Ουκρανία: Έκλεισε ένα αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια μετά από ρωσικό βομβαρδισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Έκλεισε ένα αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια μετά από ρωσικό βομβαρδισμό
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ουκρανικές δυνάμεις αποπειράθηκαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Τελευταία ενημέρωση: 10:25

Ο ένας από τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια της Ουκρανίας τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από ρωσικό βομβαρδισμό την Πέμπτη, ανακοίνωσε η ουκρανική αρχή ενέργειας, Energoatom.

«Μετά από από ακόμα ένα βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμενων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και έκλεισε η πέμπτη μονάδα ενέργειας» σημειώνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters.

Η Energoatom πρόσθεσε ότι «η μονάδα παραγωγής ενέργειας 6 εξακολουθεί να λειτουργεί» και παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται ο πυρηνικός σταθμός.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ουκρανικές δυνάμεις αποπειράθηκαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Το υπουργείο ανέφερε ότι έως και 60 Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τις δύο πλευρές, με βάρκες στις 06:00 το πρωί τοπική ώρα. Χαρακτήρισε την επιχείρηση «προβοκάτσια» που έχει στόχο να διαταράξει την προγραμματισμένη επίσκεψη ομάδας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό.

Το ρωσικό υπουργείο τόνισε ότι «ελήφθησαν μέτρα» για να εξουδετερωθούν τα αντίπαλα στρατεύματα, και με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας.

Από την πλευρά του αξιωματούχος της περιοχής που διορίστηκε από τη Ρωσία δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εντόπισαν ουκρανικά στρατεύματα κοντά στον πυρηνικό σταθμό, με τη ρωσική πολεμική αεροπορία να τα έχει καθηλώσει.

Σε συνέντευξή του στον ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RT ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση από «απελπισία» ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό.

Μόνιμη παρουσία του ΔΟΑΕ στην περιοχή;

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσ ότι ο ΔΟΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο διαρκούς παρουσίας του Οργανισμού στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Υπάρχει αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα και σήμερα το πρωί, ως πολύ πρόσφατα, (ως) πριν από λίγα λεπτά (...) όμως ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά και έχοντας φτάσει τόσο μακριά, δεν σταματάμε» ανέφερε ο Γκρόσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Αναχώρησε η αποστολή του ΔΟΑΕ για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

gazzetta
gazzetta reader insider insider