Ειδήσεις | Ελλάδα
26-11-2021 | 17:52

Υπ. Υγείας: Περιορισμοί στα ταξίδια από εννέα αφρικανικά κράτη λόγω της νέας μετάλλαξης

Newsroom
Μοιράσου το
Υπ. Υγείας: Περιορισμοί στα ταξίδια από εννέα αφρικανικά κράτη λόγω της νέας μετάλλαξης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την άμεση εφαρμογή ταξιδιωτικών περιορισμών προς εννέα κράτη της νότιας Αφρικής ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, μετά τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής B.1.1.529 του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Υγείας, από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Παράλληλα, κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test), ενώ μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. 

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ. 

Σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα, μετά την έκτακτη συνεδρίαση Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στον απόηχο των ανησυχιών για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην αφρικανική ήπειρο, η Επιτροπή εισηγήθηκε τη λήψη μέτρων για πτήσεις από 6 χώρες της ηπείρου και ειδικότερα από τις Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Λεσότο και Εσουατίνι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για νέα μετάλλαξη: Μέτρα για τους ταξιδιώτες από 6 χώρες της Αφρικής