Νέες απλουστευμένες ενεργειακές ετικέτες της ΕΕ για τα προϊόντα φωτισμού, από 1η Σεπτεμβρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απλουστευμένες ενεργειακές ετικέτες της ΕΕ για τα προϊόντα φωτισμού, από 1η Σεπτεμβρίου
Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η επιστροφή σε μια πιο απλή κλίμακα από το «Α» ως το «G», αναφέρει η Κομισιόν.

Από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου 2021, σε όλα τα φυσικά και τα διαδικτυακά καταστήματα θα ισχύει μια εντελώς καινούρια έκδοση της ευρέως αναγνωρισμένης από τους ευρωπαίους πολίτες ενεργειακής ετικέτας για τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες και τα άλλα προϊόντα φωτισμού, βοηθώντας τους καταναλωτές να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα, όπως αναφέρει η Κομισιόν.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της σημαντικής βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι όλο και περισσότερες «φωτεινές πηγές» (όπως λαμπτήρες και δομοστοιχεία LED) έχουν λάβει ετικέτες A+ ή A++ στην κλίμακα που ισχύει σήμερα. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η επιστροφή σε μια πιο απλή κλίμακα από το «Α» ως το «G».

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον δήλωσε σχετικά: «Οι λαμπτήρες και τα άλλα προϊόντα φωτισμού έχουν καταστεί τόσο αποδοτικά τα τελευταία χρόνια, ώστε πάνω από τα μισά LED ανήκουν πλέον στην κατηγορία A++. Χάρη στην επικαιροποίηση των ετικετών, οι καταναλωτές θα μπορούν να διακρίνουν πιο εύκολα ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα της κατηγορίας τους, ώστε να εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα στους λογαριασμούς τους. Η χρήση ενεργειακά αποδοτικότερου φωτισμού θα συνεχίσει να μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ και να συμβάλλει στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.»

Η νέα κλίμακα είναι πιο αυστηρή και σχεδιασμένη έτσι ώστε πολύ λίγα προϊόντα να μπορούν αρχικά να επιτύχουν τις βαθμολογίες «Α» και «Β», αφήνοντας περιθώρια να εισέλθουν σταδιακά πιο αποδοτικά προϊόντα στην αγορά. Τα πλέον ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά θα φέρουν πλέον γενικά την ένδειξη «C» ή «D». Στις ετικέτες θα περιλαμβάνονται επίσης ορισμένα νέα στοιχεία, όπως ένας κωδικός QR που παραπέμπει σε μια ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, όπου οι καταναλωτές μπορούν να βρουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το προϊόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα ενεργειακή επισήμανση για λαμπτήρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider