Δύσκολη η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα Δερβενοχώρια: Προς Οινόη και Μαγούλα το πύρινο μέτωπο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολη η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα Δερβενοχώρια: Προς Οινόη και Μαγούλα το πύρινο μέτωπο
Εκκενώσεις οικισμών στο Λουτράκι. Ελαφρώς καλύτερη η εικόνα σε Κουβαρά, Κερατέα - Οριοθετήθηκαν οι φλόγες στο Καπαρέλλι. Ενεργά μέτωπα σε Καλύβια και 112 στα Δερβενοχώρια.

Tελευταία ενημέρωση 11:09

Μάχη με τις φλόγες στα Δερβενοχώρια δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με το πρώτο φως τις ημέρας, οι οποίες επιχειρούν στο γιγαντιαίο μέτωπο, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα. Το συγκεκριμένο μέτωπο χαρακτηρίζεται και το πιο δύσκολο, όμως αν και δεν κινδυνεύουν οικισμοί αυτήν την ώρα, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του καπνού που έχει τυλίξει την περιοχή, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας.

«Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς», τονίζει ο κ. Περγάλιας, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτήν την ώρα, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τη νύχτα αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση, ενώ την ίδια στιγμή εστάλη και μήνυμα από το 112. Στα Δερβενοχώρια, οι πυροσβέστες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς Μαγούλα, τη Μάνδρα και την Ελευσίνα στην Αττική. Στο μεταξύ, μαίνεται η φωτιά στην Οινόη. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των Πυροσβεστικών Αρχών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τανάγρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά εξελισσόταν αργά γιατί δεν είχε δυνατό αέρα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επενέβησαν αποτελεσματικά και δεν άφησαν τη φωτιά να «ξεφύγει». Ωστόσο, έκαψε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί άλλες ζημιές.

Παράλληλα, σε ενημέρωση λίγο πριν τις 07:30 το πρωί της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για ολονύχτια μάχη, ενώ ανέφερε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αλλαγή των πυροσβεστικών πληρωμάτων. Πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και των κρίσιμων υποδομών και περιουσιών, διεμήνυσε.

Ο ίδιος εξήγησε στον ΣΚΑΪ για τη φωτιά στα Δερβενοχώρια πως υπάρχει ένα «πολύ ενεργό μέτωπο νοτίως του εργοστασίου του Τιτάνα που κάνει αναζωπυρώσεις». Συμπλήρωσε πως υπήρξαν διάσπαρτες εστίες προς Αττική Οδό, το μέτωπο έχει μετακινηθεί νότια με κατεύθυνση προς τη Μάνδρα, αλλά προς στιγμήν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Η φωτιά καίει δασική έκταση, δεν έχει χρειαστεί να γίνουν εκκενώσεις, ούτε διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους και δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, συμπλήρωσε. Υπάρχει πυκνός καπνός, η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή Μάνδρα και την περιοχή Μαγούλα, ανέφερε λίγο νωρίτερα το ρεπορτάζ της ΕΡΤ με τις πύρινες γλώσσες να αναζωπυρώνονται το πρωί λόγω των ισχυρών ανέμων.

ΔΕΙΤΕ LIVE THN ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Η κατάσταση στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με ενημέρωση από την κυβέρνηση, η εικόνα από τις πυρκαγιές έχει ως εξής:

  1. Καλύτερη, σαφώς, είναι η εικόνα σε Κουβαρά-Κερατέα και μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις. Πρόβλημα υπάρχει λίγο βόρεια προς Καλύβια όπου τώρα γίνονται εναέριες ρίψεις. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Με το πρώτο φως επιχειρούν 2 Ε/Π ΑΒ-214 και ένα Ε/Π S-64.
  2. Καλύτερη, επίσης, είναι η εικόνα στο Λουτράκι, είναι καλή στο δυτικό μέτωπο, έχει οριοθετηθεί νότια στην ΕΟ Αθηνών-Πατρών, ενώ υπάρχει ενεργό κομμάτι βόρεια της Καλλιθέας, όπου έγινε η κυρία προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 3 τράκτορες στο πρώτο κυμα, ενώ θα ακολουθήσουν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 2 CL-215.
  3. Ενεργά μέτωπα στα Δερβενοχώρια παρά τις πρωινές εναέριες ρίψεις. Το βράδυ είχε εξαπλωθεί το μέτωπο πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή. Κινήθηκε γρήγορα και τη νύχτα, πέρασε το κανάλι του Μόρνου και έφτασε στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Τελικά αναχαιτίστηκε βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Η προσπάθεια συνεχίστηκε τη νύχτα και εστιάστηκε για να μην ανοίξει πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα S-64, 2 CL-415, 2 CL-215 και 2 Air Tractors στο πρώτο κύμα και 3 S-64 στο δεύτερο.
  4. Καπαρέλλι: Έχει οριοθετηθεί, παραμένουν δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, για έξι περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.
xartis triti
Χάρτης πρόγνωσης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τρίτη | ΓΓΠΠ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επικοινωνία Κουτσούμπα με Μητσοτάκη - Κικίλια για τις φωτιές

Σε ξενοδοχεία θα φιλοξενηθούν οι πληγέντες από τις φωτιές

Meteo: Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων στα μέτωπα της φωτιάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider