Ουκρανία: Και στη Χερσώνα δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Και στη Χερσώνα δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως το 95% της Χερσώνας είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας. 

Μια μετά από την άλλη οι περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές ανακοινώνουν την πρόθεση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για ένταξη τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, την ώρα που το Κίεβο υπόσχεται να «εξαλείψει» τη ρωσική απειλή.

Μετά από τις σχετικές ανακοινώσεις που έκαναν οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, ο επικεφαλής των αυτονομιστών της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο, ανακοίνωσε πως η περιφέρεια θα διεξάγει δημοψήφισμα για την ένταξη της στη Ρωσία.

«Είναι σίγουρος πως η ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η περιφέρεια της Χερσώνας θα αποτελέσει μέρος της Ρωσίας» ανέφερε σε σχετική δήλωση ο Σάλντο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως το 95% της Χερσώνας είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τρίτη οι φιλορώσοι αυτονομιστές της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» θα διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την ένωση με την Ρωσία από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα, το πρακτορείο Ria μετέδωσε ότι στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ζαπορίζια ενδεχομένως να διεξαχθεί τις προσεχείς ημέρες δημοψήφισμα για την ένωσή τους με την Ρωσία.

Αξιωματούχοι διορισμένοι από την Μόσχα σε περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις επιταχύνουν τις συντονισμένες προσπάθειες για την οργάνωση ψηφοφοριών για την ένωση με την Ρωσία.

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει την προοπτική των ψηφοφοριών αυτών, ενώ μέχρι σήμερα δήλωνε ότι «είναι θέμα των διορισμένων από την Ρωσία τοπικών αξιωματούχων και των ανθρώπων που κατοικούν στις περιοχές».

Η αντίδραση του Κιέβου

Σχολιάζοντας τα περί των δημοψηφισμάτων, ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γερμάκ, δήλωσε πως «η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο δια της ισχύος», καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο «το φόβο της ήττας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Οι αυτονομιστές σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ετοιμάζουν το δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider