Καύσιμα: Ακόμη πιο υψηλό το κόστος για τους καταναλωτές παρά τις επιδοτήσεις– Οριζόντιες μειώσεις ζητά η αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Ακόμη πιο υψηλό το κόστος για τους καταναλωτές παρά τις επιδοτήσεις– Οριζόντιες μειώσεις ζητά η αγορά
Οι συνεχείς ανατιμήσεις επισκιάζουν την επιδότηση ύψους 30-50 ευρώ που χορηγείται αυτό το διάστημα στους καταναλωτές.

Χειρόφρενο στις μετακινήσεις βάζουν οι υψηλές τιμές καυσίμων ενώ η αγορά ζητά οριζόντια μέτρα όπως συνέβη με το πετρέλαιο κίνησης σε μια διευρυμένη βάση καταναλωτών. Με το Brent να κινείται λίγο πάνω από τα 113 δολάρια το βαρέλι το βράδυ της Παρασκευής και την βενζίνη στην ελληνική αγορά να παραμένει εδώ και εβδομάδες σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο οι ελπίδες για άμεση αποκλιμάκωση εξανεμίζονται.

Σύμφωνα με το τελευταία στοιχεία του υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ξεπερνά τα 2,12 ευρώ το λίτρο ενώ του πετρελαίου κίνησης διαμορφώνεται στα 1,885 καταγράφοντας άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα όπου η βενζίνη προσέγγισε τα 2,084 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης τα 1,840.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις επισκιάζουν την επιδότηση ύψους 30-50 ευρώ που χορηγείται αυτό το διάστημα στους καταναλωτές για αγορά καυσίμων για το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2022 αλλά και την έκπτωση στο diesel κίνησης, η οποία ισχύει για το σύνολο των καταναλωτών.

Η αγορά ζητά αλλαγή μοντέλου αντιμετώπισης της ακρίβειας με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος να επαναλαμβάνει το αίτημα για οριζόντια μέτρα.

«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε άμεση αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα ή όπως έγινε με το ρεύμα, να έχουμε κάποια οριζόντια μείωση της τιμής, όχι σε στυλ επιδόματος, αλλά έτσι όπως έγινε και με το πετρέλαιο κίνησης, τουλάχιστον για την παρούσα φάση που έχουμε αυτές τις υπερβολικά υψηλές τιμές στη βενζίνη, να ξεπεράσουμε τον σκόπελο να μπούμε λίγο πιο ομαλά στην καλοκαιρινή περίοδο», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

«Λειτούργησε καλά η επιδότηση των 150 ευρώ συν ΦΠΑ ανά χίλια λίτρα στο πετρέλαιο κίνησης, από τη βάση του πετρελαίου κίνησης, για τον Απρίλιο και το Μάιο. Αυτό έχει ένα δημοσιονομικό κόστος και δεν ξέρω αν το αντέχει η οικονομία, αλλά είναι πρέπον να γίνει αυτό και στη βενζίνη, γιατί με καθημερινές αυξήσεις της τάξης του 15, 20, 25 και 30 ευρώ ανά χίλια λίτρα, δηλαδή 10 – 15 λεπτά ανά λίτρο την ημέρα, καταλαβαίνετε ότι δεν θα αργήσουμε να φτάσουμε σε ιστορικά υψηλά. Αν δεν είχαμε αυτή την επιδότηση που ξεκινά από την τιμή διυλιστηρίου, τώρα θα ήταν αρκετά πάνω από τα 2 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης. Έδωσε μια ανάσα και στου επαγγελματίες και τους οικιακούς καταναλωτές», σημείωσε σχετικά.

Συνεχίζεται η πίστωση του βοηθήματος για την αγορά καυσίμων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/ για τους δικαιούχους με οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ.

Οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν την είσπραξη της επιδότησης καυσίμου σε τραπεζικό λογαριασμό ή την δημιουργία άυλης ψηφιακής κάρτας (η οποία προϋποθέτει τη χρήση smart home που να υποστηρίζει την τεχνολογία NFC).

Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά ενώ η πίστωση των χρημάτων στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται εντός δύο ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης:

  • να είναι σε κυκλοφορία,
  • να είναι ασφαλισμένο και
  • να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.

Τέλος, το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται βάσει του άρθρου 81 του ν. 4916/2022. Ειδικότερα, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά:

  • 50 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
  • 40 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
  • 35 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
  • 30 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ηλεκτροκίνηση και η μείωση του ΦΠΑ ως αντίδοτο στις υψηλές τιμές

Με μέτρα ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης, της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς και μειώσεις φόρων προσπαθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στα καύσιμα. Στη Γερμανία, ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υποσχέθηκε «απτή ανακούφιση» στους πολίτες και την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε μια δέσμη μέτρων ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά περιλαμβάνουν μια προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα και φθηνότερα εισιτήρια για διάστημα 90 ημερών για να καταστούν πιο προσιτές οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Η ολλανδική κυβέρνηση μείωσε επίσης τον ΦΠΑ στην ενέργεια από 21% σε 9% μέχρι το τέλος του έτους ενώ οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη και το diesel έχουν περικοπεί για το υπόλοιπο του 2022.

Η Σουηδία άρχισε να ενσωματώνει επίσης πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στις αρχές του έτους οι οποίες αφορούν σε αποζημιώσεις για νοικοκυριά με υψηλή κατανάλωση ενέργειας και περικοπές στα τέλη κατανάλωσης καυσίμων. Η κυβέρνηση πρόσφερε επίσης 6.700 ευρώ ως στήριξη για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Σε εξέλιξη η επιδότηση - Ποιοι δικαιούχοι δεν έλαβαν τα χρήματα

Ζελένσκι: Οι ελλείψεις στα καύσιμα θα εξαλειφθούν σύντομα

Καύσιμα: Στέγνωσαν οι «καυστήρες» - Ακινητοποιημένα τα ΙΧ

gazzetta
gazzetta reader insider insider