Κακοκαιρία: Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη - Κλειστά τα σχολεία - Συστάσεις για την ασφάλεια των πολιτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κακοκαιρία: Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη - Κλειστά τα σχολεία - Συστάσεις για την ασφάλεια των πολιτών
Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας όπως υπογράμμισε ο υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης.

Τελευταία ενημέρωση 17:10

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία. Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας όπως υπογράμμισε ο υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα παραμένει η ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των φαινομένων. Επιπλέον, όπως αποφασίστηκε, η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Νωρίτερα, μηνύματα μέσω του 112 στάλθηκαν στους κατοίκους της Αττικής και της Εύβοιας προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους τις επόμενες ώρες (ισχυρές καταιγίδες- θυελλώδεις άνεμοι) και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες.

⚠️Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

🆘Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) τις επόμενες ώρες σε #Αττική @perattikis

‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/rhGuJbyuPh pic.twitter.com/UvaFYvZ290

— 112 Greece (@112Greece) January 26, 2023

Αντίστοιχα μηνύματα μέσω του 112 στάλθηκαν χθες στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Λευκάδας, της Ζακύνθου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, της Ηλείας, της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας, της Ανατολικής Αρκαδίας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων καθώς και σε κατοίκους περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι τελευταίες περιοχές των οποίων οι κάτοικοι έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα είναι η Τεγέα και το Κορύθιο Αρκαδίας, καλώντας τους να αποφύγουν τις μετακινήσεις τις επόμενες ώρες. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Τεγέας και Κορυθίου Αρκαδίας τις επόμενες ώρες, αποφύγετε τις μετακινήσεις σας λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://bit.ly/3hdLanA».

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως αναμένεται να σταλεί μήνυμα από το 112 στις 17.00 το απόγευμα σε νησιά του Βορείου Αιγαίου και βραδινές ώρες στα Δωδεκάνησα μέχρι τη Σάμο όπου θα καταγραφούν μέχρι και 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ακόμη, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο επιτελάρχης του Σώματος, αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο προϊστάμενος κλάδου Τάξης του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Δημήτριος Αλεξανδρής, καθώς επίσης και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή (27-01-2023).

Το επίκεντρο των προβλημάτων η Αθήνα

Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα σε περιοχές όπως την Ομόνοια και το Παγκράτι εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα, δήλωσε στο Skai.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός.

Όπως ανέφερε ο ίδιος μέχρι στιγμής, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει συνολικά περίπου 95 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς στην Αττική, δύο για κοπές δέντρων, 6 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 16 κλήσεις για απεγκλωβισμούς σε ασανσέρ λόγω διακοπής ρεύματος. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις δεν χρειάστηκε να επέμβει η πυροσβεστική καθώς πολίτες απεγκλωβίστηκαν από μόνοι τους όταν επανήλθε το ρεύμα.

Η βροχόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα ακόμα και σε πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας, καθώς όπως έγινε γνωστό, σε διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη από το ύψος της Ναυαρίνου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, προχώρησε η Αστυνομία.

Παράλληλα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο γεφυράκι «Βάρδας» στη Ραφήνα, στο ρεύμα προς τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Νωρίτερα, λόγω των καιρικών συνθηκών κατέρρευσε τμήμα περβαζιού από μπαλκόνι δευτέρου ορόφου στην οδό Ερμού, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία συρμών του ηλεκτρικού

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των συρμών σε ολόκληρο το δίκτυο της Γραμμής 1 του μετρό, σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ.

Σημειώνεται, πως νωρίτερα υπήρξε ολιγόλεπτη προσωρινή παραμονή των συρμών στους σταθμούς της Γραμμής 1 λόγω διακοπής ρεύματος στο ΚΕΛ της Ειρήνης με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην κυκλοφορία των συρμών.

Από την κακοκαιρία προκλήθηκε διακοπή της κυκλοφορίας σε δρόμους της Αθήνας στους οποίους προχώρησε η Αστυνομία λόγω της έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισης υδάτων.

Επιπλέον, με τη συμβολή της Τροχαίας και της Πυροσβεστικής αντιμετωπίστηκαν ορισμένα μικρής έκτασης πλημμυρικά συμβάντα και απεγκλωβισμοί οχημάτων και οδηγών σε σημεία επί της Κηφισιάς (και Σπ. Λούη), της Πειραιώς (και Π. Ράλλη και Χαμοστέρνας), της Νέας Παραλλιακής, στον Ασπρόπυργο, στη Βουλιαγμένης (από το ρέμα, στο ύψος Βούλας).

