Ουκρανική κρίση: Ο Μπλίνκεν ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ - «Η εισβολή άρχισε, η Ρωσία απέρριψε τη διπλωματία»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανική κρίση: Ο Μπλίνκεν ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ - «Η εισβολή άρχισε, η Ρωσία απέρριψε τη διπλωματία»
«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση 09:15

Σε ακύρωση της προγραμματισμένης (για την Πέμπτη) συνάντησής του με τον Σεργκέι Λαβρόφ προχώρησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, σε συνέχεια της αναγνώρισης από τη Μόσχα ως ανεξαρτήτων κρατών των δύο αποσχισθεισών αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία και στον απόηχο της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Πούτιν να επιμένει να ζητά εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία.

«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, τον Ντμίτρο Κουλέμπα. «Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιεί τη διπλωματία ως προκάλυψη ενώ την ίδια στιγμή ταχύνει το βήμα της στον δρόμο της σύγκρουσης και του πολέμου», πρόσθεσε.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε διατεθειμένος να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες «αν η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει επαληθεύσιμα μέτρα για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα (...) πως μιλάει σοβαρά όταν αναφέρεται σε αποκλιμάκωση και εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

«Αν η Μόσχα αλλάξει συμπεριφορά, είμαι διατεθειμένος να συζητήσω», πρόσθεσε. Όμως η Ρωσία «πρέπει να δείξει ότι μιλάει σοβαρά. Οι τελευταίες 24 ώρες έδειξαν το ακριβώς αντίθετο», επέμεινε.

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν διεμήνυσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι οι τελευταίες εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματώσει τις απειλές του εναντίον της Ουκρανίας. «Σε κάθε νέα κλιμάκωση από μέρους της Ρωσίας, θα αντιδρούμε με νέα ταχύτατα και σκληρά μέτρα, σε συντονισμό με τους συμμάχους μας, επιπλέον αυτών που ανακοινώθηκαν», προειδοποίησε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πεποίθησή του πως η Ρωσία σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία και για αυτό τον λόγο έχει προχωρήσει στην συγκέντρωση περισσότερων από 150.000 στρατιώτες στα μεταξύ τους σύνορα. «Βρισκόμαστε στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα είναι έτοιμες να επιτεθούν».

Την ίδια ώρα Αυστραλία, Ιαπωνία και Καναδάς ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ και η ΕΕ αποφάσισε εχθές ομόφωνα την επιβολή ενός πρώτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε θα τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, ωστόσο αυτό αναμένεται τις επόμενες ώρες ή ημέρες, όταν τα ονόματα και οι λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Δυνατή «πρώτη κίνηση» οι αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία

Από την πλευρά του, ο κ. Κουλέμπα εξήρε την προσέγγιση της επιβολής διεθνών κυρώσεων «κατά κύματα». «Αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν συνεχιστεί κι έχει διάρκεια», είπε. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει επ’ ουδενί να θεωρήσει ότι η πίεση έφθασε στην οροφή της κι ότι «δεν μπορεί να τιμωρηθεί περαιτέρω», πρόσθεσε. «Η πίεση πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται. Και εάν αυτό σημαίνει συχνές ανακοινώσεις νέων κυρώσεων, θα είμαστε ικανοποιημένοι».

«Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν – μοιάζουν δυνατή πρώτη κίνηση αν τις δούμε ως τέτοια», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας ξεχωριστά στο Fox News. Πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν ζητεί από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια.

Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ, είπε, χαρακτηρίζοντας «παραλογισμό» την απόφαση του Ρώσου προέδρου.

Λευκός Οίκος: Αποκλείεται «σε αυτό το στάδιο» σύνοδος κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι «ασφαλώς» δεν σχεδιάζεται σύνοδος κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «σε αυτό το στάδιο», καθώς η συνάντηση Μπλίνκεκ - Λαβρόφ υποτίθεται θα ήταν προπαρασκευαστική. «Σε αυτό το σημείο ασφαλώς δεν σχεδιάζεται», όπως το έθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, συμπληρώνοντας ότι θα απαιτείτο να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία για να οργανωθεί τέτοια σύνοδος κορυφής.

Πούτιν: Τα συμφέροντα και η ασφάλεια της Ρωσίας είναι «αδιαπραγμάτευτα»

Διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς, για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, επέμεινε πως είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο τόνισε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

Παράλληλα, επέμεινε να ζητά εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Εχθές, ο Πούτιν, εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει την έγκρισή του για αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πεδίο», μετά την απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής, η οποία υπερψήφισε το προεδρικό αίτημα για αποστολή δυνάμεων στο εξωτερικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, η οποία -όπως υπογράμμισε- δεν υφίσταται, επιτέθηκε εναντίον της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως «οι ουκρανικές πυρηνικές φιλοδοξίες στόχευαν στη Ρωσία» και ζήτησε την αποστρατικοποίησή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία, Ιαπωνία και Καναδάς ανακοινώνουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Κυρώσεις ΕΕ σε Ρωσία: Στόχος 27 αξιωματούχοι, τράπεζες και εμπόριο - Εξαιρείται ο Πούτιν

Πούτιν: Η Ουκρανία να απαρνηθεί τη φιλοδοξία ένταξης στο ΝΑΤΟ - Η συμφωνία του Μινσκ δεν υφίσταται

gazzetta
gazzetta reader insider insider