Οι Anonymous κήρυξαν κυβερνοπόλεμο στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Anonymous κήρυξαν κυβερνοπόλεμο στη Ρωσία
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια ανάρτηση στο Twitter από έναν λογαριασμό με το όνομα Anonymous - με 7,4 εκατομμύρια ακόλουθους και σχεδόν 190.000 Tweets - κάλεσε χάκερ σε όλο τον κόσμο να στοχεύσουν τη Ρωσία.

Η αμφιλεγόμενη διαδικτυακή ομάδα που είναι γνωστή ως Anonymous φαίνεται να παίρνει θέση στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας δηλώνοντας ότι κηρύσσει κυβερνοπόλεμο εναντίον του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της ρωσικής κυβέρνησης.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια ανάρτηση στο Twitter από έναν λογαριασμό με το όνομα Anonymous - με 7,4 εκατομμύρια ακόλουθους και σχεδόν 190.000 Tweets - κάλεσε χάκερ σε όλο τον κόσμο να στοχεύσουν τη Ρωσία.

Μια ανάρτηση από τον λογαριασμό στις 24 Φεβρουαρίου ανέφερε ότι η μη ιεραρχική και με χαλαρούς δεσμούς παγκόσμια ομάδα ετοιμάζεται για δράση εναντίον της Ρωσίας — «και θα κάνουμε retweet τις προσπάθειές μας», ανέφερε.

Τις επόμενες μέρες, αναρτήσεις του λογαριασμού ανέλαβαν την ευθύνη για την απενεργοποίηση ιστοσελίδων που ανήκαν στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom, στο κρατικά ελεγχόμενο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RT και σε πολλές ρωσικές και λευκορωσικές κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του επίσημου ιστότοπου του Κρεμλίνου.

Οι μεταγενέστερες δημοσιεύσεις πήραν τα εύσημα για τη διακοπή των ρωσικών παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου, τη διαρροή εγγράφων και email από τη λευκορωσική εταιρεία κατασκευής όπλων Tetraedr και τον τερματισμό της παροχής αερίου που παρέχεται από τη ρωσική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών Tvingo Telecom.

Ο κάτοχος του λογαριασμού συνόψισε τις προθέσεις της ομάδας σε μια ανάρτηση στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, η οποία ανέφερε: «Οι Anonymous εργάζονται συνεχώς για να διατηρήσουν τον ιστότοπο της κυβέρνησης .ru εκτός σύνδεσης και να προωθήσουν πληροφορίες στον ρωσικό λαό ώστε να απαλλαχθεί από την κρατική μηχανή λογοκρισίας του Πούτιν. Έχουμε επίσης συνεχείς επιχειρήσεις για να κρατήσουμε τον ουκρανικό λαό online όσο περισσότερο μπορούμε».

«Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί βόμβες ενάντια σε αθώους ανθρώπους, αλλά οι Anonymous χρησιμοποιούν λέιζερ για να ρίχνουν ιστοσελίδες της ρωσικής κυβέρνησης», σύμφωνα με μια ανάρτηση στις 26 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχει επίσημος λογαριασμός

Παρά τους αμέτρητους followers του λογαριασμού, το άτομο ή άτομα πίσω από τον λογαριασμό «Anonymous» στο Twitter αρνήθηκαν ότι είναι ο επίσημος λογαριασμός της ομάδας, δηλώνοντας σε μια ανάρτησή: «Είμαστε ένα αποκεντρωμένο κίνημα αντίστασης. Δεν υπάρχει επίσημος λογαριασμός #Anonymous».

Είναι ένας από τους πολλούς λογαριασμούς Twitter που υποτίθεται ότι ενεργούν κάτω από τη μεγαλύτερη «ομπρέλα» λογαριασμών στα social media οι οποίοι συνδέονται με τους Anonymous, αν και φαίνεται να είναι ένας από τους μεγαλύτερους.

Η τεκμηρίωση των ισχυρισμών της ομάδας είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη, καθώς η ανωνυμία είναι βασικό δόγμα της συλλογικότητας.

Μια ανασκόπηση ενός ιστότοπου που ελέγχει τις διακοπές λειτουργίας των servers επιβεβαίωσε ότι πολλοί από τους ιστότοπους που η ομάδα ισχυρίστηκε ότι είχε «ρίξει» είναι προς το παρόν - ή είχαν πρόσφατα - απενεργοποιηθεί.

Ένα άρθρο στο RT που δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβρουαρίου επιβεβαίωσε ότι ο δικός του ιστότοπος, καθώς και αυτός του Κρεμλίνου, είχαν στην πραγματικότητα «πέσει» από τους Anonymous την περασμένη Παρασκευή. Το άρθρο ανέφερε επίσης ότι η ομάδα έχει βάλει στο στόχαστρο άλλα ρωσικά και λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, αντικαθιστώντας τις κύριες σελίδες τους με το μήνυμα «Σταματήστε τον πόλεμο».

Μια παγκόσμια συμπόρευση δυνάμεων

Η πρόκληση της οργής των διαδικτυακών χάκερ είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς παγκόσμιοι παίκτες όπως δυνάμεις του ΝΑΤΟ και διεθνείς επιχειρήσεις μέχρι καθημερινούς καταναλωτές, χρησιμοποιούν τη δύναμη τους, μεγάλη ή μικρή, για να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα μπαρ μποϊκοτάρουν τη ρωσική βότκα, αν και η μάρκα Smirnoff φέρεται να στοχοποιείται παρά το γεγονός ότι ανήκει σε βρετανική εταιρεία και κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εταιρείες, εκθέσεις τεχνολογίας και αθλητικά πρωταθλήματα ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία. Η εταιρεία Walt Disney ανακοίνωσε χθες ότι σταματά τις προβολές κινηματογραφικών ταινιών στη Ρωσία.

Ένας αμφίπλευρος κυβερνοπόλεμος

Η Ρωσία πιστεύεται ότι εμπλέκεται ήδη στη δική της εκδοχή κυβερνοπολέμου με την Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα, λογισμικό καταστροφής δεδομένων έπληξε κυβερνητικές υπηρεσίες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters. Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.

Αρκετοί από τους κυβερνητικούς ιστότοπους της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα έκλεισαν λόγω επιθέσεων «DDoS». Η Ουκρανία έχει υποστεί ψηφιακές επιθέσεις από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, συμπλήρωσε το Reuters.

Μια ανάρτηση του λογαριασμού «Anonymous» στο Twitter την περασμένη εβδομάδα επανέλαβε ότι η ομάδα δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία στο σύνολό της ή με τον λαό της.

Οι ταυτότητες όσων βρίσκονται πίσω από τους Anonymous είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Ένα μήνυμα στον λογαριασμό «Anonymous» στο Twitter αναφέρει ότι είναι «άνθρωποι της εργατικής τάξης που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα… που συμφωνούν σε μερικές βασικές αρχές: ελευθερία πληροφόρησης, ελευθερία του λόγου, λογοδοσία για εταιρείες και κυβερνήσεις, ιδιωτικότητα και ανωνυμία για ιδιώτες».

Οι Anonymous έχουν βάλει στο στόχαστρο άλλoυς θεσμούς και οργανισμούς στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ εξέφρασαν υποστήριξη σε εξεγέρσεις όπως η Αραβική Άνοιξη και το Occupy Wall Street.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι Anonymous πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις σε ρωσικά ΜΜΕ

Anonymous: Κήρυξαν διαδικτυακό πόλεμο στη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider