Αφγανιστάν: 5 νεκροί και 11 τραυματίες από την φονική επίθεση στην Καμπούλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αφγανιστάν: 5 νεκροί και 11 τραυματίες από την φονική επίθεση στην Καμπούλ
Εκπρόσωπος του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και 11 τραυματίες.

Οι Ταλιμπάν οργάνωσαν χθες Κυριακή την πρώτη τους μεγάλη συγκέντρωση για να γιορτάσουν την επικράτησή τους έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου, αλλά αυτή που το νέο ισλαμιστικό καθεστώς ήθελε να είναι επίδειξη δύναμης αμαυρώθηκε από βομβιστική επίθεση με πολλούς νεκρούς και τραυματίες έξω από μεγάλο τέμενος στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Εκπρόσωπος του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και 11 τραυματίες. Τα θύματα είναι πολίτες και μέλη των Ταλιμπάν.

«Έχουμε συλλάβει τρία πρόσωπα που συνδέονται με την έκρηξη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η επίθεση διαπράχθηκε στην είσοδο του τεμένους Ιντ Γκα, του δεύτερου μεγαλύτερου της πρωτεύουσας, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη επιμνημόσυνη προσευχή για τη μητέρα του Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, μέλους – και εκπροσώπου – της κυβέρνησης, μορφής του ισλαμιστικού κινήματος.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην έκρηξη μέσω Twitter, χωρίς ωστόσο να τη συνδέσει με την οικογενειακή τελετή. Την προηγουμένη, ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν αναφέρθηκαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στον τόπο και την ώρα της προσευχής.

Κατά τον ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο, βόμβα τοποθετημένη κοντά στην είσοδο εξερράγη καθώς πιστοί έβγαιναν από το τέμενος, αφού είχαν εκφράσει τα συλλυπητήριά τους στον κ. Μουτζάχιντ και συγγενείς.

Η πιο πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στην Καμπούλ διαπράχθηκε την 26η Αυγούστου, όταν τουλάχιστον 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 150 τραυματίστηκαν καθώς βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά του στο αεροδρόμιο – τότε ακόμη υπό τον έλεγχο του στρατού των ΗΠΑ –, ενέργεια για την οποία την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο βραχίονας του ΙΚ στο Αφγανιστάν, που αυτοαποκαλείται ΙΚΧ («Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν»), έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις πιο πολυαίμακτες επιθέσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Παρότι και οι δύο οργανώσεις, το ΙΚΧ και το κίνημα των Ταλιμπάν, επανδρώνονται από φανατικούς σουνίτες, οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο μίσος.

Επικρατεί ακόμα σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων

Τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για οκτώ νεκρούς και 20 τραυματίες επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν, άλλα για 12 νεκρούς. Αξιωματούχος των Ταλιμπάν που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είπε πως ο οριστικός απολογισμός ίσως είναι ακόμα πιο βαρύς.

Οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους

Δυνάμεις της κυβέρνησης των Ταλιμπάν κατέστρεψαν έναν πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ στη βόρεια Καμπούλ, δήλωσε εκπρόσωπος του κινήματος, έπειτα από έκρηξη έξω από τζαμί στην αφγανική πρωτεύουσα, η οποία στοίχισε τη ζωή και προκάλεσε τον τραυματισμό αμάχων.

Δεν υπήρξε επιβεβαίωση ότι η επιχείρηση συνδεόταν άμεσα με τη χθεσινή έκρηξη, η οποία ήταν η πιο σοβαρή επίθεση στην αφγανική πρωτεύουσα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο τέλος Αυγούστου.

Η τοπική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, γνωστή ως ISIS-Khorasan, έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν και δεν έχει συμφιλιωθεί με το κίνημα που κατήγαγε σαρωτική νίκη τον Αύγουστο σε βάρος της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης της Καμπούλ.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ δήλωσε πως μια ειδική μονάδα των Ταλιμπάν πραγματοποίησε επιχείρηση εναντίον στοιχείων του ISIS στη 17η περιφέρεια της Καμπούλ, στο βόρειο τμήμα της πόλης, αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ.

«Η βάση του ISIS καταστράφηκε εντελώς και όλα τα μέλη του ISIS που βρίσκονταν μέσα σ' αυτή σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα αυτής της αποφασιστικής και επιτυχημένης επίθεσης», ανέφερε ο Μουτζάχιντ σε μήνυμά του νωρίς σήμερα το πρωί στο Twitter.

Νωρίτερα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει σφοδρές συγκρουσεις στην περιοχή και κάτοικοι είχαν επιβεβαιώσει πως άκουσαν εκρήξεις και πυρά στη διάρκεια της νύκτας.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι μάχονται επίσης με δυνάμεις πιστές στον Άχμαντ Μασούντ, έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης στην περιφέρεια Πανσίρ βόρεια της Καμπούλ, έχουν δηλώσει πως ελέγχουν σχεδόν πλήρως τη χώρα.

Όμως τα χθεσινά βίαια επεισόδια καθώς και μια σειρά μικρότερων επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές όπως η Νανγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν, και η Παρβάν, βόρεια της Καμπούλ, δείχνουν πως οι απειλές για την ασφάλεια δεν έχουν εξαφανιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αφγανιστάν: Εκρηξη βόμβας έξω από τζαμί στην Καμπούλ – Πολλοί νεκροί

gazzetta
gazzetta reader insider insider