Καραγιάννης: Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της Δυτικής Ελλάδας

Newsroom
Μοιράσου το
Καραγιάννης: Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της Δυτικής Ελλάδας
Tις μεταρρυθμιστικές τομές που πραγματοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στον τομέα των δημόσιων έργων, τόνισε ο υφυπ. Υποδομών.

Στις μεταρρυθμιστικές τομές που πραγματοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στον τομέα των δημόσιων έργων και τα εργοτάξια που πλέον έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

«Η αλλαγή νοοτροπίας και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης ήταν μονόδρομος. Δουλέψαμε σκληρά και καταφέραμε σήμερα να έχουμε εργοτάξια σε όλη την Ελλάδα, από άκρη σε άκρη. Αυτό δεν έγινε τυχαία και δεν θα γινόταν αν παράλληλα δεν κάναμε τομές για να φέρουμε τα δημόσια έργα στον 21ο αιώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, εξήγησε ότι «για εμάς η βιώσιμη ανάπτυξη νοηματοδοτείται όταν ο σχεδιασμός και τα έργα, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην περιβαλλοντική θωράκιση και στην ανθεκτικότητα, στην οικονομία με έμφαση και την τοπικότητα, και στην κοινωνική συνοχή και ευημερία».

Υπογράμμισε ότι «οι υποδομές εξαιτίας του υψηλού πολλαπλασιαστή για την οικονομία είχαν προεξέχοντα ρόλο στον εθνικό στόχο για νέο παραγωγικό μοντέλο» και πρόσθεσε ότι «πλέον τα μεγάλα έργα οδηγούν την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας».

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος

Ο Υφυπουργός Υποδομών έκανε εκτενή αναφορά στα σημαντικά έργα που υλοποιούνται στην Δυτική Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα-Πύργος» που θα παραδοθεί στο μεγαλύτερο μέρος του σε 36 μήνες και θα ολοκληρωθεί τέσσερις μήνες μετά.

Ξεκαθάρισε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, διαβεβαίωση γι’ αυτό αποτελούν «τα εργοτάξια που δουλεύουν εντατικά καθώς και ότι η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι δεν αρέσκεται σε φιέστες και εγκαίνια μουσαμάδων».

Υπενθύμισε την παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην επίσημη έναρξη των εργασιών, τονίζοντας ότι «απέδειξε με τον πλέον ουσιαστικό και εμφατικό τρόπο το προσωπικό του ενδιαφέρον για την εξέλιξη του έργου».

Εργασίες γίνονται και για το ξεχωριστό έργο της αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας στον υπάρχοντα οδικό άξονα, το οποίο, σημείωσε ότι: «θα συμβάλλει στη βιώσιμη κινητικότητα, σε καλύτερους χρόνους, σε μείωση του μεταφορικού κόστους και θα σώσει ζωές».

Τα έργα που υλοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι τα περιθώρια για έργα υποδομών που θα απογειώσουν τη Δυτική Ελλάδα ήταν πάντα σημαντικά και το έλλειμμα που υπήρχε ανήκει στο παρελθόν.

Σχετικά με τα έργα που υλοποιούνται στην «κομβική αυτή περιφέρεια της Ελλάδας», ο Υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε ενδεικτικά στη σύνδεση Άκτιου-Αμβρακίας με συμβατικό προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα παρακάμπτει την Αμφιλοχία και τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό και στη σύνδεση της Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας.

Σημαντική παρέμβαση που θα αναβαθμίσει τον ρόλο της ευρύτερης περιοχής είναι και τα σιδηροδρομικά έργα.

«Έχουμε τη σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας με τον Πύργο, η οποία αναβαθμίζεται σε συνολικό μήκος σχεδόν 79 χιλιομέτρων και επιτέλους θα επαναλειτουργήσει» όπως ανέφερε. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότησή του θα γίνει από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

«Η σύνδεση θα προχωρήσει αφού ολοκληρωθεί ο πλήρης σχεδιασμός της γραμμής και μάλιστα, είμαι σε θέση να σας πω, ότι θα είναι η πρώτη μας παρέμβαση η οποία θα γίνει εντός του έτους και ίσως και εντός του καλοκαιριού» πρόσθεσε ο κ. Καραγιάννης.

Υπενθύμισε ότι, επιλύθηκαν τα προβλήματα στο τμήμα «Κιάτο-Ροδοδάφνη», προκηρύχθηκε ακόμα μία εργολαβία για την ηλεκτροκίνηση. Πρόσθεσε ότι «το τμήμα «Ροδοδάφνη-Ρίο» έχει ήδη ανάδοχο και εκτιμούμε ότι έως το καλοκαίρι θα υπογραφεί η σύμβαση».

«Μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου προχωράμε και με το «Ρίο-Νέος Λιμένας Πατρών» προϋπολογισμού άνω των 470 εκατομμυρίων ευρώ. Φέρνουμε το τρένο στην πόλη της Πάτρας και συνδέουμε το λιμάνι προκειμένου να το αναβαθμίσουμε εμπορικά, να ανοίξουμε τις προοπτικές των συνδυασμένων μεταφορών γεγονός που απελευθερώνει μεγάλες αναπτυξιακές υπεραξίες» τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

«Κάνουμε όσα δεν είχαν γίνει χρόνια»

Σχετικά με τις τομές που έχουν γίνει, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε, ενδεικτικά: «αναθεωρήσαμε το θεσμικό πλαίσιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις όπου θεσπίσαμε και τη δυνατότητα ιδιωτικής επίβλεψης στα έργα. Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη συμφωνία πλαίσιο για παροχή υποστήριξης από εξειδικευμένους συμβούλους στις υπηρεσίες του Υπουργείου μας. Πρόσφατα, νομοθετήσαμε τη διαδικασία υποβολής Πρότυπων Προτάσεων από τον Ιδιωτικό τομέα, ένα ακόμα χρήσιμο και κρίσιμο εργαλείο για έργα μεγάλης εμβέλειας».

«Συστήσαμε το Παρατηρητήριο Τιμών και Προδιαγραφών με μεγάλη συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα που θα είναι σημείο αναφοράς στα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, κάτι που η αγορά ζητούσε για δεκαετίες και η κρίση της Ουκρανίας υπογράμμισε την αξία του» πρόσθεσε.

Κλείνοντας σημείωσε ότι «κάνουμε όσα δεν είχαν γίνει για χρόνια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

ΕΟΔΥ: Πού θα κάνετε δωρεάν τεστ Covid-19 το Σάββατο 13/8

23:40

ΝΥΤ: 500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στην Ουκρανία

23:22

Wall Street: «Γιόρτασε» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό -Στις +400 μονάδες ο Dow Jones

23:20

Καιρός: Τοπικές ισχυρές βροχές ή καταιγίδες και με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων το Σάββατο

22:58

Το FBI κατέσχεσε άκρως απόρρητα έγγραφα από την έφοδο στην έπαυλη Τραμπ

22:50

Πετρέλαιο: Πτώση στην ημέρα, κέρδη στην εβδομάδα -Επηρέασαν τα αμερικανικά μάκρο

22:42

Frontex: Αύξηση 86% των παράτυπων εισόδων στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου

22:40

Κομισιόν: Ανθρωπιστική βοήθεια 4 εκατ. ευρώ για όσους έχουν ανάγκη στην Ουγκάντα

22:24

ΗΠΑ: Ο ένοπλος που επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του FBI στο Οχάιο είχε απευθύνει «πρόσκληση στα όπλα»

22:22

Στο χειρουργείο ο Σαλμάν Ρούσντι μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε

21:58

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κραματόρσκ

21:44

Πέθανε η ηθοποιός Αν Χες

21:27

Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο για να πετύχει την 4η διαδοχική εβδομάδα κερδών

21:15

Πορτογαλία: Συνεχίζει να φλέγεται εθνικός δρυμός - Έχουν καταστραφεί 100.000 στρέμματα

21:01

Μαυροβούνιο: Άγνωστος άνοιξε πυρ στην πόλη Τσέτινα, τουλάχιστον 11 νεκροί

20:45

Στον Καναδά μεταβαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή

20:42

Το Βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει δυο πολυεθνικές ασκήσεις έως το τέλος του 2022

20:26

Σήμα κινδύνου από Κομισιόν για κίνδυνο μεγάλης απώλειας κονδυλίων ανά την ΕΕ – Τι λέει μελέτη για Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

20:25

Peloton: Προχωρά σε 780 απολύσεις, κλείνει καταστήματα, αυξάνει τιμές

20:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος του αντιπροέδρου της Παραγουάης για διαφθορά

20:01

Fuel Pass 2: Καταβλήθηκαν ήδη 155 εκατ. ευρώ σε άνω των 2 εκατομμυρίων δικαιούχους

19:36

Barkin της Fed: Οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν έως ότου ο πληθωρισμός «ρίξει άγκυρα» στο 2%

19:17

Πυροσβεστική: Συνολικά 34 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:04

Ευρωαγορές: Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια

18:51

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε στον λαιμό και διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο

18:41

Με μειωμένη ταχύτητα στον Πειραιά το World Champion Jet λόγω εμπλοκής αντικειμένου στην υδροπρόωση

18:30

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση με ύβρεις συνδεδεμένες με περίεργες εποχές

18:24

Τραμπ για Washington Post: «Το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη»

18:10

Χρηματιστήριο: Έκλεισε με πτώση - Στο 3,48% τα εβδομαδιαία κέρδη

17:51

ΗΠΑ: Αύξηση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο