Τηλεφωνική συνομιλία Σολτς, Πούτιν το απόγευμα - Το Βερολίνο προειδοποιεί για «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τηλεφωνική συνομιλία Σολτς, Πούτιν το απόγευμα - Το Βερολίνο προειδοποιεί για «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση»
Ευρωπαϊκή συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Κίεβο.

Τελευταία ενημέρωση 15:03

Η εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ η Ουκρανία και η ΕΕ κατέληξαν, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, σε κατ' αρχήν συμφωνία για μια συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα εφαρμοστούν, αν υπάρξουν περαιτέρω παραβιάσεις της επικράτειας της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί εταίροι θα αποφασίσουν τι θα θεωρηθεί παραβίαση της εδαφικής επικράτειας.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα έχει το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, «στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την εκτόνωση της έντασης σχετικά με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα», πρόσθεσε ο Στέφεν Χεμπεστράιτ, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε ακόμη «την απευθείας συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν που πρότεινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν», προσέθεσε ο κ. Χεμπεστράιτ και σημείωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει ότι η Ρωσία θα αποδεχθεί αυτή την προσφορά -τώρα θα ήταν σημαντικό να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ετοιμασίες προκειμένου μια τέτοια σύνοδος κορυφής να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα στις Βρυξέλλες πως επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ του Μινσκ και των Βρυξελλών για μια ευρωπαϊκή συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

«Καταλήξαμε σε μια κατ' αρχήν συμφωνία ότι η ΕΕ θα αναπτύξει συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία. Δεν πρόκειται για μάχιμες δυνάμεις, αυτό είναι ένα νέο στοιχείο της συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ. Οι λεπτομέρειες, οι παράμετροι και το χρονοδιάγραμμα αυτής της στρατιωτικής αποστολής δεν έχουν ακόμη συζητηθεί. Αλλά είναι κρίσιμο να ανοίξουμε αυτή τη νέα σελίδα στις σχέσεις μας», δήλωσε ο ΝΤ. Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι κάλεσε τους ευρωπαίους ομολόγους του να δώσουν στην Ουκρανία ευρωπαϊκή προοπτική, λέγοντας: «Η καλύτερη στρατηγική απόφαση που μπορεί να λάβει η Ευρώπη τώρα, για να βελτιώσει την κατάσταση της ασφάλειας, είναι να στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι Ουκρανία είναι μέρος της».

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Λετονό ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών κρατών της Βαλτικής -Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία- θα επισκεφθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα την Ουκρανία, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης. Οι υπουργοί θα επισκεφθούν την Ουκρανία από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, δήλωσε ο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς. Τα τρία κράτη της Βαλτικής, αντίθετα από την Ουκρανία, είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Οι αρχές διαψεύδουν τη Ρωσία για βομβαρδισμούς φυλακίου στο Ροστόφ

To Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε έκτακτη βοήθεια 1,2 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

Επιβολή ορισμένων εκ των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ζητά από την ΕΕ ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

gazzetta
gazzetta reader insider insider