Λαβρόφ: «Παρούσα σε Μάλι και Λιβύη» η παραστρατιωτική εταιρία Βάγκνερ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαβρόφ: «Παρούσα σε Μάλι και Λιβύη» η παραστρατιωτική εταιρία Βάγκνερ
Η ρωσική ιδιωτική παραστρατιωτική εταιρία Βάγκνερ είναι παρούσα στο Μαλί και τη Λιβύη σε «εμπορική βάση», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η ρωσική ιδιωτική παραστρατιωτική εταιρία Βάγκνερ είναι παρούσα στο Μαλί και τη Λιβύη σε «εμπορική βάση», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση Mediaset, ο Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι η Βάγκνερ «δεν έχει καμία σχέση με το ρωσικό κράτος».

Η εταιρία Βάγκνερ που είναι ευρέως γνωστό ότι πρόσκειται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορείται ότι προσλαμβάνει μισθοφόρους που έχουν διαπράξει ωμότητες στο Μαλί, τη Λιβύη και τη Συρία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, η Μόσχα έδωσε εξηγήσεις στη Γαλλία για το θέμα αυτό όταν η γαλλική κυβέρνηση «νευρίασε επειδή η Βάγκνερ υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Μαλί για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας».

«Ο αγαπητός μου συνάδελφος Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καθώς και (ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας) Ζοζέπ Μπορέλ, τον Σεπτέμβριο του 2021, μου είπαν ευθέως ότι η Ρωσία δεν είχε καμιά δουλειά στην Αφρική, ούτε με κρατικά μέσα, ούτε με ιδιωτικά μέσα, γιατί η Αφρική είναι περιοχή (ενδιαφέροντος) της ΕΕ και της Γαλλίας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Εξηγήσαμε επίσης» ότι στη Λιβύη, «αυτή η ιδιωτική στρατιωτική εταιρία προσκλήθηκε από τις αρχές στο Τομπρούκ, όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο. Είναι παρόντες εκεί σε εμπορική βάση, όπως και στο Μαλί», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Η κυβέρνηση του Μπαμακό που προέκυψε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, μιλά από την πλευρά της για την παρουσία στο έδαφός της απλών Ρώσων συμβούλων.

Από «10 έως 20.000» μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρίας Βάγκνερ ή Σύροι και Λίβυοι μαχητές πολεμούν αυτή τη στιγμή στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαβρόφ κατά Ζελένσκι: Να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να μην δίνει εντολές σε νεοναζιστικά τάγματα

Λαβρόφ: Θεμιτοί στρατιωτικοί στόχοι τα όπλα της Δύσης - «Πραγματικός» ο κίνδυνος για έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider