Ουκρανία: «Φωτιές» από το δημοσίευμα των NYT - Αναζητείται τρόπος αποτροπής διαρροών στρατιωτικών πληροφοριών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: «Φωτιές» από το δημοσίευμα των NYT - Αναζητείται τρόπος αποτροπής διαρροών στρατιωτικών πληροφοριών
Ο Ουκρανός πρόεδρος και ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα, συζήτησαν τρόπους με τους οποίους θα αποτρέψουν διαρροές στρατιωτικών πληροφοριών, ανακοίνωσε το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος και ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα, συζήτησαν τρόπους με τους οποίους θα αποτρέψουν διαρροές στρατιωτικών πληροφοριών, ανακοίνωσε το Κίεβο, αφότου απόρρητα έγγραφα που περιγράφουν αναλυτικά τη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Η ανακοίνωση για την εν λόγω συνάντηση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου, δεν λέει ότι έχει γίνει διαρροή. Επίσης δεν παραπέμπει στο δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο έγγραφα για τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που αφορούσαν την ανάπτυξη του ουκρανικού στρατού κατέληξαν στο διαδίκτυο.

«Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εστίασαν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποτραπεί η διαρροή πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια των δυνάμεων άμυνας της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, περιγράφοντας λεπτομερώς άλλα θέματα που οι συμμετέχοντες επίσης συζήτησαν.

Η εφημερίδα Ν.Υ.Times έγραψε χθες ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο διεξάγει έρευνα για το πώς έγγραφα για τα σχέδια ανάπτυξης των ουκρανικών δυνάμεων πριν τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να ελέγξει τα έγγραφα που διέρρευσαν. Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν μοιάζουν με ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν αμφιβολίες για τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Είπε επίσης ότι τα στοιχεία που διέρρευσαν, περιλαμβάνουν «πολύ μεγάλο όγκο ψευδών πληροφοριών» και ότι η Ρωσία προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία στην επιχείρηση επίθεσης, που βρίσκεται στον 14ο μήνα της.

«Αυτά είναι απλά τυπικά στοιχεία των επιχειρησιακών παιγνιδιών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Και τίποτα άλλο», δήλωσε ο Ποντολιάκ σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Τα ουκρανικά στρατεύματα επί μήνες αντιμετώπιζαν τις ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά, οι οποίες είχαν επικεντρωθεί στην πόλη Μπαχμούτ. Το Κίεβο ελπίζει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση τις ερχόμενες εβδομάδες ή μήνες για να ανακαταλάβουν τα κατεχόμενα εδάφη.

«Η Ρωσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανακτήσει την πρωτοβουλία», δήλωσε ο Ποντολιάκ. «Να επηρεάσει τα σενάρια για τα σχέδια αντεπίθεσης της Ουκρανίας. Να εισάγει αμφιβολίες, να δυσφημίσει... τις ιδέες και τέλος να (μας) εκφοβίσει με το πόσο 'ενημερωμένοι' είναι» οι Ρώσοι.

Το δημοσίευμα των Ν.Υ.Times αναφέρει ότι τα έγγραφα φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί σε ορισμένα σημεία. Ένα μέρος τους περιλάμβανε μια εκτίμηση για τις ουκρανικές στρατιωτικές απώλειες που έκανε λόγο για πολύ υψηλότερους αριθμούς θανάτων από τις δυτικές εκτιμήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η Ουκρανία δεν αποκαλύπτει το μέγεθος των απωλειών της και είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτό το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Δεν θα παραδώσουμε την Κριμαία στη Ρωσία ως αντάλλαγμα για λήξη του πολέμου

Η Πολωνία σταματά προσωρινά τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Ουκρανία: Η διαρροή εγγράφων είναι ρωσική προσπάθεια να δημιουργηθούν αμφιβολίες για σχεδιαζόμενη αντεπίθεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider