Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί στο Μικολάγιεφ - Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί στο Μικολάγιεφ - Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων
Υπολογίζεται πως ο αριθμός των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου έως και σήμερα πλησιάζει ή έχει ξεπεράσει τους 1.000.

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την Ρωσία να επιβεβαιώνει για πρώτη φορά τη χρήση υπερηχητικών βομβών και ενώ σημειώνεται νέα προσπάθεια για απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Στρατόπεδο καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάγιεφ της νότιας Ουκρανίας, δημιουργώντας φόβους για βαρύ απολογισμό νεκρών.

Το στρατόπεδο που βρίσκεται βόρεια της πόλης επλήγη από έξι ρωσικούς πυραύλους το πρωί της Παρασκευής. Καμία πληροφορία για απολογισμό θυμάτων δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικού που βρισκόταν επί τόπου, περί τους 200 νεαροί στρατιώτες βρίσκονταν στο στρατόπεδο την ώρα της επίθεσης. Δεκάδες έχουν σκοτωθεί, δήλωσε άλλος ουκρανός στρατιώτης.

Στη Ζαπορίζιγια

Ο αναπληρωτής δήμαρχος της Ζαπορίζιγια, στα νότια της Ουκρανίας, Ανατόλι Κουρτίεφ, ανακοίνωσε πως 9 άτομα έχασαν τη ζωή τους και ακόμα 17 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στα προάστια της πόλης.

Σημειώνεται πως ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Β. Ζελένσκι, Ολέξιι Αρεστόβιτς, δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται ενώ ανέφερε τις πόλεις Μαριούπολη, Μικολάιφ, Χερσώνα και Ίζιουμ ως επίκεντρα της ρωσικής επίθεσης.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως από το μεσημέρι του Σαββάτου μπαίνει σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στη Ζαπορίζιγια μέχρι και το πρωί της Δευτέρας.

Υπολογίζεται πως ο αριθμός των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου έως και σήμερα πλησιάζει ή έχει ξεπεράσει τους 1.000, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Απεγκλωβισμός 190.000 αμάχων από την ουκρανική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει απομακρύνει 190.000 πολίτες από τις περιοχές των μαχών με τον ρωσικό στρατό από την αρχή της εισβολής έως και σήμερα, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ίδια είπε πως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που έχουν διανοιχτεί στις περιοχές του Κίεβου και του Λουγκάντσκ συνεχίζουν να απομακρύνουν αμάχους.

Ωστόσο, η Βερεστσούκ υποστήριξε πως δεν συμβαίνει τον ίδιο και στη Μαριούπολη, καθώς ο ρωσικός στρατός δεν αφήνει να περάσουν λεωφορεία για την εκκένωση των πολιτών.

Καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης για τις συζητήσεις με τη Μόσχα, Μικαίλο Ποντόλιακ, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για λήξη του πολέμου στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες ακόμα.

Υπάρχουν σημάδια για προσέγγιση μας με τη Ρωσία σε κάποια θέματα, αλλά οι διαπραγματεύσεις για ζητήματα όπως οι εγγυήσεις ασφαλείας, οι συζητήσεις για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και την κατάπαυση του πυρός μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί, υποστήριξε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Χρήση υπερηχητικών πυραύλων από τη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal (το προσωνύμιό τους σημαίνει «εγχειρίδιο», ή «στιλέτο») προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Συνέχεια για την προσπάθεια απεγκλωβισμού των αμάχων

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να απομακρύνει σήμερα αμάχους μέσω 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ίδια δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Μαριούπολη.

Το Κίεβο απώλεσε την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας που βρέχεται από αυτήν.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτό: ΑΠΕ--ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιβεβαίωσε πως χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους

Ουκρανία: «Φανταστείτε 14.000 πτώματα» στο στάδιο της Μόσχας, λέει ο Ζελένσκι

Άψυχα κτίρια και πτώματα - Μαριούπολη, η πρώτη γραμμή του ουκρανικού πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider