Βόμβες σε Κίεβο, Λβιβ και Λουγκάνσκ - «Διατηρούμε τον έλεγχο περιοχών-κλειδιών» λέει ο Ζελένσκι

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βόμβες σε Κίεβο, Λβιβ και Λουγκάνσκ - «Διατηρούμε τον έλεγχο περιοχών-κλειδιών» λέει ο Ζελένσκι
Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στην Ουκρανία για 23η ημέρα, εν μέσω διαβεβαιώσεων του Προέδρου Ζελένσκι πως τα σημεία-κλειδιά της χώρας παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο, με ολοένα περισσότερες πόλεις να «τυλίγονται» στις φλόγες.

Τελευταία ενημέρωση 14:47

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στην Ουκρανία για 23η ημέρα, εν μέσω διαβεβαιώσεων του Προέδρου Ζελένσκι πως τα σημεία-κλειδιά της χώρας παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο, με ολοένα περισσότερες πόλεις να «τυλίγονται» στις φλόγες.

Το Λβιβ στην δυτική Ουκρανία από τα ξημερώματα δέχεται ρωσικούς βομβαρδισμούς, καθώς τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν, όπως ανέφερε το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24 μέσω της πλατφόρμας Telegram. Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα σύντομο βίντεο στο οποίο εικονίζεται να υψώνεται πυκνό σύννεφο καπνού στον ορίζοντα.

«Πύραυλοι έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ», ανέφερε ο δήμαρχος Αντρίι Σάντοβι μέσω Facebook, διαβεβαιώνοντας ότι δεν χτυπήθηκε το ίδιο το αεροδρόμιο.

«Σφυροκοπείται» ξανά το Κίεβο - Ο ουκρανικός στρατός βομβαρδίζει το Λουγκάνσκ

Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες από θραύσματα ρωσικού πυραύλου που έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου. Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.

Αργότερα, όπως έγινε γνωστό, ένα άτομο έχασε τη ζωή του μετά από νέους βομβαρδισμούς σε κατοικημένη περιοχή του Κιέβου από τους οποίους επλήγησαν έξι σπίτια, νηπιαγωγεία και ένα σχολείο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Βιτάλι Κλίτσκο.

Από την άλλη πλευρά, οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ΛΔ του Λουγκάνσκ καταγγέλλουν τον βομβαρδισμό πέντε κοινοτήτων τους, τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Εργοστάσιο σιδηροκράματος υπέστη ζημιές και η ηλεκτροδότησή του έχει διακοπεί, ανέφερε εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ενώ δεκαοκτώ σπίτια και βρεφονηπιακός σταθμός επίσης υπέστησαν ζημιές από τα πλήγματα, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, έχει δημιουργήσει η Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντοντέτσκ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax.

Ουκρανικό Γενικό Επιτέλειο: Διεξάγουμε αντεπίθεση στα προάστια του Κιέβου

Ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ είπε στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες τους, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες διότι πρόκειται για επιχείρηση σε εξέλιξη.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιφέρεια του Κιέβου προβληματική αλλά «ελέγξιμη», αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η επίτευξη «προόδου».

Πάντα κατά τον Ολεξάντρ Πάβλιουκ, ο δρόμος προς την πόλη Ζιτόμιρ (δυτικά) και οι πόλεις Μπούκα, Ιρπίν και Γκοστομέλ (βορειοδυτικά), στα όρια του Κιέβου, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και η Μακάριβ (δυτικά).

Αναφέρονται πλήγματα πυροβολικού βόρεια της πρωτεύουσας, συμπλήρωσε.

Ζελένσκι: Κρατάμε ακόμα τα σημεία-κλειδιά της χώρας

Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τρεις εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε την πλατφόρμα Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πόλεων όπως η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), Χάρκοβο (ανατολικά) και Τσερνιχίβ (βόρεια), που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν.

Από τον στρατό ως την εκκλησία, οι πάντες κάνουν ό,τι μπορούν για τον ουκρανικό λαό, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, διατρανώνοντας «θα είσαστε ελεύθεροι».

Στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τον Aμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη «νέα και αποτελεσματική» βοήθεια που ανήγγειλε.

Ακόμη, υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες μείωση της γραφειοκρατίας και άτοκα δάνεια, εν μέσω του πολέμου.

1.300 άμαχοι βρίσκονταν στο βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης;

Στο μεταξύ, ο Oυκρανός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σερχίι Ταρούτα ανέφερε νωρίς σήμερα μέσω Facebook ότι στο θέατρο της Μαριούπολης, το οποίο σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά βομβαρδίστηκε από ρωσικό αεροσκάφος, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει, μιλώντας για ενέργεια εθνικιστών του τάγματος Αζόφ, είχαν καταφύγει ακόμη περισσότεροι άμαχοι από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Υποστήριξε ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονταν 1.300 άνθρωποι, επικαλούμενος μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα και διασώθηκαν.

Ως τώρα, οι αρχές στην πόλη έκαναν λόγο για κάπου 1.000 ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο.

Σύμφωνα με την ουκρανή βουλεύτρια Όλγα Στεφανίσινα, περίπου 130 άμαχοι διασώθηκαν χθες. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών παραμένει απροσδιόριστος, πρόσθεσε μέσω Facebook.

Στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης οι ουκρανικές πόλεις

Προειδοποίηση ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, εξέφρασε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) την Παρασκευή με ένα μέρος της υποδομής να έχει καταστραφεί και πολλά καταστήματα και αποθήκες να είναι πλέον άδεια.

Ο Τζέικομπ Κερν, συντονιστής έκτακτης ανάγκης του WFP για την κρίση στην Ουκρανία, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κατάσταση σε «περικυκλωμένες πόλεις» όπως η Μαριούπολη, λέγοντας ότι οι προμήθειες εξαντλούνται και ότι οι νηοπομπές του WFP δεν μπόρεσαν ακόμη να εισέλθουν στην πόλη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί στο Χάρκοβο - Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Reuters: Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτινάσσει τις αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεσολάβηση Ερντογάν για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι στην Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider