Κτηματολόγιο: Λήγει η προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων στις Κυκλάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κτηματολόγιο: Λήγει η προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων στις Κυκλάδες
Η προθεσμία της συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας για τις Κυκλάδες λήγει στις 30 Ιουνίου 2022 και δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης παράτασης.

Λήγει, ύστερα από απανωτές παρατάσεις, η προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες με όσους έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές να καλούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου να υποβάλουν δήλωση στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Με σκοπό την ενημέρωση και την κινητοποίηση των ιδιοκτητών στις Κυκλάδες, καθώς έμειναν λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων μετά από αρκετούς μήνες από την έναρξη συλλογής ο Γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, θέλοντας να αφυπνίσει όσες και όσους παραμένουν δύσπιστοι ή απλά ολιγωρούν.

«Προσπαθούμε να τους κινητοποιήσουμε όλους. Γιατί, το μήνυμα είναι ένα: μια δήλωση, έστω και ελλιπής, έστω και κακή, είναι καλύτερη από καμία δήλωση, όσον αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τώρα δηλώσεις.

Ορισμένες ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων δημιούργησαν αναστολές και φοβίες, στους πολίτες, ενώ, ενδεχομένως κάποιος να σκέφτηκε ότι «αφού τόσα χρόνια δικά μου είναι, ποιος θα το αμφισβητήσει;»

Ένας άλλος αποτρεπτικός λόγος είναι ότι οι πολίτες μπορεί να θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ δαπανηρή, καθώς πρέπει να γίνει με τοπογραφικά ακριβείας κ.λπ. Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν και χωρίς ακριβή τοπογραφικά. Εξάλλου όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις θα φανούν στην προανάρτηση ώστε να διορθωθούν στην ανάρτηση».

Η προθεσμία της συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας, έπειτα από τις απανωτές παρατάσεις που έχουν δοθεί, λήγει στις 30 Ιουνίου 2022 και δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης παράτασης.

Ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου οφείλει να συμμετέχει σε αυτήν την διαδικασία με την οποία ξεκαθαρίζει επιτέλους «σε ποιόν ανήκει τι» και να καταγράψει, να οριοθετήσει και να κατοχυρώσει εν τέλει τα δικαιώματά του, ακόμα και εκείνα που δεν είναι μεταγραμμένα στο υποθηκοφυλακείο, όπως οι χρησικτησίες και οι κληρονομιές .

Στα Γραφεία Κτηµατογράφησης κάθε περιοχής, έμπειροι μηχανικοί και δικηγόροι παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης για την υποβολή δηλώσεων και τον εντοπισμό των ακινήτων, ενώ οι δηλώσεις υποβάλλονται και ηλεκτρονικά.

Η έγκαιρη υποβολή της δήλωσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ίδιων των δικαιούχων αφού είναι γνωστό ότι οι συνέπειες της μη υποβολής δήλωσης είναι η απαγόρευση κάθε δικαιοπραξίας (γονική παροχή, πώληση κλπ) επί του ακινήτου για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε και η μη χορήγηση οικοδομικής άδειας, ενώ μετά την ανάρτηση των στοιχείων που προκύπτουν από τη συλλογή των δηλώσεων η διαδικασία της αναγνώρισης μη δηλωθέντος δικαιώματος γίνεται πολύπλοκη και με επιπλέον κόστος.

Μετά τις πρώτες εγγραφές στο κτηματολόγιο απαιτούνται χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες για την αναγνώριση του μη δηλωθέντος δικαιώματος ενώ αν ένα ακίνητο δεν δηλωθεί μετά από κάποια χρόνια περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου εφόσον δεν ασκηθεί αγωγή.

Πέραν όμως αυτών των συνεπειών, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία του ακινήτου ή οποία (επιβολή προστίμου) δύναται να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Που πραγματοποιείται η συλλογή των δηλώσεων

Οι περιοχές στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥ
Καλλικρατικοί Δήμοι: Άνδρου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣ
Καλλικρατικοί Δήμοι: Ανάφης, Θήρας (Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: Βόθωνος, Βουρβούλου, Έξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς και Οίας), Ιητών, Σικίνου και Φολεγάνδρου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΑΣ – ΚΥΘΝΟΥ
Καλλικρατικοί Δήμοι: Κέας και Κύθνου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗΛΟΥ
Καλλικρατικοί Δήμοι: Μήλου (προκαποδιστριακός ΟΤΑ Αδάμαντος) και Σερίφου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΥΚΟΝΟΥ
Καλλικρατικός Δήμος: Μυκόνου (προκαποδιστριακός ΟΤΑ Άνω Μεράς)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΑΞΟΥ
Καλλικρατικοί Δήμοι: Αμοργού, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΥ
Καλλικρατικοί Δήμοι: Πάρου και Αντιπάρου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΝΟΥ
Καλλικρατικός Δήμος Τήνου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

ΑΝΔΡΟΣ
Γαύριο Άνδρου: Μελίνας Μερκούρη 1 (δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου), ΤΚ 84500

ΑΝΑΦΗ, ΘΗΡΑ, ΙΗΤΕΣ, ΣΙΚΙΝΟΣ, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
Μεσσαριά Σαντορίνης: Εμπορικό Κέντρο Καμαρινός, Επαρχιακή οδός Φηρών –Όρμου Περίσσης, ευθεία Φηρών – Πύργου, Τ.Κ. 84700

ΚΕΑ, ΚΥΘΝΟΣ
Κορρησία Κέας: Θέση Άγιος Γεώργιος (δίπλα στο Υποθηκοφυλακείο Κέας), Επαρχιακή οδός Κορησσίας – Βουρκαρίου, Τ.Κ. 84002

ΜΗΛΟΣ, ΣΕΡΙΦΟΣ
Σέριφος: Λιβάδι, Έναντι ταχυδρομείου, Τ.Κ. 84005

ΜΥΚΟΝΟΣ
Άνω Μερά Μυκόνου: Πνευματικό Κέντρο Άνω Μεράς, θέση Ηρώον, Επαρχιακή οδός Μυκόνου – Άνω Μεράς, Τ.Κ. 84600

ΑΜΟΡΓΟΣ, ΝΑΞΟΣ & ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Χώρα Νάξου: Πρώην ΔΕΗ, Οδός Κοντολέοντος, συμβολή Επαρχιακής Οδού Νάξου-Εγκαρών και Περιφερειακής Οδού Χώρας Νάξου, Τ.Κ. 84300

ΠΑΡΟΣ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
Νάουσα Πάρου: Θέση Βουνάλι, Επαρχιακή Οδός Νάουσας – Παροικιάς, Τ.Κ. 84401

ΤΗΝΟΣ
Τήνος: Λεωφόρος Τήνου – Τριποτάμου 1 (δίπλα στο Υποθηκοφυλακείο Τήνου) Τ.Κ. 84200

ΑΘΗΝΑ
Αμβροσίου Φραντζή 48 & Αμεινοκλέους 1, Νέος Κόσμος, Τ.Κ. 11744.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στρ. Σαράφη 48, Φοίνικας, Καλαμαριά, Τ.Κ. 55135.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες διατάξεις για το Κτηματολόγιο περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο Ρόδου - «Ναι» και στην παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου ΟΑΚΑ

Κτηματολόγιο: Παράταση προανάρτησης για Βοιωτία και Φωκίδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider