Τυφώνας Άιντα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λουιζιάνα - Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τυφώνας Άιντα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λουιζιάνα - Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό
Οι αρχές στη Λουιζιάνα ανακοίνωσαν έναν θάνατο που οφειλόταν στον τυφώνα Άιντα, καθώς ένας άνθρωπος χτυπήθηκε από δέντρο που έπεσε πάνω του.

Στην Κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κατηγορίας Σαφίρ-Σίμσον υποβάθμισε τον τυφώνα Άιντα το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), μέρος του συστήματος της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, προειδοποιώντας όμως πως συνεχίζει να φέρνει ισχυρούς ανέμους και ενδέχεται να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες σε τομείς της νοτιοανατολικής Λουιζιάνας.

Σύμφωνα με το NHC, ο Άιντα βρισκόταν 65 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης, με ανέμους ως και 165 χιλιομέτρων ανά ώρα. Αναμένεται να εξασθενίσει μέσα στο επόμενο 24ωρο, αλλά θα παραμείνει τυφώνας για αρκετές ημέρες ακόμη και θα κινηθεί προς την ενδοχώρα.

Ένας άνθρωπος χτυπήθηκε από δέντρο που έπεσε πάνω του στη Λουιζιάνα και έχασε τη ζωή του.

Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό στη Λουιζιάνα

Ο κυκλώνας Άιντα έπληξε τη Λουιζιάνα από τον Κόλπο του Μεξικού χθες, ως μια σφοδρή καταιγίδα κατηγορίας 4. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε χθες το βράδυ σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Ορλεάνης, σύμφωνα με την εταιρεία Entergy Louisiana.

Η εταιρεία Entergy «επιβεβαίωσε ότι η Νέα Ορλεάνη έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση», ανέφερε μέσω Twitter η NOLA Ready, υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, επιφορτισμένη με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. «Η μόνη ηλεκτροδότηση στην πόλη προέρχεται από γεννήτριες», πρόσθεσε.

Στη Λουιζιάνα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us, ο οποίος παρακολουθεί τις διακοπές της ηλεκτροδότησης στις ΗΠΑ. Συνολικά 1.002.184 πελάτες της εταιρείας ηλεκτροδότησης της Λουιζιάνα ήταν χωρίς ηλεκτρικό τις πρώτες ώρες σήμερα, 30 Αυγούστου, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Σε κατάσταση καταστροφής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Λουιζιάνα σε κατάσταση μείζονος καταστροφής και έδωσε εντολή να διατεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια για να στηριχθούν οι προσπάθειες αποκατάστασης των περιοχών που πλήττονται από τον τυφώνα Άιντα, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ο Λευκός Οίκος.

Στη βοήθεια που θα διατεθεί θα συμπεριλαμβάνονται «δωρεές για την προσωρινή στέγαση ή την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν κατοικίες, χαμηλότοκα δάνεια για την κάλυψη ανασφάλιστων ζημιών σε ιδιοκτησίες και άλλα προγράμματα για να βοηθηθούν πολίτες και επιχειρήσεις να ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της καταστροφής», εξήγησε η αμερικανική προεδρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφίες AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider