Η έλλειψη οδηγών φορτηγών «πλησιάζει» την υπόλοιπη Ευρώπη και φέρνει μαζί εικόνες πανικού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η έλλειψη οδηγών φορτηγών «πλησιάζει» την υπόλοιπη Ευρώπη και φέρνει μαζί εικόνες πανικού
Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν χαοτικές σκηνές σε μεγάλες πόλεις της Βρετανίας με ουρές αυτοκινήτων να σχηματίζονται, με συμπλοκές στις αντλίες και οδηγούς να αποθηκεύουν καύσιμα σε πλαστικές φιάλες νερού.

Η έλλειψη των οδηγών για φορτηγά οχήματα που ταλαιπωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μόνο βρετανικό πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα και πιθανές ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το Brexit ονομάστηκε ως ένας από τους βασικούς λόγους για την έλλειψη που παρουσιάζεται σε οδηγούς οχημάτων «βαρέων προϊόνταν» (HGV), όμως τα προβλήματα στην συγκεκριμένη αγορά φαίνεται πως είναι βαθύτερα και ισχύουν και για άλλες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με το CNBC, μία έρευνα 616 δεικτών τον Ιούνιο από την Road Haulage Association βρήκε πως η συνταξιοδότηση οδηγών, η αλλαγή των εργασιακών κανόνων, η πανδημία του κορονοϊού, οι χαμηλοί μισθοί και η «αλλαγή» των οδηγών προς άλλους κλάδους είναι μεταξύ των λόγων για την έλλειψη οδηγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η έλλειψη αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 100.000 οδηγούς, ενώ προ πανδημίας ανερχόταν στους 60.000 οδηγούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για την περίπτωση της Βρετανίας, η έλλειψη οδηγών, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στα σύνορα / τελωνεία λόγω Brexit, μαζί με την ευρύτερη έλλειψη εργατικού δυναμικού προκάλεσε κρίση στην αγορά καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων, μεταξύ άλλων.

Όμως η ανάλυση της Transport Intelligence τον Αύγουστο δείχνει πως η έλλειψη οδηγών για φορτηγά είναι ευρύτερο πρόβλημα που αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με τις εκτιμήσεις να υπολογίζουν την έλλειψη σε 400.000 οδηγούς σε όλη την Ευρώπη. Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν χαοτικές σκηνές σε μεγάλες πόλεις της Βρετανίας με ουρές αυτοκινήτων να σχηματίζονται, με συμπλοκές στις αντλίες και οδηγούς να αποθηκεύουν καύσιμα σε πλαστικές φιάλες νερού, κάτι που δεν αποκλείεται να σημειωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη αν δεν υπάρξει πρόβλεψη για τις αυξανόμενες ελλείψεις.

Σύμφωνα με τον Kallum Pickering, κορυφαίο οικονομολόγο στην Berenberg Bank, «η κρίση καυσίμων στο ΗΒ είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ο στρατός στη μάχη της κρίσης καυσίμων

Βρετανία: Προβλήματα στη διανομή φαρμάκων εντοπίζουν τα φαρμακεία

Βρετανία: Ελλείψεις στη βενζίνη - Αναστέλλονται οι νόμοι περί ανταγωνισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider