Διεθνής αγωνία: Tι θα πράξει το Κρεμλίνο στις ανατολικές επαρχίες; - Διάγγελμα Πούτιν απόψε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνής αγωνία: Tι θα πράξει το Κρεμλίνο στις ανατολικές επαρχίες; - Διάγγελμα Πούτιν απόψε
Ολοένα και ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στις σχέσεις Ουκρανίας - Ρωσίας, καθώς ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης με εκατέρωθεν ανακοινώσεις, κατηγορίες και διαψεύσεις βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Δευτέρας. Σημαντικές αποφάσεις σήμερα για τις ΛΔ του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Τελευταία ενημέρωση 19:42

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό σήμερα 21 Φεβρουαρίου, μετέδωσε πριν λίγο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, καθώς η ένταση κλιμακώνεται με αναφορές για νεκρούς αμάχους σε νέους βομβαρδισμούς στα ανατολικά.

Τα μάτια όλου του πλανήτη είναι στραμμένα προς το Κρεμλίνο, καθώς η απόφαση στο ζήτημα της αναγνώρισης από την Ρωσία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» θα ληφθεί σήμερα, 21 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, και πιθανότατα θα νακοινωθεί κατά την διάρκεια του διαγγέλματος.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών, απόφαση η οποία, αν πραγματοποιηθεί, αναμένεται να αποτελέσει την θρυαλλίδα σοβαρών εξελίξεων για τις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες κρέμονται από μία κλωστή.

Όπως μετέδωσε το Reuters, νέος γύρος βομβαρδισμών ακούστηκαν στην περιοχή του Ντονέτσκ στις 18.15 ώρα Ελλάδος, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ένας άμαχος άνδρας 52 ετών, έπεσε νεκρός.

Πέρα τούρου, ολοένα και ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στις σχέσεις Ουκρανίας - Ρωσίας, καθώς ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης με εκατέρωθεν ανακοινώσεις, κατηγορίες και διαψεύσεις βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Δευτέρας, παρά την αισιοδοξία που προκάλεσε αρχικά η συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας για μία συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν, που επιτεύχθηκε με την διαμεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Ζοφερή η εικόνα» στα σύνορα της Ουκρανίας

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες της Δύσης ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία έχουν ενισχυθεί προσφάτως, καθώς ρωσικές στρατιωτικές μονάδες βρίσκονται τώρα «σε ετοιμότητα» για μια ευρείας κλίμακας εισβολή και το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο, είπαν σήμερα στο Reuters τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι δυτικών χωρών.

«Η ανησυχία μας σχετικά με όσα βλέπουμε στο πεδίο έχει μονάχα αυξηθεί», δήλωσε ένας από τους Δυτικούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Η συνολική εικόνα που έχουμε, πρέπει να το πω, είναι πολύ ζοφερή, με σύννεφα καταιγίδας να συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύονται, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων συστήματα S-400, αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα.

Τα δύο τρίτα αυτών των τακτικών στρατιωτικών μονάδων, βρίσκονται εντός 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα. Από αυτές τις μονάδες, περίπου οι μισές έχουν τώρα στρατηγικά αναπτυχθεί.

«Αυτή είναι μια κίνηση από το να έχουν τοποθετηθεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο να βρίσκονται σε ετοιμότητα για στρατιωτικές επιχειρήσεις», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο νέος γύρος έντασης πυροδοτήθηκε εκ νέου από μία αναφορά της ομοσπονδιακής υπηρεσία ασφάλειας της Ρωσίας (FSB), η οποία ανακοίνωσε πως οβίδα από το ουκρανικό έδαφος κατέστρεψε τελείως συνοριακό φυλάκιο σε απόσταση 150 μέτρων από σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας στην περιοχή Ροστόφ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ουκρανικής πλευράς, με το Κίεβο να διαψεύδει κατηγορηματικά τις ρωσικές αναφορές, κάνοντας λόγο για πράξη ρωσικής παραπληροφόρησης.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ακόμα μία ανακοίνωση -αυτή τη φορά από τη Νότια στρατιωτική διοίκηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων- ήρθε να ρίξει νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης, επαναφέροντας στο προσκήνιο τους φόβους για μία εισβολή της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη, παρά το γεγονός πως το Κίεβο πριν δύο ημέρες θωρούσε μακρινό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ρωσία: «Εξουδετέρωθηκαν» πέντε σαμποτέρ που εισέβαλαν από την Ουκρανία - Διαψεύδει το Κίεβο

Πιο συγκεκριμένα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν την εξουδετέρωση πέντε «δολιοφθορέων» που εισέβαλαν σε ρωσικά εδάφη στην περιοχή του Ροστόφ και την καταστροφή δύο οχημάτων του ουκρανικού στρατού, τα οποία «εισήλθαν στο έδαφος της Ρωσίας για να παραλάβουν επειγόντως τα μέλη της ομάδας δολιοφθορέων».

«Tο περιστατικό συνέβη στις 21 Φεβρουαρίου, 2022 στις 06:00 (ώρα Μόσχας), στο κατοικημένο σημείο Μιτκίνσκαγια της περιοχής του Ροστόφ, που βρίσκεται σε τμήμα της μεθορίου Ρωσίας- Ουκρανίας, όπου και εντοπίσθηκε η εν λόγω ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Νότια στρατιωτική διοίκηση.

Από την πλευρά του το Κίεβο προχώρησε άμεσα στην διάψευση των ρωσικών ισχυρισμών, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ροστόφ.

«Ούτε ένας από τους στρατιώτες μας δεν παραβίασε τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ούτε ένας δεν σκοτώθηκε σήμερα (Δευτέρα)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

Αμυντική συμφωνία με τη Μόσχα ζητούν οι αυτονομιστές

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των ρωσόφωνων αποσχιστών των περιοχών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ ζήτησαν από την Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο «αυτόνομων δημοκρατιών», επαναλαμβάνοντας ένα αντίστοιχο αίτημα που είχε τεθεί στην ρωσική ηγεσία την προηγούμενη εβδομάδα.

Κρίση στην Ουκρανία: Νεκροί 2 άμαχοι από επιθέσεις του Κιέβου, λένε οι αυτονομιστές - Εκρήξεις στο Ντόνετσκ

Μάλιστα, σύμφωνα με της τουρκικής Daily Sabah, οι αυτονομιστές -εκτός από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας από τη Ρωσία- ζητούν την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με την Μόσχα ώστε να είναι σε θέση να «αμυνθούν σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας από τον ουκρανικό στρατό».

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει ανοικτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Πούτιν: Επιφυλακτικός απέναντι στον Μπάιντεν

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζει ο Βλαδίμηρος Πούτιν τους ισχυρισμούς του Τζο Μπάιντεν πως το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να δεχτεί στους κόλπους του την Ουκρανία «αύριο», καθώς υποστηρίζει πως ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας, και όχι υποχώρηση προς την Ρωσία.

«Γι' αυτό το ζήτημα συζητώ με τους συναδέλφους μου. Και ο Αμερικανός συνάδελφός μου με διαβεβαίωσε ότι δεν ετοιμάζονται να δεχθούν την Ουκρανία ‘αύριο’. Πολύ περισσότερο ότι είναι δυνατόν κάποιο είδους μορατόριουμ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ απλά θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στην συμμαχία. «Γι' αυτό τον λόγο η απάντησή μου ήταν απλή: αυτό δεν είναι παραχώρηση σε εμάς. Είναι απλά υλοποίηση των σχεδίων σας. Θεωρείτε ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να προετοιμάσετε την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για εσάς το κάνετε αυτό το μορατόριουμ», δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν. «Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή , όπως η ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για την χώρα μας θα αυξηθούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Με πληροφορίες από AΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διάγγελμα Μπάιντεν: Επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εντός των επόμενων ημερών -«Δεν είναι αργά για τη διπλωματία»

ΥΠΕΞ Βρετανίας: Εντείνονται οι προετοιμασίες για το χειρότερο σενάριο στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider