Ειδήσεις | Ελλάδα
20-12-2021 | 12:35

Θεοδωρικάκος: Δέκα χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους τις ημέρες των γιορτών

Newsroom
Μοιράσου το
Θεοδωρικάκος: Δέκα χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους τις ημέρες των γιορτών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Δέκα χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους από σήμερα και για όλο το διάστημα των εορτών και θα πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους όσον αφορά στην τάξη και την ασφάλεια, αλλά για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, όπως δήλωσε το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, από τις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου Αττικής, όπου βρέθηκε για να παραλάβει 113 καινούργια περιπολικά για την Άμεση Δράση Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός τόνισε ότι οι αστυνομικοί κάνουν την δουλειά τους πολιτισμένα και ανθρώπινα, αλλά και με αυστηρότητα, «γιατί με την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς», ενώ έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν «για το δικό τους καλό, των ανθρώπων τους και όλης της ελληνικής κοινωνίας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Η Ελληνική Αστυνομία, στην πραγματικότητα, όλη αυτήν την περίοδο πραγματοποιεί το 95% των ελέγχων. Έχει πάρει πάνω της πολύ μεγάλο βάρος και το ίδιο θα κάνουν οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ, με αυταπάρνηση, τις επόμενες γιορτινές μέρες. Δέκα χιλιάδες αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους όλη αυτήν την περίοδο, καθημερινά, από τώρα μέχρι και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, όλες τις γιορτινές ημέρες με μία διπλή αποστολή: Την τάξη και την ασφάλεια και ταυτόχρονα την εφαρμογή των μέτρων ενάντια στην επιδημία του κορονοϊού. Είναι ευθύνη όλων μας να τους βοηθήσουμε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Κάνουν τη δουλειά τους πολιτισμένα, ανθρώπινα, αλλά και με αυστηρότητα. Γιατί με την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς. Για αυτό θέλω να κάνω ένα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπά, τηρώντας απαραιτήτως όλα τα μέτρα ασφαλείας και ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, νομίζω ότι πρέπει να το κάνουν για το καλό το δικό τους, των ανθρώπων τους και όλης της ελληνικής κοινωνίας».

Κρίσιμος ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. στη μάχη κατά της πανδημίας

«Το 81% των αστυνομικών είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Οι πολίτες να ξέρουν πως δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο από τους αστυνομικούς», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη σχετικά με το ανεμβολίαστο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, από το σύνολο των 56.000 αστυνομικών, το 75% των αστυνομικών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το 6% έχει νοσήσει και ένα 3% έχει κάνει την πρώτη δόση. Συνολικά, είπε ο υπουργός, το 81% των αστυνομικών υπαλλήλων είναι καλυμμένο, ποσοστό μεγαλύτερο του γενικού πληθυσμού. Και πρόσθεσε πως καθημερινά προσπαθούμε να πείσουμε όλο το προσωπικό της ΕΛΑΣ να εμβολιαστεί και αυτή είναι μια μέθοδος που αποδίδει και δεν δημιουργείται πρόβλημα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, σημείωσε, πως τα στοιχεία αυτά ήταν έως και τις 2 Δεκεμβρίου, καθώς η ΕΛΑΣ θεωρεί κάποιον αστυνομικό εμβολιασμένο όχι μόνο εάν έχει κάνει και τη δεύτερη δόση, αλλά προσθετικά να έχουν περάσει και 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση. Για όλους τους μη πλήρως εμβολιασμένους, πάντως, ισχύει αυτό που προβλέπεται για όλους, δηλαδή να κάνουν και να προσκομίζουν στην υπηρεσία τους δύο τεστ εβδομαδιαίως.

Οι πολίτες, είπε, «πρέπει να νιώθουν απόλυτα ασφαλείς» και επισήμανε ότι από σήμερα τίθενται στη μάχη των ελέγχων κατά της πανδημίας 10.000 αστυνομικοί, ζητώντας «τη συνδρομή των πολιτών για να ανταπεξέλθουν σε αυτή την δύσκολη αποστολή τους».

Ο υπουργός, ανέφερε, πως υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τους αστυνομικούς που κάνουν τους ελέγχους, δηλαδή να φοράνε μάσκα, γάντια, να μην έρχονται σε στενή επαφή με τους ελεγχόμενους και επανέλαβε πως «οι πολίτες να ξέρουν πως δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο».

Επισήμανε πως η ΕΛΑΣ είχε ένα κρίσιμο ρόλο στη μάχη κατά της πανδημίας καθώς έχει διενεργήσει περίπου το 90% των ελέγχων.

Ο τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ανέφερε πως υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών που δεν έχει εμβολιαστεί και αυτό είναι πρόβλημα και για το αστυνομικό προσωπικό αλλά και για τους πολίτες με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε επαφή. Οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί, τόνισε, δεν πρέπει μετέχουν σε ελέγχους . Ζήτησε από τον υπουργό να αναφέρει πόσοι τελικά αστυνομικοί έχουν εμβολιαστεί, πόσοι έχουν νοσήσει και πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από covid 19. Πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν σε μια τέτοια κρίσιμη υπηρεσία και με τα ειδικά καθήκοντα που έχουν οι αστυνομικοί να μην έχουν εκδοθεί ειδικές εγκύκλιοι από το Υπουργείο και να εφαρμόζονται οι γενικές οδηγίες που υπάρχουν για το Δημόσιο.

Τουλάχιστον, ανέφερε ο βουλευτής, θα πρέπει να ισχύσει πως «αστυνομικός που δεν έχει εμβολιαστεί δεν θα πρέπει να κάνει ελέγχους» λέγοντας πως είναι ανακόλουθο «ο πολίτης που έχει εμβολιαστεί να ελέγχεται από ανεμβολίαστο αστυνομικό που απλά κάνει δύο rapid test εβδομαδιαία» και «οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί να έρχονται σε επαφή καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες όταν έχουμε 20.0000 νεκρούς από την πανδημία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: Σαρωτικοί και αυστηροί οι έλεγχοι την εβδομάδα των εορτών