Διαβάστε ακόμη: Καιρός: Κλειστά σχολεία, εγκλωβισμένα οχήματα και 112 στην Αττική - Έκτακτη σύσκεψη - Επιδείνωση αύριο

Σε πλήρη εγρήγορση ο μηχανισμός της Περιφέρειας

Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής επιχειρεί, με δεκάδες αντλίες και μηχανήματα βαρέως τύπου στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, που παρακάλεσε από νωρίς το πρωί στην Αττική, η ισχυρή και εκτεταμένη βροχόπτωση της πρώτης έντονης κακοκαιρίας της φετινής χειμερινής περιόδου.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης συγκάλεσε από νωρίς σύσκεψη με δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες προκειμένου να ενημερωθεί για την επικρατούσα λόγω της κακοκαιρίας κατάσταση.

Όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης: «Όλη η δύναμη της Πολιτικής Προστασίας σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα βρίσκεται διάσπαρτο σε σημεία υψηλού κινδύνου όλης της Περιφέρειας Αττικής και σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους από κινδύνους λόγω των ισχυρών και επαναλαμβανόμενων καταιγίδων». Συγκεκριμένα και κατά τις μεσημβρινές ώρες υπήρχαν στους δρόμους 32 μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα, 25 φορτηγά και 12 αντλητικά τα οποία θα παραμείνουν καθ΄ όλη της διάρκεια της κακοκαιρίας.

Οπωσδήποτε θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη για να γίνει επανεξέταση της κατάσταση κυρίως σε ό,τι αφορά τη σχολική κοινότητα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις ανάλογα με τις νεότερες προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την κακοκαιρία, η οποία από τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να αποχωρήσει αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι δήμαρχοι διαβεβαίωσαν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ενώ ζήτησαν ορισμένα μηχανήματα για την αντιμετώπιση πιθανών πλημμυρικών προβλημάτων ή παρεμποδίσεις διαβάσεων λόγω κατάρρευσης δένδρων που θα προκύψουν από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία με τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες.

Κλειστά τα σχολεία

Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, τα απογευματινά τμήματα των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) της Περιφέρειας Αττικής για προληπτικούς λόγους, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, κατόπιν της απόφασης του Περιφερειάρχη Αττικής.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί πως με απόφαση της Περιφέρειας και κατόπιν σχετικής διαβούλευσης του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη με τους δημάρχους της Αττικής, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα σε όλη την Αττική, όλα τα εσπερινά και απογευματινά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, για προληπτικούς λόγους, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλα τα εσπερινά και απογευματινά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε όλη την Αττική.

Επίσης, ο περιφερειάρχης συστήνει σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες Υπ. Πολιτικής Προστασίας.

«Στην απόφαση αυτή καταλήξαμε για να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια τόσο των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού όσο και αυτών που μετακινούνται από και προς τα σχολεία για να μεταφέρουν τα παιδιά. Προτεραιότητά μας η ασφάλεια τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Πατούλης.

Κλειστά θα είναι αύριο, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, και τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο νησί της Ρόδου με απόφαση που εξέδωσε σήμερα ο δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης.

Η απόφαση εκδόθηκε επειδή -σύμφωνα με τις προβλέψεις- αναμένεται ότι να επικρατήσουν ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι.

Παρόμοια απόφαση εκδόθηκε και από τη δήμαρχο Σύμης, Ελ. Παπακαλοδούκα.

Συστάσεις της ΕΛΑΣ

Η ΕΛΑΣ συνιστά στους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να μετακινηθούν, θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών της Τροχαίας, καθώς και άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Επίσης, όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, στην ιστοσελίδα της (www.astynomia.gr) υπάρχει ειδική ενότητα για τα σημεία όπου διακόπτεται η κυκλοφορία, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια.

Το δελτίο καιρού για αύριο

Την Παρασκευή αρχικά βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στη Δυτική Ελλάδα, στη Θράκη, σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη. Μάλιστα τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στις Ανατολικές Κυκλάδες τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα.

Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα εξασθενήσουν. Από το βράδυ βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν εκ νέου στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε ημιορεινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 9, στην Ήπειρο από 2 έως 12 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 14 βαθμούς, στα Επτάνησα από 7 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 7 έως 13 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ θα πνέουν στα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι μεταβαλλόμενων διευθύνσεων με εντάσεις 3-5 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο άνεμοι δυτικών έως νοτιοδυτικών διευθύνσεων με εντάσεις 4-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Βροχές και πιθανώς καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες. Ασθενής χιονόπτωση ενδέχεται να εκδηλωθεί στα ανώτερα τμήματα της Πάρνηθας. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα πεδινά και πρόσκαιρης χιονόπτωσης στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Skai.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καιρός: Κλειστά σχολεία, εγκλωβισμένα οχήματα και 112 στην Αττική - Έκτακτη σύσκεψη - Επιδείνωση αύριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider