Επιστράτευση και κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Ουκρανία - Δυναμώνουν τα «τύμπανα του πολέμου»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστράτευση και κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Ουκρανία - Δυναμώνουν τα «τύμπανα του πολέμου»
Όλα δείχνουν πως η διπλωματία απέτυχε οριστικά να αποσοβήσει μια σύγκρουση και τον λόγο τώρα έχουν τώρα τα όπλα. Κινήσεις δυνάμεων και σε Λευκορωσία, Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση 14:32

Η Ουκρανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν «αμέσως» την Ρωσία και τα «τύμπανα του πολέμου» ανάμεσα στις δύο χώρες αντηχούν ολοένα και πιο δυνατά, με την χώρα να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 30 ημερών.

Συγκεκριμένα, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας Ολεξέι Ντανίλοβ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία θα επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτειά της, εκτός από τις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ όπου ισχύει από το 2014. Είπε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες και μπορεί να παραταθεί για άλλες 30 ημέρες.

Ο Ντανίλοβ είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δεν έχει συζητήσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, κάτι που ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι αποτελεί στρατηγική απειλή για τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιοχές του Ντονμπάς στην Ουκρανία δεν αποκλείουν τη εμπλοκή του τακτικού στρατού της Ρωσίας στην περιοχή για στήριξη τους από τον ουκρανικό στρατό, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της «λαϊκής δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πουσίλιν υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς», προσθέτοντας πως αυτό δεν αποκλείεται να γίνει στο μέλλον, ανάλογα με τις κινήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης.

Έτσι, μετά και από τις εκατέρωθεν δημόσιες απευθύνσεις των προέδρων Ρωσίας και ΗΠΑ την Τρίτη, που δεν έδειξαν κανένα σημάδι υποχώρησης από τις θέσεις τους και εν μέσω μπαράζ ανακοινώσεων για κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου από μεγάλο αριθμό χωρών, όλα δείχνουν πως η διπλωματία απέτυχε οριστικά να αποσοβήσει μια σύγκρουση και τον λόγο τώρα έχουν τα όπλα: Ήδη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ακύρωσε την κρίσιμη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, ακολουθώντας έτσι την θέση του προέδρου Μπάιντεν πως η Ρωσία έχει ήδη εγκαταλείψει την διπλωματία καθώς «η ρωσική εισβολή έχει ξεκινήσει», ενώ η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών για ένα χρόνο, μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Και όλα αυτά με την συνοδεία νέων μεταμεσονύχτιων αναφορών από το Reuters πως στο Ντονέτσκ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, κάνοντας λόγο μάλιστα για μια πολύ μεγάλη έκρηξη που ακούστηκε τα ξημερώματα κοντά σε κτίρια τηλεοπτικών εγκαταστάσεων, από άγνωστης μέχρις στιγμής αιτία.

Ακόμα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμη έξι τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες από τους βομβαρδισμούς των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς παρατηρείται μεγάλος αριθμός παραβιάσεων της εκεχειρίας.

Ο στρατός επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει τις προηγούμενες 24 ώρες 96 περιστατικά βομβαρδισμού από τους αντάρτες, έναντι 84 χθες. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι αυτονομιστές χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, ολμοβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών Grad.

Οι βομβαρδισμοί από φιλορώσους αυτονομιστές απέτρεψαν τις εργασίες αποκατάστασης και την επαναλειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού στο Λουχάνσκ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

«Βομβάρδιζαν όλη τη νύχτα, άρα ο σταθμός συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε τηλεφωνικά εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Η ενεργειακή εταιρία DTEK ανακοίνωσε χθες ότι ο σταθμός, που βρίσκεται κοντά στο ελεγχόμενο από αυτονομιστές Λουχάνσκ, δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς ενώ στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά καταστρέφοντας έναν μετασχηματιστή.

Ο σταθμός είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στο Λουχάνσκ και η DTEK ανακοίνωσε ότι η αδιάλειπτη λειτουργία του σταθμού έχει «κρίσιμη σημασία».

«Σφίγγει ο κλοιός» και από την πλευρά της Λευκορωσίας

Δορυφορικές εικόνες καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar.

Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρεία, η οποία παρακολουθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, δεν υπήρχε τρόπος να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η εταιρεία έκανε λόγο επίσης για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Φορτηγά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βαρέων οχημάτων, όπως αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων και άλλου εξοπλισμού θεάθηκαν επίσης στην περιοχή των συνόρων, όπως και επιπλέον στρατιωτικές μονάδες, πάντα κατά τη Maxar.

Οι αντεγκλήσεις

Ο πρόεδρος Μπάιντεν στο διάγγελμα του την Τρίτη είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

«Βρισκόμαστε στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα είναι έτοιμες να επιτεθούν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο γεγονός πως οι ρωσικές αρχές έχουν συγκεντρώσει υγειονομικό υλικό και φιάλες αίματος κοντά στα σύνορα, τονίζοντας πως «τι το θέλουν το αίμα, αν όντως δεν σκοπεύουν να πολεμήσουν».

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου του προέδρου Πούτιν στην οποία απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον αν είναι πιθανή η αποστολή ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, τόνισε πως «η Ρωσία θα φέρει σε πέρας κάθε υποχρέωση που έχει αναλάβει» απέναντι στους αποσχιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ωστόσο σημείωσε πως «οι δυνάμεις του ρωσικού στρατού δεν θα αναπτυχθούν απαραίτητα αμέσως τώρα».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, η οποία -όπως υπογράμμισε- δεν υφίσταται, καθώς τορπιλίστηκε με υπαιτιότητα της Ουκρανίας.

«Η συμφωνία του Μινσκ είναι "νεκρή" πολύ καιρό πριν η Ρωσία αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο ΛΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, σημειώνοντας πως «για την ακρίβεια, η Ουκρανία ήταν αυτή που την "σκότωσε", καθώς μηδένισε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή της».

«Οι αρχές της Ουκρανίας δήλωναν δημόσια ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ και η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω την γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς», ανέφερε στη συνέχεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Κομβόι 100 στρατιωτικών φορτηγών κατευθύνεται στα ουκρανικά σύνορα

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Εντολή εκκένωσης της πρεσβείας και των προξενείων στην Ουκρανία

Ουκρανία: Ένας νεκρός στρατιώτης και 6 τραυματίες μετά τους βομβαρδισμούς των αυτονομιστών

gazzetta
gazzetta reader insider insider