Αυστραλία: Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε την δέσμευση μας στη Γαλλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστραλία: Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε την δέσμευση μας στη Γαλλία
Η απόφαση της Καμπέρα να ακυρώσει το συμβόλαιο, ύψους 56 δισ. ευρώ, για 12 υποβρύχια με κινητήρα ντίζελ επιλέγοντας αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια έχει προκαλέσει την οργή του Παρισιού.

Η Αυστραλία έχει ήδη αποδείξει τη δέσμευσή της προς τη Γαλλία μέσω της θυσίας των στρατιωτών της στη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, εκτίμησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας Μπάρναμπι Τζόις, κινδυνεύοντας να επιδεινώσει την κρίση μεταξύ των δύο χωρών μετά τη ρήξη που επήλθε λόγω της ακύρωσης ενός τεράστιου συμβολαίου αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από τo αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

Η απόφαση της Καμπέρα να ακυρώσει αυτό το συμβόλαιο, ύψους 56 δισεκ. ευρώ, για την παροχή στην Αυστραλία 12 υποβρυχίων με κινητήρα ντίζελ επιλέγοντας αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια έχει προκαλέσει την οργή του Παρισιού.

“Η Αυστραλία δεν έχει ανάγκη να αποδείξει τη δέσμευσή της, τη φιλία της και την επιθυμία της να προστατεύσει την ελευθερία και την ισότητα της Γαλλίας”, τόνισε ο Τζόις.

“Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί σκοτώθηκαν στο γαλλικό έδαφος ή σκοτώθηκαν για να προστατεύσουν το γαλλικό έδαφος (…) στη διάρκεια του Α’ και του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου”, πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά του αντιπροέδρου της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις σχέσεις της χώρας με τη Γαλλία.

Μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης του συμβολαίου για την αγορά των υποβρυχίων και τη σύναψη ενός συμφώνου μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, του AUKUS, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακάλεσε τους πρεσβευτές της Γαλλίας από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Το Παρίσι κατηγόρησε εξάλλου τις δύο χώρες για “ψέματα” και για “σοβαρή διάρρηξη της εμπιστοσύνης”.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, λέγοντας ότι ενήργησε σκεπτόμενος το εθνικό συμφέρον της Αυστραλίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού.

Συμφωνία Γαλλίας-Αυστραλίας για την παράδοση αμαξοστοιχιών

Η γαλλική κατασκευαστική εταιρεία Alstom υπέγραψε συμβόλαιο για να παραδώσει στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, 25 προαστιακούς σιδηροδρόμους έναντι ποσού 300 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η επιχείρηση.

«Τα τρένα θα σχεδιάζονται και θα κατασκευάζονται στην πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία και θα αποτελούνται σε ποσοστό τουλάχιστον 60% από εγχώρια υλικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η παραγγελία αυτή εντάσσεται στο σχεδιασμό που έχει γίνει μαζί με τη διεύθυνση Μεταφορών της πολιτείας της Βικτόρια, η οποία περιλαμβάνει τη Μελβούρνη και την Καμπέρα, για μια περίοδο δύο ετών. Η Alstom διαθέτει μια εγκατάσταση τοπικής παραγωγής στο Μπαλαράτ.

«Η Alstom είναι ευτυχής που συνεχίζει τη σύμπραξή της με την κυβέρνηση της Βικτόρια και την τοπική αλυσίδα εφοδιασμού χάρη στην οποία θα συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε τρένα για τη Βικτόρια στη Βικτόρια», ανακοίνωσε ο Μαρκ Κόξον, γενικός διευθυντής της Alstom Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος διευκρίνισε πως η Alstom είχε ήδη παραδώσει στην πόλη «τα πιο αξιόπιστα τρένα της τα είκοσι τελευταία χρόνια».

Η ανακοίνωση έγινε ενώ μια κρίση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία μετά την ακύρωση του συμβολαίου πώλησης συμβατικών υποβρυχίων του γαλλικού ομίλου Naval Group στην αυστραλιανή κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider