advertorial

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης αυτο-αποθεώνεται και οι πολίτες ζουν τη κατάρρευση της αγοραστικής τους δύναμης

Newsroom
Μοιράσου το
Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης αυτο-αποθεώνεται και οι πολίτες ζουν τη κατάρρευση της αγοραστικής τους δύναμης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επέκρινε τον πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του μετά την άρση της ενισχυμένης εποπτείας στην οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του μετά την άρση της ενισχυμένης εποπτείας στην οικονομία. «Ο κ. Μητσοτάκης από τη μία αυτό -αποθεώνεται και από την άλλη ο λαός ζει την κατάρρευσης της αγοραστικής του δύναμης», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , εξηγώντας συγκεκριμένα:

«Ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζονται μέχρι σήμερα τα παραπάνω έσοδα από τον μη προϋπολογισμένο ΦΠΑ. Είναι δυνατόν να λέει ότι δεν έχει δημοσιονομικό χώρο για να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, φορολογία που πλήττει τους πιο φτωχούς Έλληνες; Συζητάει κάνεις για τα καύσιμα; Μιλάμε για τα υπερκέρδη στους ηλεκτροπαραγωγούς. Μιλάει κανείς και για τα υπερκέρδη στα καύσιμα, στο πετρέλαιο; Πρέπει σε μία τέτοια περιπέτεια να υπάρχει δίκαιη κατανομή του κόστους και στους μεγάλους και στην κοινωνία και στο κράτος», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Oποιος Έλληνας πολιτικός πίστευε ότι στο δρόμο προς τις εκλογές της Τουρκίας, ο Ερντογάν θα είχε άλλη συμπεριφορά, δυστυχώς είναι εκτός πραγματικότητας. Όταν ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν έλεγε ότι ξημερώνει μία άλλη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έπρεπε να γνωρίζει αυτό που γνωρίζει οποιοσδήποτε παρακολουθεί τα εσωτερικά της Τουρκίας», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πρόσθεσε πώς ο Ταγίπ Ερντογάν «για να κρατήσει την καρέκλα του, θα διχάσει την τουρκική κοινωνία, θα τη φέρει σε δεινή οικονομική θέση, όπως την έχει φέρει με την υποτίμηση της λίρας, θα συγκρουστεί με την Ευρώπη, θα συγκρουστεί με δυνάμεις, θα κάνει ξανά παράνομη εισβολή στην Συρία».

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι είναι ακραία η πιθανότητα θερμού επεισοδίου καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι επικίνδυνο και για τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο. Τάχθηκε υπέρ μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που θα οδηγεί την Ευρώπη και θα αξιοποιήσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την γείτονα προκειμένου να προωθήσει πολιτικές όπως το εμπάργκο όπλων.

Επισήμανε την έλλειψη στρατηγικού οράματος από μέρους της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. «Το χρέος καλπάζει, είμαστε σε μία δεινή κατάσταση και για μένα είναι αδιανόητο να εμφανίζει ως τεράστια νίκη το ότι φεύγουμε από την ενισχυμένη εποπτεία κάτι που ήταν προκαθορισμένο από τους δανειστές, χωρίς να λέει τί σημαίνει αυτό. Ουσιαστικά θα είμαστε μέχρι το 2060-παραμένει η δέσμευση αυτή- σε εποπτεία έως ότου αποπληρώσουμε το 75% του χρέους προς τον ESM» συμπλήρωσε.

Άφησε αιχμές για τη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης λέγοντας ότι εντάχθηκε μέχρι και η χρηματοδότηση της αποκατάστασης ιστορικών νεκροταφείων. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έδωσε ένα πολύ μεγάλο ποσό σε σχέση με άλλα κράτη, 32 δισεκατομμύρια, για να κάνουμε τί; Να φτιάξουμε μία ενεργειακά ασφαλή χώρα, να στηρίξουμε την υγεία μας να κάνουμε ψηφιακή σύγκλιση. Η κυβέρνηση αντίθετα το αξιοποιεί ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τοποθετήθηκε στη συζήτηση που άνοιξε για τις εκλογές όπου σημείωσε ότι «από τη μία ένας πρωθυπουργός όπου βρεθεί και όπου σταθεί λέει: «Στο τέλος της τετραετίας εκλογές» και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πώς το έχει κάνει ταυτοτικό ζήτημα. Είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ :«Είναι θέμα προσωπικής συνέπειας. Και από την άλλη, το υπουργικό συμβούλιο έχει κατεβάσει τα μολύβια και μέρα - νύχτα τρέχει για εκλογές. Αυτή δεν είναι σοβαρή κυβέρνηση. Δεν είναι σοβαρά πράγματα».

Απηύθυνε προσκλητήριο στους δημοκρατικούς πολίτες καθώς δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός και στον κόσμο της Αριστεράς και στον κόσμο του Κέντρου. Με αυτούς τους δημοκρατικούς πολίτες μας ενώνουν κοινές αγωνίες για μία καλύτερη Ελλάδα. Προφανέστατα σε πρόσωπα τα οποία αποχώρησαν με μόνο κριτήριο την καρέκλα και την εξουσία, δεν ανοίγουν ξανά οι πόρτες. Είναι ένα αξιακό ζήτημα».

