Τσάκρης: Είναι πιθανό να χρειαστεί νέα δόση εμβολίου για τη αντιμετώπιση της «Όμικρον»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσάκρης: Είναι πιθανό να χρειαστεί νέα δόση εμβολίου για τη αντιμετώπιση της «Όμικρον»
Το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η χορήγηση και μίας 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό ώστε να προστατευτεί από την παραλλαγή Όμικρον, επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η χορήγηση και μίας 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό ώστε να προστατευτεί από την παραλλαγή Όμικρον, επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, τονίζοντας παράλληλα πως χρειάζονται αρκετά περισσότερα δεδομένα για να ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί η παραλλαγή.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας υπογράμμισε πως το παραπάνω ενδεχόμενο αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας από τόσο από τους ειδικούς όσο και από τις φαρμακευτικές εταιρείες, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σαφές πως θα συμπεριφερθεί η παραλλαγή απέναντι στα εμβόλια.

«Το ειδικά διαμορφωμένο εμβόλιο, αν χρειαστεί, θα μπορεί να ετοιμαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Χρειάζονται όμως τα κλινικά δεδομένα ώστε να ανάψει έγκαιρα το πράσινο φως για την χορήγηση του, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2-3 μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάκρης.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι πιθανό η Όμικρον να είναι ήδη παρούσα στην χώρα μας, σημειώνοντας πως οι παραλλαγές αυτές είναι σε θέση να παραχθούν de εκ νέου σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές. «Είναι ένα στέλεχος με πολλές μεταλλάξεις και είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει» τόνισε ο κ. Τσάκρης, υπογραμμίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαπιστωθεί κατά πόσο πιο παθογόνο είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος, με βάση τα κλινικά δεδομένα που θα προκύψουν στη συνέχεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider