Ουκρανία: Ρωσική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ - 10 νεκροί και 40 τραυματίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Ρωσική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ - 10 νεκροί και 40 τραυματίες
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα, Ντίμτρι Λουνίν, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Τελευταία Ενημέρωση 19:58

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν σε ρωσική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ στην κεντρική Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα, ο Ντίμτρι Λουνίν, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

«Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Αυτή είναι η τρέχουσα κατάσταση στο Κρεμεντσούκ λόγω της πυραυλικής επίθεσης», δήλωσε ο Ντμίτρο Λούνιν.

Η επίθεση προκάλεσε τεράστια φωτιά με καπνό να υψώνεται στον ουρανό, σύμφωνα με βίντεο, που ανήρτησε και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters είδε τον απανθρακωμένο φλοιό του κτιρίου ενός εμπορικού συγκροτήματος με τη στέγη υπό κατάρρευση. Πυροσβέστες και στρατιώτες αφαιρούσαν παραμορφωμένα κομμάτια μετάλλου καθώς έψαχναν για επιζώντες.

«Δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι μπορεί να παραμένουν κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής υπηρεσίας διάσωσης στην τηλεόραση.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο τη στιγμή της επίθεσης. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα θύματα, αλλά είπε: «Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τον αριθμό των θυμάτων».

«Είναι μάταιο να ελπίζουμε σε ευπρέπεια και ανθρωπιά από τη Ρωσία», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη και εννέα από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, τόνισε ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

«Διασώστες από όλες τις γύρω περιοχές κατευθύνονται στο σημείο για να σβήσουν τη φωτιά...», είπε ο Τιμοσένκο.

Το Κρεμεντσούκ, μια βιομηχανική πόλη 217.000 κατοίκων πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκεται στον ποταμό Ντίμπρο στην περιφέρεια Πολτάβα και είναι η τοποθεσία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της Ουκρανίας.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Ρωσία, η οποία αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα για να προστατεύσουμε τον λαό μας, χρειαζόμαστε αντιπυραυλική άμυνα», δήλωσε ο Άντριι Γιερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να είχε τρία κίνητρα για την επίθεση.

«Το πρώτο, αναμφίβολα, είναι να σπείρει τον πανικό, το δεύτερο είναι να... καταστρέψει τις υποδομές μας και το τρίτο είναι να... αυξήσει το διακύβευμα για να ωθήσει την πολιτισμένη Δύση να καθίσει ξανά στο τραπέζι για συνομιλίες», είπε.

Η Ρωσία, η οποία κατέλαβε την πόλη Σεβεροντονέτσκ στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο μετά από επίθεση εβδομάδων, έχει εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις σε στόχους σε όλη την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Χθες Κυριακή, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα εννιαώροφο κτίριο κατοικιών και ένα κτιριακό συγκρότημα, όπου στεγάζεται ένα νηπιαγωγείο, στο κέντρο του Κιέβου σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους πέντε.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα, όπου ανήκει το Κρεμεντσούκ, ο Ντίμτρι Λουνίν κατήγγειλε ένα «έγκλημα πολέμου» και ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», καθώς και μια «απροκάλυπτη και κυνική πράξη κατατρομοκράτησης του άμαχου πληθυσμού».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η ΕΕ κινητοποιεί αποθέματα έκτακτης ανάγκης για χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές

Ουκρανία: Προ των πυλών του Λισιτσάνσκ οι Ρώσοι - Έκκληση στους κατοίκους να «απομακρυνθούν επειγόντως»

Ουκρανία: Πυραυλικό πλήγμα στην Οδησσό

gazzetta
gazzetta reader insider insider