Πόθεν έσχες: Ποιες αλλαγές προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόθεν έσχες: Ποιες αλλαγές προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης
Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμορφώνεται και απλοποιείται το πλαίσιο για τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων», σύμφωνα με το οποίο αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες (δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων) και παράλληλα απλοποιείται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, μια από τις προτεινόμενες καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι αυτή με την οποία παύει η ταλαιπωρία των υπόχρεων να συλλέγουν οι ίδιοι τα στοιχεία της δήλωσης καθώς είναι πλέον ευχερώς διαθέσιμα στο ελεγκτικό όργανο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης οι διαδικασίες υποβολής και ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» κωδικοποιούνται σε ένα απλοποιημένο και κατανοητό νομοθέτημα. Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται πλήρως και αποσαφηνίζεται το πλαίσιο διεξαγωγής ελέγχων από τα αρμόδια όργανα.

Αναλυτικότερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • «Τακτοποιείται» νομοθετικά το υφιστάμενο αποσπασματικό και εν τέλει δυσνόητο νομοθετικό πλαίσιο, εντάσσοντας τις σημερινές 49 περιπτώσεις υπόχρεων σε μόλις 13 εύληπτες κατηγορίες.
  • Παύει η αναχρονιστική και περιττή ταλαιπωρία των υπόχρεων να συλλέγουν οι ίδιοι τα στοιχεία της δήλωσης που είναι ευχερώς διαθέσιμα στο ελεγκτικό όργανο.
  • Τίθενται σαφείς και μετρήσιμοι στόχοι προς το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο για τη διενέργεια ελέγχων, μέσω της εισαγωγής κριτηρίων που θέτει η Επιτροπή Ελέγχου και του ορισμού ελάχιστου ποσοστού (minimum πλαφόν) ελεγχομένων υποθέσεων.
  • Εξαλείφεται η πολυδιάσπαση οδηγιών και κατευθύνσεων από τους ελεγκτές που οδηγούν σε διαφορετική αντιμετώπιση των υπόχρεων από τους ελεγκτές επί παρόμοιων υποθέσεων, μέσω της οριοθέτησης και της εποπτείας του ελεγκτικού πλαισίου από ένα μόνο όργανο (δηλαδή ένα όργανο πλέον θα δίνει σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις στους ελεγκτές).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εισφορές: Πόσο αυξάνονται οι κλίμακες για σύνταξη, υγεία και επικούρηση για το 2023 - Αναλυτικοί πίνακες

gazzetta
gazzetta reader insider insider