Κατατέθηκε η τροπολογία για τα υπεράκτια αιολικά - Πού θα αναπτυχθούν τα πιλοτικά έργα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατατέθηκε η τροπολογία για τα υπεράκτια αιολικά - Πού θα αναπτυχθούν τα πιλοτικά έργα
Κατατέθηκε η τροπολογία του ΥΠΕΝ με την οποία ρυθμίζεται η πιλοτική εφαρμογή των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ).

Κατατέθηκε η τροπολογία του ΥΠΕΝ με την οποία ρυθμίζεται η πιλοτική εφαρμογή των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) ενώ στο ίδιο πλαίσιο εισάγονται διατάξεις με τις οποίες διευρύνεται σκοπός Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.) στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων που της απονέμονται ως φορέα υπεράκτιων αιολικών.

Η τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Διατάξεις για απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», προβλέπει μεταξύ άλλων τον καθορισμς πιλοτικής περιοχής που θα αναπτυχθούν τα σχετικά πιο ώριμα έργα (έργα που προπορεύονται σε επίπεδο αδειοδοτήσεων). Πρόκειται για την περιοχή του Έβρου και συγκριμένα στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως ακτογραμμής Περιφερειακής Ενότητας ‘Εβρου και βορείως-βορειοανατολικώς Σαμοθράκης, ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων ΥΑΠ, για έργα ΥΑΠ μέχρι συνολικής ισχύος εξακοσίων (600) ΜW.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τροπολογία, σκοπός του προτεινόμενου άρθρου είναι επιτάχυνση διαδικασίας υλοποίησης ΥΑΠ μέσω της εγκατάστασης πιλοτικών έργων στη συγκεκριμένη περιοχή με στόχο τη δοκιμή της τεχνολογίας αυτής και την ενίσχυση της διείσδυσης της παραγωγής ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

«Στο πλαίσιο αυτό η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προωθώντας την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Η ταχύτερη υλοποίηση των έργων ΥΑΠ θα δώσει τη δυνατότητα μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων, μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυσης της ενεργειακής ανεξαρτησίας», σημειώνεται σχετικά.

Με την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, όπως έχει αναφέρει το ΥΠΕΝ, δίνεται η δυνατότητα να εγκατασταθούν αιολικοί σταθμοί σε θαλάσσιες περιοχές, ενισχύεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και μειώνεται η χρήση συμβατικών καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυριότερες διατάξεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο σχέδιο νόμου προβλέπουν τα εξής:

- Mε κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Εθνικής 'Αμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Τουρισμού θα εγκριθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), που θα αποτυπώνει σε ποιες θαλάσσιες περιοχές της χώρας είναι δυνατή η ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

- Με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος θα οριοθετηθούν μία ή περισσότερες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ, που αποτελούν τμήματα των θαλάσσιων περιοχών που εμπεριέχονται στο Εθνικό Πρόγραμμα, και θα οριστούν οι όροι ανάπτυξης των έργων σε αυτές.

- Με απόφαση του Φορέα ΥΑΠ, η οποία θα εκδοθεί εντός δύο μηνών από την δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος οριοθέτησης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ), θα εκκινήσει η διαδικασία χορήγησης Αδειών Έρευνας ΥΑΠ εντός των οριοθετημένων ΠΟΑΥΑΠ. Οι 'Αδειες Έρευνας ΥΑΠ θα χορηγούνται σε ενδιαφερόμενους που θα πληρούν συγκεκριμένα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια και θα υποβάλλουν και σχετική εγγυητική επιστολή.

- Οι κάτοχοι των 'Αδειών Έρευνας ΥΑΠ θα έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν όλες τις αναγκαίες μετρήσεις και μελέτες εντός των ΠΟΑΥΑΠ για τις οποίες έλαβαν την σχετική 'Αδεια Έρευνας ΥΑΠ και παράλληλα να συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την δυνατότητα εγκατάστασης Έργου ΥΑΠ και την λήψη λειτουργικής ενίσχυσης.

- Μετά την πάροδο περίπου 2,5 ετών από την χορήγηση των Αδειών Έρευνας ΥΑΠ θα οριστούν - με Υπουργική Απόφαση - επιμέρους Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός των ΠΟΑΥΑΠ, καθώς και εκτίμηση της μέγιστης ισχύος Έργων ΥΑΠ που εκτιμάται ότι μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε μία από αυτές.

- Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ακολούθως θα προκηρύξει διαγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης στα Έργα ΥΑΠ που θα αναπτυχθούν εντός των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ αυτών.

- Ο κάθε συμμετέχων στον διαγωνισμό θα υποβάλλει διακριτές προσφορές για κάθε Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ, που βρίσκεται εντός της ΠΟΑΥΑΠ που έχει λάβει 'Αδεια Έρευνας ΥΑΠ και για την οποία επιθυμεί την εγκατάσταση Έργου ΥΑΠ.

- Για την επιλογή του Επενδυτή ΥΑΠ και την χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης, κριτήριο θα είναι η χαμηλότερη τιμή προσφοράς σε ευρώ ανά μεγαβατώρα, για την αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας από το Έργο ΥΑΠ που αναπτύσσεται εντός της συγκεκριμένης Περιοχής Εγκατάστασης ΥΑΠ.

- Ο συμμετέχων που θα επιλεγεί από την ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για συγκεκριμένη Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την αδειοδότηση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του Έργου ΥΑΠ εντός της Περιοχής Εγκατάστασης ΥΑΠ (Επενδυτής ΥΑΠ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Κατατέθηκε το ν/σ του ΥΠΕΝ με τις ρυθμίσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Υπεράκτια αιολικά: Έως αρχές 2025 η «πρεμιέρα» των διαγωνισμών – Εντός τροχιάς επενδύσεις 5 δισ. ευρώ έως το 2030

ΥΠΕΝ: Nομοσχέδιο για υπεράκτια αιολικά σε δημόσια διαβούλευση - Στόχος 2 γιγαβάτ ως το 2030

gazzetta
gazzetta reader insider insider