Κουλέμπα: «Δυο βήματα μακριά» από συμφωνία με τη Ρωσία για την εξαγωγή σιτηρών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κουλέμπα: «Δυο βήματα μακριά» από συμφωνία με τη Ρωσία για την εξαγωγή σιτηρών
Αντιπροσωπίες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας συναντώνται σήμερα με αξιωματούχους του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη.

«Δύο βήματα μακριά» από τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές, βρίσκεται η Ουκρανία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και δηλώσεις του στην ισπανική τηλεόραση El Pais πριν τη έναρξη των συνομιλιών για το θέμα στην Κωνσταντινούπολη.

Αντιπροσωπίες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας συναντώνται σήμερα με αξιωματούχους του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για την ενδεχόμενη επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα, την ώρα που η παγκόσμια επισιτιστική κρίση χειροτερεύει.

Η Τουρκία, που ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο σε συντονισμό με τον ΟΗΕ, προσπαθεί να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας καθώς η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια απογείωσε τις τιμές των σιτηρών, του μαγειρικού λαδιού, των καυσίμων, των λιπασμάτων.

«Είμαστε έτοιμοι να εξάγουμε σιτηρά στη διεθνή αγορά, βρισκόμαστε δύο βήματα μακριά από μια συμφωνία με τη Ρωσία», τόνισε ο Κουλέμπα.

«Οι ανησυχίες για θέματα ασφαλείας, που συνδέονται με τη στάση της Ρωσίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Βρισκόμαστε στην τελική φάση και τώρα όλα εξαρτώνται από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο η Μόσχα ενδέχεται τώρα να είναι έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία, ο Ουκρανός υπουργός απάντησε ότι πιστεύει πως η Ρωσία θέλει «να δείξει στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας ότι θέλει να τις σώσει από τις ελλείψεις τροφίμων». Εκτίμησε ωστόσο ότι η Μόσχα ενδέχεται να παρατείνει τις συνομιλίες.

Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Ουκρανία ότι εμποδίζει τη σύναψη συμφωνίας.

Διπλωμάτες εξηγούν ότι το σχέδιο υπό συζήτηση προβλέπει ότι ουκρανικά πλοία θα οδηγούν φορτηγά εντός και εκτός των λιμένων που έχουν ναρκοθετηθεί, η Ρωσία θα κηρύσσει κατάπαυση του πυρός για τη μετακίνηση των πλοίων, και ότι η Τουρκία με την υποστήριξη του ΟΗΕ θα επιθεωρεί τα φορτηγά, ώστε να καθησυχαστούν οι ρωσικές ανησυχίες για τη λαθραία μεταφορά όπλων.

Η ρωσική στρατιωτική εισβολή και ο ναυτικός αποκλεισμός στη Μαύρη Θάλασσα ουσιαστικά ανέστειλαν τις εξαγωγές, έχουν αποκλείσει δεκάδες πλοία και πάνω από 20 τόνους σιτηρών σε σιλό στην Οδησσό.

Η προσεχής σοδειά διατρέχει επίσης κίνδυνο, καθώς η Ουκρανία έχει έλλειψη αποθηκευτικών χώρων λόγω της διακοπής των εξαγωγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξαγωγές σιτηρών: Στην Κωνσταντινούπολη Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία και ΟΗΕ

Στην Τουρκία επαφές μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΟΗΕ για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών

Μπλίνκεν στους G20: Η Μόσχα πρέπει «να αφήσει να βγουν τα σιτηρά από την Ουκρανία»

gazzetta
gazzetta reader insider insider