ΟΗΕ: Εξαιρετικά ανησυχητική η ανθρωπιστική κατάσταση στο Ντονμπάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Εξαιρετικά ανησυχητική η ανθρωπιστική κατάσταση στο Ντονμπάς
"Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, στα τρόφιμα και στην ηλεκτροδότηση μειώνεται εκεί", υπογραμμίζει το Ocha, με αποτέλεσμα κυρίως "οι μάχες που συνεχίζουν να εντείνονται, να κάνουν τον άμαχο πληθυσμό να πληρώνει βαρύ τίμημα".

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, είναι "εξαιρετικά ανησυχητική", ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ την ώρα που οι μάχες μεταξύ ουκρανικού και ρωσικού στρατού μαίνονται στα ανατολικά της χώρας.

"Η ανθρωπιστική κατάσταση σε ολόκληρη την Ουκρανία, ιδιαίτερα στο ανατολικό Ντονμπάς, είναι εξαιρετικά ανησυχητική και συνεχίζει να επιδεινώνεται ραγδαία", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Σύμφωνα με το Ocha, η κατάσταση είναι "ιδιαίτερα ανησυχητική" στο Σεβεροντονέτσκ και στα περίχωρά του, τον τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, που βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

"Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, στα τρόφιμα και στην ηλεκτροδότηση μειώνεται εκεί", υπογραμμίζει το Ocha, με αποτέλεσμα κυρίως "οι μάχες που συνεχίζουν να εντείνονται, να κάνουν τον άμαχο πληθυσμό να πληρώνει βαρύ τίμημα".

Το Ocha εκφράζει τη θλίψη του για το γεγονός ότι "οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, σε αυτό το στάδιο, (δεν έχουν) ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τη διευκόλυνση της απομάκρυνσης αμάχων ή ακόμη και για την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια" στο Σεβεροντονέτσκ και τη γειτονική πόλη Λισιτσάνσκ, που σφυροκοπούνται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και αρκετές ημέρες.

"Σε όλη τη χώρα, κατοικημένες περιοχές και πολιτικές υποδομές συνεχίζουν να πλήττονται με αποτέλεσμα να σκοτώνονται και να τραυματίζονται περισσότεροι άμαχοι", ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Παρά τις "τεράστιες δυσκολίες πρόσβασης", τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικοί εταίροι τους "έχουν προσεγγίσει περισσότερους από 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου".

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 4.452 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 5.531 τραυματίστηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου. Τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν τακτικά ότι "ο αριθμός αυτός είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ - Ουκρανία: «Οι φρικαλεότητες» στην Μαριούπολη θα αφήσουν «ανεξίτηλο σημάδι»

ΟΗΕ: Πάνω από 100 εκατ. οι εκτοπισμένοι παγκοσμίως - Μείωση των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα

Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για  «παράνομες επαναπροωθήσεις» στα ελληνικά σύνορα - Διαψεύδει η κυβέρνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider