Ανοίγουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου με 3 self test την εβδομάδα - Στις 18:00 οι ανακοινώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου με 3 self test την εβδομάδα - Στις 18:00 οι ανακοινώσεις
Παιδί στο σχολείο
Οι ειδικοί προτείνουν τη διενέργεια 3 self tests την εβδομάδα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους μαθητές.

Το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, με την εφαρμογή αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων, εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ειδικοί προτείνουν τη διενέργεια 3 self tests την πρώτη εβδομάδα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους μαθητές, αρχής γενομένης από την Κυριακή 9/01/2022.

Τη δεύτερη εβδομάδα δύο self tests, μέτρο που θα ισχύει και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ένα παιδί νοσήσει. θα παραμένει σε πενθήμερη καραντίνα και θα επιστρέφει με αρνητικό rapid test. Στη διάρκεια των ημερών αυτών, τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης, θα υποβάλλονται σε self test και τις 5 ημέρες της σχολικής εβδομάδας.

Το πρωτόκολλο 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα παραμένει ως έχει, καθώς στην περίπτωση αυτή αυξάνεται το testing.

Παρότι ακούστηκαν και αντίθετες απόψεις στο δημόσιο διάλογο, η επιτροπή γνωμοδοτεί υπέρ του ανοίγματος των σχολείων την προκαθορισμένη ημερομηνία, συντασσόμενη με τη θέση της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι, πέραν των εκπαιδευτικών λόγων, έχει φανεί ότι η αποχή από τις σχολικές αίθουσες επισύρει βαρύ κόστος στην ψυχολογία των παιδιών. Επιπλέον, τα σχολεία θεωρούνται υγειονομικά ασφαλή, δεδομένου ότι πρόκειται για επιτηρούμενα περιβάλλοντα και τα δια ζώσης μαθήματα θα περιορίσουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών σε μη ελεγχόμενα περιβάλλοντα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σήμερα, στις 18.00.

Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για τα μέτρα

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο παράτασης των υφιστάμενων ή λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε έξαρση εξαιτίας της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κατά την τελευταία εβδομάδα έχει ξεπεράσει μακράν κάθε προηγούμενο. Σήμερα οι νέες διαγνώσεις αναμένεται να φτάσουν και τις 50.000, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για «δυσθεώρητα» νούμερα τις επόμενες ημέρες,. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης τη Δευτέρα (3/1), οι πρώτες εικόνες δειγματοληψίας από πέντε Περιφέρειες -Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη- δείχνουν πως ο μέσος όρος κρουσμάτων με Όμικρον ανέρχεται περίπου στο 70%.

Μετά την κατακόρυφη αύξηση των διαγνώσεων, πολιτεία και επιστήμονες αναμένουν το αποτύπωμα που αυτή θα αφήσει στο σύστημα υγείας προκειμένου να επαναφέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα των μέτρων, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εκτός από το lockdown. Ήδη έχει προαναγγελθεί η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες στους 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ έντονη είναι η συζήτηση για τη διεύρυνση των πληθυσμιακών ομάδων που υπόκεινται στην υποχρεωτικότητα, μέτρα που δεν αποκλείεται να έρθουν και νωρίτερα εάν το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα, συζητείται η αύξηση του αριθμού των τεστ που θα απαιτείται προκειμένου να προσέρχονται στην εργασία τους οι ανεμβολιαστοι εργαζόμενοι (από δύο την εβδομάδα σε τρία), ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αποκλεισμού των μη εμβολιασμένων από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider