Γαλλία: Ο Μακρόν «επιβίωσε» αλλά η κοινωνική έκρηξη παραμονεύει

Τέρρυ Μαυρίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Ο Μακρόν «επιβίωσε» αλλά η κοινωνική έκρηξη παραμονεύει
Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επικίνδυνη πολιτική και οικονομική κρίση, που μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αν το αναφέραμε με τον αγγλοσαξονικό όρο, θα ήταν «near miss»: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «επιβίωσε» την πρόταση μομφής της αριστεράς (του Liot) για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για μόλις εννιά ψήφους. Αντίθετα, στην ανάλογη πρόταση μομφής που κατέθεσε η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, συγκεντρώθηκαν μόλις 97 ψήφοι από τις 287 που χρειαζόντουσαν για να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη.

Οι ψηφοφορίες στη γαλλική Βουλή ήταν η κοινοβουλευτική κορύφωση ενός «δράματος» που εδώ και εβδομάδες εξελίσσεται στους γαλλικούς δρόμους, με οργισμένες διαδηλώσεις, συγκρούσεις και καταστροφές. Η μεταρρύθμιση πλέον θα περάσει στο Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας για να γίνει νόμος του κράτους.

Τι φέρνει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Ένας από τους λόγους που κατά την άποψη του Γάλλου προέδρου είναι αναγκαία η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, είναι το δημογραφικό. Ο πληθυσμός της Γαλλίας γερνάει και ο κίνδυνος τα ασφαλιστικά ταμεία να γίνουν ελλειμματικά και μη βιώσιμα είναι πλέον ορατός.

Παράλληλα, ο Μακρόν θέλει να ευθυγραμμίσει συνταξιοδοτικά τη Γαλλία, με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Ελλάδα- όπου τα όρια συνταξιοδότησης είναι τα 65 και τα 67 έτη.

- Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση, η αύξηση των ορίων από τα 62 στα 64 έτη θα γίνει σταδιακά με την πρόσθεση ενός τριμήνου και εν συνεχεία των υπολοίπων, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωση το 2030.

- Από το 2027 οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει 43 έτη ασφαλιστικών εισφορών για να λάβουν πλήρη σύνταξη, σε αντίθεση με την καταβολή εισφορών από 42 χρόνια που ίσχυε. Η καταβολή του επιπλέον έτους εισφορών είχε προβλεφθεί αλλά δεν είχε εφαρμοστεί στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2014 (προ Μακρόν), και τώρα ο Γάλλος πρόεδρος προχωρά στην εφαρμογή του μέτρου.

- Η εγγυημένη κατώτατη σύνταξη για τους νέους συνταξιούχους δεν μπορεί να είναι λιγότερη από το 85% του κατώτατου μισθού ή περίπου 1200 ευρώ σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα.

- Μετά από ένα έτος η σύνταξη αυτών που λαμβάνουν την κατώτατη θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, η μεταρρύθμιση θα δώσει εργασιακή ώθηση στην ηλικιακή κατηγορία 60-64 ετών. Στην Γαλλία το ποσοστό απασχόλησης στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία είναι μόλις 33%, όταν στη Γερμανία φτάνει το 61% και στη Σουηδία το 69%.

Κατά τους υπολογισμούς του γαλλικού υπουργείου Εργασίας, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα εισφέρει κατ έτος 17,7 δισ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό ταμείο, μέχρι το 2030. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναφέρει ότι ότι οι συντάξεις του φτωχότερου 30% του πληθυσμού θα αυξηθούν κατά 2,5% έως 5%.

Στον αντίλογο, τα συνδικάτα τα οποία έχουν αντιταχθεί με ένταση στην μεταρρύθμιση, δηλώνουν ότι μικρές αυξήσεις στις εισφορές θα μπορούσαν να κρατήσουν το σύστημα βιώσιμο. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν τα μέτρα είναι άδικα που θα επηρεάσουν δυσανάλογα τους εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση.

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Μπορεί ο Μακρόν να πέρασε τον σκόπελο των προτάσεων μομφής, όμως η κοινωνική έκρηξη παραμονεύει. Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση μπορεί να οδεύει για να γίνει νόμος, όμως η «δημοφιλία» της εντός της γαλλικής κοινωνίας βρίσκεται στα... ταρτάρα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, σταθερά τα 2/3 των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην εφαρμογή της.

Φωνές από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα προειδοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κοινωνικής έκρηξης, την ώρα που σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού κυριαρχεί η απογοήτευση και η οργή. «Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επικίνδυνη πολιτική και οικονομική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Γκιρ, από το γαλλικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Αναλύσεων. «Είναι η αρχή μιας νέας μορφής πολιτικής κρίσης, ένας συνδυασμός συχνότερων διαδηλώσεων στους δρόμους και απεργιών, που βλάπτουν όλο και περισσότερο την οικονομία της χώρας, παράλληλα με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να βασίζεται σε μια ισχυρή πολιτική πλειοψηφία», δήλωσε ο Γκιρ, προειδοποιώντας ότι εκτυλίσσεται μια βαθιά και σοβαρή κρίση.

Τα συνδικάτα απεύθυναν νέο κάλεσμα για διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο την Πέμπτη. Και καθώς όλες οι πλευρές βρίσκονται με το δάκτυλο στην σκανδάλη, οι αυριανές πορείες στους γαλλικούς δρόμους αναμένονται ιδιαίτερα «θερμές». Η κυβέρνηση Μακρόν επιβίωσε για την ώρα, αλλά ο ατμός που συσσωρεύεται μπορεί να «τινάξει το καπάκι». Και μια τεράστια αναταραχή στη Γαλλία είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να περιοριστεί εντός των συνόρων της χώρας. Ανάλογα με την εξέλιξη και τις πολιτικές ισορροπίες που ενδέχεται να προκύψουν, μπορεί να προκληθούν τριγμοί στην ΕΕ σε βαθμό ακόμα και... εφιαλτικό.

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.