Ο κ. Ανδρουλάκης ρωτήθηκε εκ νέου για την θέση σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες κι απάντησε επικρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα ενώ σχολίασε τη στάση των ΜΜΕ. Τόνισε χαρακτηριστικά :«Όταν εγώ έλεγα ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα καθορίσει τα κυβερνητικά σχήματα και αγωνίζομαι για ένα μεγάλο ποσοστό, μου αντέτειναν ότι «ο Ανδρουλάκης κρύβεται». Προχθές βγαίνει ο κ. Τσίπρας και λέει στο ίδιο ερώτημα ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα τα καθορίσει. Αποφεύγει να πει με ποιούς. Όταν γίνεται το ίδιο ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη απαντάει: «η λαϊκή ετυμηγορία». Δεν άκουσα όμως να λέει κανείς από το μιντιακό κατεστημένο ότι κρύβεται ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε και η προσπάθεια που κάνω είναι να το ανανεώσω, να το ενδυναμώσω ως ένα σοβαρό κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Όχι για να μοιράσω καρέκλες σε κάποιους παλιούς πρωταγωνιστές για να ξαναγίνουν υπουργοί, αυτό έχει κλείσει, δεν υπάρχει. Είναι για να κυβερνήσει με έναν άλλο τρόπο, σοβαρό και στρατηγικό τη χώρα. Η χώρα έχει μεγάλα προβλήματα, αλλά έχει και ευκαιρίες. Δυστυχώς ο τρόπος που την κυβερνά η παρέα του κ. Μητσοτάκη και ο τρόπος που την κυβέρνησε η παρέα του κ. Τσίπρα χωρίς ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία, χωρίς ουσιαστικές κοινωνικές συμμαχίες, χωρίς όραμα για το μέλλον, την κάνουν μία χώρα χαμένων ευκαιριών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Βρετανία: Τι απανατά ο πρίγκιπας Κάρολος σε αναφορά για χρηματισμό τους, ύψους 3 εκατ. ευρώ

23:26

Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 22 νεκροί σε νυχτερινό κέντρο - Άγνωστα τα αίτια θανάτου

22:52

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 32χρονης - Σε επίσκεψη στο Μεταγωγών είχε κρύψει μικροδέμα κάνναβης

22:29

Ουκρανία: Νέοι αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για τους πρόσφυγες

21:58

Επίσκεψη του προέδρου της Ινδονησίας σε Ουκρανία και Ρωσία

21:24

«Έξυπνος» μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Δήμο Ιλίου και το ΠΑΔΑ

20:53

Εισαγγελική παρέμβαση για τον θάνατο του χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο

20:38

Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών πριν από το Pride της Κωνσταντινούπολης

20:23

Ryanair: Λιγότερο των 2% των πτήσεων επηρεάστηκε από τις απεργίες στην Ευρώπη

20:02

Ποιες επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για τις υψηλότερες επιδόσεις στη Βιώσιμη Ανάπτυξη

19:52

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Επαφές Ανδρουλάκη για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια

19:41

Ραφήνα: Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου 42χρονος από 4 άτομα

19:30

Ένας «ρωσικός χειμώνας» για την Ευρώπη;

19:21

Επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων υιοθετεί η G7 κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ

19:15

Κομισιόν: 300 δισ. ευρώ σε αναπτυσσόμενες χώρες για την ανάσχεση της επιρροής της Κίνας

19:07

ΗΠΑ: Αυστηρό το νέο πλαίσιο του NATO για την αντιμετώπιση της Κίνας

18:53

ΥΠΕΝ: Ο Αμυράς για τη θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

18:37

Βουλγαρία: Ο πρωθυπουργός απορρίπτει τα περί αποστολής όπλων στην Ουκρανία

18:23

Ρωσία: Ο Πούτιν στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

18:11

Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου ξεκίνησε τα πολυτελή ταξίδια του

18:06

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της Συνόδου Κορυφής του NATO

17:51

Σολτς για G7: Η ενότητά μας προκαλεί πονοκέφαλο στον Πούτιν

17:40

Πυρκαγιά στον Άγιο της Εύβοιας - Τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο

17:31

Με τοπικές βροχές ο καιρός της Δευτέρας

17:26

G7: Επιφυλάξεις από την ΕΕ για την απαγόρευση στον ρωσικό χρυσό

17:10

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε εργαστήριο με σφολιάτες στο Μενίδι

17:01

NATO: Προειδοποιήσεις της Γαλλίας στην Τουρκία για την Σουηδία και την Φινλανδία

16:52

ΗΠΑ: Στόχος η συμφωνία για την εισαγωγή φαρμάκων από την Ελβετία

16:40

Κύπρος: Το ΔΗΚΟ στηρίζει Χριστοδουλίδη για τις προεδρικές εκλογές

16:30

Αέριο: Στη Ρεβυθούσα στα τέλη Ιουλίου η νέα δεξαμενή – Ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας