Γερμανία:To SPD κερδίζει τις εκλογές στο Ζάαρλαντ, έπειτα από 23 χρόνια κυριαρχίας του CDU

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία:To SPD κερδίζει τις εκλογές στο Ζάαρλαντ, έπειτα από 23 χρόνια κυριαρχίας του CDU
Η αποχώρηση του Όσκαρ Λαφοντέν από την Αριστερά κρίνει τον νικητή.

To Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κερδίζει τις εκλογές στο Ζάαρλαντ, έπειτα από 23 χρόνια κυριαρχίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο κρατίδιο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το SPD εξασφαλίζει το 43% των ψήφων, ενισχυόμενο κατά 13,4 μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το CDU με τον πρωθυπουργό Τομπίας Χαν περιορίζεται στο 27,5%, χάνοντας 13,2 μονάδες από το 2017. Στην τρίτη θέση με 5,5% βρίσκονται η Εναλλακτική για τη Γερμανία (-0,7) και οι Πράσινοι (+1,5), ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 5% (+1,7). Η Αριστερά, μετά την αποχώρηση - με καταγγελία για την ταυτότητα του κόμματος - του επικεφαλής της στο κρατίδιο και ιδρυτή του κόμματος, Όσκαρ Λαφοντέν, καταγράφει απώλειες 10 μονάδων και μένει στο 2,7%, σημαντικά κάτω από το μέτρο εισόδου στο τοπικό κοινοβούλιο. Η μετακίνηση ψηφοφόρων από την Αριστερά φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση να κρίνει και τον νικητή των σημερινών εκλογών.

Μέχρι τώρα το κρατίδιο κυβερνούσε μεγάλος συνασπισμός (CDU-SPD), με χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό. Το πιθανότερο, εφόσον επιβεβαιωθούν τα exit polls, είναι ο συνασπισμός να παραμείνει, με πρωθυπουργό όμως την υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών, Άνκε Ρέλινγκερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider