Ισπανία: Μεγάλη διαδήλωση στην Μαδρίτη κατά των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών υγείας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία: Μεγάλη διαδήλωση στην Μαδρίτη κατά των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών υγείας
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στις παροχές υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην Ισπανία, απεργίες ή στάσεις εργασίας οργανώνονται σε 17 περιφέρεις της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Μαδρίτης για να απαιτήσουν τον τερματισμό των περικοπών κονδυλίων και τις ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, που βρίσκονται σε κρίση στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας.

Οι υπηρεσίες υγείας της περιφέρειας της Μαδρίτης βρίσκονται υπό τεράστια πίεση εδώ και χρόνια εξαιτίας της έλλειψης πόρων και προσωπικού, γεγονός που υποχρεώνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται προς τις υπηρεσίες των Επειγόντων των νοσοκομείων, που πλέον έχουν κατακλυσθεί.

Αυτήν την εβδομάδα, η ένωση SEMES των εργαζομένων στις υπηρεσίες Επειγόντων επεσήμανε ότι στην πρωτεύουσα οι υπηρεσίες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση κατά 10% έως 20% του αριθμού των ασθενών.

Από την πλευρά της η ADSP, που εκπροσωπεί επίσης τους επαγγελματίες υγείας στην Μαδρίτη, κατήγγειλε ότι 300 άνθρωποι περιμένουν στους διαδρόμους για να ελευθερωθεί κλίνη.

Στην σημερινή διαδήλωση ένα τεράστιο κεντρικό πανό έγραφε: «Οχι στις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις και ναι στην δημόσια υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες».

Διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της επικεφαλής της περιφέρειας Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο που προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα λέγοντας ότι «οι περικοπές στις υπηρεσίες υγείας συνιστούν εγκληματική πράξη».

«Η κατάσταση στην Μαδρίτη δεν είναι βιώσιμη λόγω των σκόπιμων πολιτικών παραμέλησης και ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζει η Αγιούσο και η κυβέρνησή της, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ξεκάθαρα ορατά στην σημερινή κατάσταση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με την ADSP .

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ανεπαρκή αριθμό νοσοκομειακών κλινών και αυτό επιδεινώνεται κάθε χρόνο με την μείωση του αριθμού των κλινών στα δημόσια κέντρα υγείας και τη διοχέτευση δημοσίου χρήματος σε ιδιωτικά κέντρα», πρόσθεσε η οργάνωση.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στις παροχές υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην Ισπανία, απεργίες ή στάσεις εργασίας οργανώνονται σε 17 περιφέρεις της χώρας.

Στην Μαδρίτη, οι γενικοί γιατροί και οι παιδίατροι επαναλαμβάνουν από την Πέμπτη την επ' αόριστον απεργία που ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου, αλλά διακόπηκε έναν μήνα αργότερα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων των εκπροσώπων τους με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider