • Μεσσηνία: Συναγερμός για φωτιά στη Χρυσοκελλαριά για δυο μέτωπα φωτιάς μεταξύ Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς στο δήμο Πύλου Νέστορος.
  • Ηλεία: Δύο πύρινα μέτωπα. Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 πεζοπόρο τμήμα, 3 αεροσκάφη καθώς και τράκτορες της Καλαμάτας και ένα S-64.
  • Λέσβος: Πυρκαγιά στο δρόμο από Πέτρα προς Λαφιώνα. Η περιοχή είναι πυκνόφυτη με ελιές σκίνους και πεύκα. Στο σημείο πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μεταξύ άλλων επισήμανε στην ενημέρωσή του:

  1. Για την περιοχή του Δαφνίου: «Ξέσπασε στις 14:00 στην Λεωφόρο Αθηνών με ρεύμα προς το Σκαραμαγκά. Είναι πάνω από την περιοχή Αφαία σε χαμηλή βλάστηση το συμβάν αυτό. Αγροτοδασική πυρκαγιά – επιχειρούν εκεί από την πρώτη στιγμή 16 πυροσβέστες με έξι οχήματα και έχουν πάρει εντολή απογείωσης τρία ελικόπτερα για την περιοχή. Είναι μια περιοχή η οποία είναι μεν κοντά σε οικιστικό ιστό, αλλά εμείς αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε μια άμεση προσβολή στον τόπο του συμβάντος της πυρκαγιάς. Περιμένουμε να δούμε τα νεότερα από αυτή την εξέλιξη του συμβάντος. Είναι μια νέα φωτιά, μια νέα έναρξη».
  2. Για το Λουτράκι: «Είναι μια δύσκολη περίπτωση η πυρκαγιά του Λουτρακίου. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να κρατήσουμε την πυρκαγιά επάνω από την εθνική οδό (…) Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, τιτάνια προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από αέρος και από επίγειες δυνάμεις ούτως ώστε να κρατήσουν αυτή την πυρκαγιά. Έχει δυναμική το φαινόμενο, είναι όλες οι δυνάμεις εκεί με πολλά μέσα: 120 πυροσβέστες, 44 ομάδες πεζοπόρων, 43 οχήματα και από αέρος επιχειρούν 4 ελικόπτερα.
  3. Για τα Δερβενοχώρια: «Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και στα Δερβενοχώρια (…) Δόθηκε από το 112 η εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή».

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνίδας-Κουβαρά επιχειρούν 50 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης», δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά καθώς και ένα ασθενοφόρο.

Για το μέτωπο στο Λουτράκι διατέθηκαν ένα αεροσκάφος 1 PZL, δύο προωθητές γαιών, μια ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα και μια ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα.

Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν τρεις προωθητές γαιών, δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά.

Επιπρόσθετα, έξι αεροσκάφη CL-215, τέσσερα αεροσκάφη CL-415 και τρία ελικόπτερα Chinook επιχειρούν και στις τρεις περιοχές, ανάλογα με την εξέλιξη των πυρκαγιών, τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Το σύνολο των μέσων-μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Επέστρεψε ο Μητσοτάκης - Εντός της ημέρας καταφτάνει ευρωπαϊκή βοήθεια

Με την πύρινη κόλαση στην Ελλάδα, που μετρά ενεργό μέτωπο 20 χιλιομέτρων από Δερβενοχώρια έως Μάνδρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής ενώ αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετέβη άμεσα στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Εκεί ενημερώθηκε σε σύσκεψη από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που είναι σε εξέλιξη στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, με κύρια τη φωτιά στα Δερβενοχώρια όπου οι προσπάθειες των δυνάμεων επικεντρώνονται στην περιοχή της Νέας Ζωής Μάνδρας και του οικισμού των Ποντίων Ελευσίνας.

Στη σύσκεψη μαζί με την ηγεσία του ΠΣ συμμετείχαν οι Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Τουρνάς, Άκης Σκέρτσος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θανάσης Κοντογεώργης και Βασίλης Παπαγεωργίου.

Παράλληλα, τα μεγάλα και πολλαπλά μέτωπα φωτιάς, οδήγησαν τη χώρα μας να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και την αποστολή 4 Canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία ώστε να συμβάλλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ειδικότερα, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, σημειώνει: «Μετά από αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή της Αττικής, κινητοποιούμε δύο Canadair από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στη Γαλλία και δύο Canadair από τον στόλο μας του rescEU στην Ιταλία, που αναμένεται να φθάσουν ακόμη και σήμερα. Οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία βοηθούν ήδη».

«Η χώρα μας, η οποία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής "απάντησης" στην αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τα κράτη-μέλη για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών», σημειώνει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αυτοψίες και καταγραφές ζημιών από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

Ταυτόχρονα, από το πρωί ξεκίνησαν αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών από την πυρκαγιά σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού, σε συνέχεια σχετικής άδειας από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έξι κλιμάκια βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλο το εύρος της περιοχής που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια προηγήθηκε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς, με στόχο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η διαδικασία αυτοψιών, καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών να προχωρήσει με τους συνήθεις ταχείς ρυθμούς για να ακολουθήσει -με αντίστοιχη ταχύτητα- η υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, για έξι περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.

xartis triti
Χάρτης πρόγνωσης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τρίτη | ΓΓΠΠ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια

Καιρός «Hot - Dry - Windy» σήμερα και αύριο: Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιές

gazzetta
gazzetta reader insider insider