Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ασφυκτικό κλοιό τα αστικά κέντρα - «Πόλη φάντασμα» η Μαριούπολη

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ασφυκτικό κλοιό τα αστικά κέντρα - «Πόλη φάντασμα» η Μαριούπολη
Σε εξέλιξη για 23η ημέρα βρίσκεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις μάχες να επικεντρώνονται πλέον μέσα και γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, τα οποία βρίσκονται σε στενό κλοιό από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τελευταία ενημέρωση 23.27

Σε εξέλιξη για 23η ημέρα βρίσκεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις μάχες να επικεντρώνονται πλέον μέσα και γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, τα οποία βρίσκονται σε στενό κλοιό από τις ρωσικές δυνάμεις. Χάρκοβο, Μαριούπολη, Τσερνίσιφ, Ζαπορίζια αλλά και η πρωτεύουσα Κίεβο δέχονται διαδοχικά πλήγματα από έδαφος και αέρα.

Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται πλέον και η Οδησσός, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα, όπου οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προετοιμάζονται πυρετωδώς για την ρωσική επίθεση, δημιουργώντας οδοφράγματα και ορύγματα στο σύνολο των κεντρικών οδικών αξόνων της πόλης.

Διαβάστε ακόμα - Ρωσία: Στα μισά του δρόμου οι συνομιλίες - «Οι θέσεις μας είναι σταθερές» λέει το Κίεβο

Ωστόσο, η ουκρανική ηγεσία υπογραμμίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταγράψει περαιτέρω προόδους στο πεδίο, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο και για προβλήματα στις επικοινωνίες αλλά και στον ανεφοδιασμό των Ρώσων με τρόφιμα.

Ουκρανία: Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες από έκρηξη στο βόρειο τμήμα του Κιέβου

«Τα ουκρανικά στρατεύματα απέτρεψαν τις ρωσικές δυνάμεις από το να καταγράψουν περαιτέρω προόδους σήμερα», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σημειώνοντας παράλληλα πως οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν θέματα προμήθειας τροφίμων και καυσίμων και προβλήματα επικοινωνιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής ανέφερε πως οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων, σημείωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε την πλατφόρμα Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), του Χάρκοβο (ανατολικά) και του Τσερνιχίβ (βόρεια), που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν.

Ένας σοβαρά τραυματίας από την επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης

Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη από ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κίεβο, προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρό τραυματισμό, αλλά όχι θανάτους, ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό για αυτήν την τραγωδία.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για έναν πολύ σοβαρά τραυματία», ανέφερε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο αυτής της πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Telegram, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, ανέφερε ότι περίπου 6.500 οχήματα μπόρεσαν να φύγουν από την πόλη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ενώ όσοι κατάφεραν να διαφύγουν από την πολιορκημένη πόλη περιγράφουν εικόνες με πτώματα να κείτονται στους δρόμους για μέρες.

«Δεν είναι πια η Μαριούπολη, είναι μια κόλαση», είπε η Ταμάρα Καβουνένκο, 58 ετών. Οι Ρώσοι «εκτόξευσαν τόσες ρουκέτες», προσθέτει, «που οι δρόμοι είναι γεμάτοι με πτώματα αμάχων». «Όταν χιόνιζε, μαζεύαμε χιόνι και το λιώναμε για νερό. Όταν δεν χιόνιζε, βράζαμε νερό από το ποτάμι για να το πιούμε».

Η Καβουνένκο είναι μία από τους περισσότερους από 4.300 εκτοπισμένους από τη Μαριούπολη που έχουν φτάσει στη Ζαπορίζια από την αρχή της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το Κίεβο, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής στη Μαριούπολη. Η πόλη είναι στρατηγικής σημασίας στον βαθμό που η κατάληψή της θα επέτρεπε στη Ρωσία να κάνει τη σύνδεση μεταξύ των στρατευμάτων της στην Κριμαία και εκείνων στο Ντονμπάς, ενώ θα μπλόκαρε την πρόσβαση των Ουκρανών στη Θάλασσα του Αζόφ.

Ουκρανικό Γενικό Επιτέλειο: Διεξάγουμε αντεπίθεση στα προάστια του Κιέβου

Λίγο αργότερα, το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο είχε ανακοινώσει πως ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.

Αναλυτικότερα, επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ είπε στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες τους, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες διότι πρόκειται για επιχείρηση σε εξέλιξη.

Βόμβες σε Κίεβο, Λβιβ και Λουγκάνσκ - «Διατηρούμε τον έλεγχο περιοχών-κλειδιών» λέει ο Ζελένσκι

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιφέρεια του Κιέβου προβληματική αλλά «ελέγξιμη», αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η επίτευξη «προόδου».

Πάντα κατά τον Ολεξάντρ Πάβλιουκ, ο δρόμος προς την πόλη Ζιτόμιρ (δυτικά) και οι πόλεις Μπούκα, Ιρπίν και Γκοστομέλ (βορειοδυτικά), στα όρια του Κιέβου, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και η Μακάριβ (δυτικά).

Κίεβο: 222 νεκροί -εκ των οποίων 56 άμαχοι- από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από τρεις εβδομάδες, 222 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 56 αμάχων, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έχουν σκοτωθεί στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα το δημαρχείο.

Συνολικά 889 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 241 αμάχων, έχουν επίσης τραυματιστεί σε αυτή την πόλη από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε το δημαρχείο στο Telegram.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι 18 παιδιά, τρεις οδηγοί ασθενοφόρων και ένας γιατρός σε επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με το δημαρχείο, το οποίο ανέφερε επίσης ζημιές σε 36 κτίρια κατοικιών και δέκα σχολεία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί στο Χάρκοβο - Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Ρωσικά στρατεύματα έχουν πάρει τον έλεγχο ορισμένων περιοχών γύρω από το Κίεβο, το οποίο επιδιώκουν να περικυκλώσουν, αλλά η προέλασή τους αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Το Κίεβο κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι εξαπολύουν σχεδόν καθημερινά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών της πρωτεύουσας, τις περισσότερες φορές τα ξημερώματα, μια τακτική που οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι έχει ως στόχο να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό και να αποθαρρύνουν τους υπερασπιστές της πόλης.

Στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης οι ουκρανικές πόλεις

Προειδοποίηση ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, εξέφρασε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) την Παρασκευή με ένα μέρος της υποδομής να έχει καταστραφεί και πολλά καταστήματα και αποθήκες να είναι πλέον άδεια.

Ο Τζέικομπ Κερν, συντονιστής έκτακτης ανάγκης του WFP για την κρίση στην Ουκρανία, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κατάσταση σε «περικυκλωμένες πόλεις» όπως η Μαριούπολη, λέγοντας ότι οι προμήθειες εξαντλούνται και ότι οι νηοπομπές του WFP δεν μπόρεσαν ακόμη να εισέλθουν στην πόλη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 816 οι νεκροί άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο για καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις

Ουκρανία: Ο εφοδιασμός τροφίμων καταρρέει - Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να εισέλθει στις πόλεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider