Σι σε Μπάιντεν: Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να δράσουν για την παγκόσμια ειρήνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σι σε Μπάιντεν: Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να δράσουν για την παγκόσμια ειρήνη
«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν μπορούν να προχωρήσουν εν μέσω έντασης» τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογο του.

Το μήνυμα πως η Κίνα και ΗΠΑ χρειάζεται να ηγηθούν των παγκόσμιων προσπαθειών για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία έστειλε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζίνπινγκ στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Κίνας.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, ο Σι δήλωσε στον Μπάιντεν ότι οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα που εξελίσσονται τα γεγονότα στην Ουκρανία, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

«Οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι τα αγαθά που η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει περισσότερο στο μυαλό της», είπε στον Αμερικανό ομόλογό του.

«Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι το οποίο δεν θέλουμε να βλέπουμε» υπογράμμισε ο Σι στον Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχουν και να κάνουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη.

Σύμφωνα με σύντομο ρεπορτάζ που μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ο Κινέζος πρόεδρος θεώρησε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των κρατών δεν μπορούν να φτάνουν μέχρι την ένοπλη αντιπαράθεση».

«Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως οι δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, εναπόκειται σε εμάς όχι μόνο να οδηγήσουμε τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στον σωστό δρόμο, αλλά και να επωμιστούμε τις διεθνείς μας ευθύνες και να εργαστούμε για την ειρήνη και την ηρεμία στον κόσμο», ανέφερε ο Κινέζος ηγέτης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ζητήσει από τον Σι να κρατήσει αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο στρατός του οποίου εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Έκτοτε, το Πεκίνο απέφυγε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λευκός Οίκος: «Μεγάλη ανησυχία» ότι η Κίνα μπορεί να ενισχύσει με όπλα τη Ρωσία

Προειδοποίηση Μπάιντεν προς Πεκίνο - Αν βοηθήσει τη Ρωσία θα υποστεί «κόστη»

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «ευερέθιστο» και «ξεχασιάρη» τον Τζο Μπάιντεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider