Κακοκαιρία: Στην Αττική τα σημαντικότερα προβλήματα - Πάνω από 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κακοκαιρία: Στην Αττική τα σημαντικότερα προβλήματα - Πάνω από 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική
Ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινόμενων.

Στην Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα από το κύμα της κακοκαιρίας που επηρεάζει πολλές περιοχές της Ελλάδας, με την Πυροσβεστική να έχει δεχθεί από την Τετάρτη και μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης σχεδόν 400 κλήσεις ανά την επικράτεια.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, οι κλήσεις, αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις συνανθρώπων μας προς ασφαλή σημεία.

Όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν στην Αττική όπου το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 204 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 113 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, μεταφορές ατόμων κυρίως οδηγών προς ασφαλή σημεία. Ακόμη, 100 κλήσεις δέχθηκαν στη Ζάκυνθο, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 30 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων.

Ο κ. Αρτοποιός επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινόμενων.

Συνολικά σήμερα, όπως είπε, έχουν εκδοθεί από το πρωί 5 προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους Αττικής, Εύβοιας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας, Παξών , Βορειανατολικού Αιγαίου, της Θάσου καθώς και προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Τρίπολης.

Ήχησε το 112 και στα Δωδεκάνησα

Προειδοποιητικό μήνυμα για αυξημένη προσοχή λόγω των καιρικών φαινομένων στάλθηκε λίγη ώρα πριν τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης στους κατοίκους της Δωδεκανήσου από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι κάτοικοι των νησιών ειδοποιούνται για εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους) από τις πρωινές ώρες της 27ης Ιανουαρίου.

Ήδη με αποφάσεις που εξέδωσαν όλοι οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου τα σχολεία αύριο θα είναι κλειστά ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των δήμων

«Σε όλα τα μηνύματα από το 112 απευθύνουμε ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινόμενων. Ανάλογα με την ενημέρωση από την ΕΜΥ θα αξιολογηθεί εκ νέου η πορεία της κακοκαιρίας. Όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε ετοιμότητα. Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες πέραν των οδηγιών του 112. Παρακαλούμε πολύ παραμείνετε πολύ προσεκτικοί. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως αναγκαίες αν βρίσκεστε στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα φαινόμενα. Λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Τονίζουμε ότι για οποιαδήποτε μετακίνησή μας είναι σημαντικό να είμαστε και να παραμένουμε ενημερωμένοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας αλλά και της βατότητας του οδικού δικτύου», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, όλων των συναρμόδιων φορέων αλλά και με επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Χαριλάου Τρικούπη - Mόνο από τη δεξιά λωρίδα στη λεωφόρο Ποσειδώνος

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας Αττικής αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, ενώ η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος του παλαιού ιππόδρομου, στο ρεύμα προς Πειραιά, διεξάγεται μόνο από την δεξιά λωρίδα

Επιπρόσθετα κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου-Σχίνου.

Τέλος, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στη λεωφόρο Βραυρώνος, στην Κερατέα, στη θέση «γεφυράκι Βρύση».

Κανονικά τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή

Κανονικά θα λειτουργήσουν για την Παρασκευή τα σχολεία στην περιφέρεια της Αττικής, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης εν μέσω της κακοκαιρίας που επηρεάζει την Αττική την Πέμπτη.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, τα τα παιδιά θα πάνε κανονικά στο σχολείο την Παρασκευή, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα υποχωρήσουν σταδιακά τις επόμενες ώρες. Έτσι, η περιφέρεια κρίνει ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος αναστολής της λειτουργίας των σχολείων.

Νωρίτερα έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία.

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας όπως υπογράμμισε ο υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα παραμένει η ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των φαινομένων. Επιπλέον, όπως αποφασίστηκε, η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Συστάσεις της ΕΛΑΣ

Η ΕΛΑΣ συνιστά στους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να μετακινηθούν, θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών της Τροχαίας, καθώς και άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Επίσης, όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, στην ιστοσελίδα της (www.astynomia.gr) υπάρχει ειδική ενότητα για τα σημεία όπου διακόπτεται η κυκλοφορία, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια.

Το δελτίο καιρού για αύριο

Την Παρασκευή αρχικά βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στη Δυτική Ελλάδα, στη Θράκη, σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη. Μάλιστα τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στις Ανατολικές Κυκλάδες τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα.

Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα εξασθενήσουν. Από το βράδυ βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν εκ νέου στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε ημιορεινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 9, στην Ήπειρο από 2 έως 12 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 14 βαθμούς, στα Επτάνησα από 7 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 7 έως 13 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ θα πνέουν στα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι μεταβαλλόμενων διευθύνσεων με εντάσεις 3-5 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο άνεμοι δυτικών έως νοτιοδυτικών διευθύνσεων με εντάσεις 4-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Βροχές και πιθανώς καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες. Ασθενής χιονόπτωση ενδέχεται να εκδηλωθεί στα ανώτερα τμήματα της Πάρνηθας. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα πεδινά και πρόσκαιρης χιονόπτωσης στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοιχτά τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή - Οι ανακοινώσεις Πατούλη για την κακοκαιρία

Κακοκαιρία: Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη - Κλειστά τα σχολεία - Συστάσεις για την ασφάλεια των πολιτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider