Πυρκαγιά στην Αττική: Μαίνεται η φωτιά, συνεχείς εντολές εκκενώσεων - Νέα νύχτα αγωνίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στην Αττική: Μαίνεται η φωτιά, συνεχείς εντολές εκκενώσεων - Νέα νύχτα αγωνίας
Συνεχίζεται ο πύρινος κλοιός στο λεκανοπέδιο. Live η πορεία της φωτιάς, μέσω εικόνων δορυφόρου. Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Έσβησε το μέτωπο στο Σούνιο. Η ενημέρωση από τον Χαρδαλιά.

Στην περιοχή των Θρακομακεδόνων εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με την καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στην Αττική, έχοντας καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες δασικά στρέμματα και ανυπολόγιστο αριθμό καμένων σπιτιών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία της πυρκαγιάς μέσω δορυφορικής κάλυψης εδώ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα έχασε τη ζωή του ένας 38χρονος εθελοντής δασοπυροσβέστης από την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Η μάχη με τις φλόγες αναμένεται να είναι τιτάνια για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, καθώς λόγω της διαρκής ενίσχυσης των ανέμων προκύπτουν συνεχώς αναζωπυρώσεις, ενώ τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης σταματούν το έργο τους λόγω της νύχτας.

Στους Θρακομακεδόνες, η φωτιά «γλύφει» την Πάρνηθα χωρίς να έχει φτάσει ακόμα την περιοχή, αλλά πλησιάζοντας επικίνδυνα το σημείο.

Το μέτωπο που ξεκίνησε πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου κατευθύνεται προς τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό, όπου έχει γίνει από τους πυροσβέστες ζώνη για να εμποδίσουν την εξάπλωσή της.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στο μέτωπο του Αγίου Στεφάνου όπου η φωτιά έχει μπει στο Πευκόφυτο και απειλούσε τον οικισμό Ποντίων φτάνοντας μέχρι τις παρυφές της Σταμάτας.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και το μέτωπο των Αφιδνών, ενώ εστίες υπάρχουν ακόμη και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Καινούρια εστία δημιουργήθηκε και στο Κρυονέρι, όπου μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει τα πάντα ενώ η περιοχή παραμένει χωρίς νερό και ηλεκτρικό.

Το μέτωπο στην Πετρούπολη

Προς Πετρούπολη κινείται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στα Άνω Λιόσια, σε χαμηλή βλάστηση πλησίον του Νεκροταφείο Άνω Λιοσίων Αττικής, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, με ισχυρές δυνάμεις να συνεχίζουν να επιχειρούν στο σημείο για τον περιορισμό της φωτιάς.

Εμπρησμός στο Σούνιο;

Στα θετικά, η φωτιά που ξεκίνησε νωρίτερα στο Σούνιο έχει σβήσει, με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής να κάνε λόγο για εμπρησμό. Σύμφωνα με την πυροσβεστική παραμένουν ακόμα οι δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία που είχε διακοπεί και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Αθηνών- Σουνίου.

H ενημέρωση Χαρδαλιά

Μιλώντας σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε λόγο για μια ακόμα δυσκολότερη νύχτα από τη χθεσινή.

Για το μέτωπο της Αττικής, ο ίδιος δήλωσε πως για τον περιορισμό της φωτιάς επιχειρούν 720 πυροσβέστες, με 215 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν πυροσβέστες από την Κύπρο και άλλες χώρας του εξωτερικού, με το σύνολο των δυνάμεων που δρουν στο λεκανοπέδιο να πλησιάζει τα 1.000 άτομα.

Στις 15:25 εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στα Άνω Λιόσια, ενώ στη συνέχεια στα Λεγραινά Σουνίου.

Στη βόρεια Εύβοια η πορεία κατευθύνεται νότια, με ριπές έως και 5 μποφόρ. Γίνονται προσπάθειες για να ανακοπεί στη Λίμνη. Το λιμενικό σώμα έκανε πάνω από 631 απεγκλωβισμούς ατόμων.

Στην Aρχαία Ολυμπία επιχειρούν 310 πυροσβέστες, όπως και εναέρια μέσα, ενώ συνδρομή παρείχε η ΕΛΑΣ και ο στρατός όπως και η περιφέρεια και οι ΟΤΑ.

Στη Φθιώτιδα, Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη και Δωρίδα, οι φωτιές είναι σε εξέλιξη.

Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών. Από τη Γαλλία
82 πυροσβέστες επιχειρούν στις Αφίδνες και δύο αεροσκάφη καναντέρ στην Πάρνηθα. Από την Κροατία 1 καναντέρ. Σήμερα αναμένονται 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, από την Ελβετία 2 ελικόπτερα super puma.

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις για εμπρησμό.

«Έχουμε μπροστά μας μια ακόμη πιο δύσκολη νύχτα. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενεργά μέτωπα με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», κατέληξε.

Διακοπές ρεύματος στην Αττική

Επανέρχονται το απόγευμα οι προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στην Αττική..

Η διάρκεια των διακοπών εξαρτάται από την πορεία της πυρκαγιά, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Οι περιοχές όπου θα γίνουν οι διακοπές ρεύματος είναι:

Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Πάτημα Χαλανδρίου, Πεντέλη, Γέρακας, Πολύδροσο

Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Καβούρι, Γλυφάδα, Λαγονήσι, Αγία Μαρίνα

Κηφισιά, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Μαρούσι, Μενίδι, Νέα Φιλαδέλφεια, Λυκόβρυση, Γαλάτσι, Άνω Κυψέλη, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Νέα Ιωνία, Άγιοι Ανάργυροι, Ίλιον, Νέα Χαλκηδόνα, Καματερό, Περισσός, Άνω Πατήσια

Ηλιούπολη, Άλιμος, Καλαμάκι, Άγιος Δημήτριος, Καλλιθέα, Νέος Κόσμος, Νέα Σμύρνη, Αργυρούπολη, Υμηττός, Γλυφάδα, Δάφνη, Καρέας, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό

Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Κορωπί, Καλύβια, Παιανία, Κερατέα

Κάλαμος, Βαρνάβας, Αφίδνες, Πολυδένδρι, Μαλακάσα, Ιπποκράτειος Πολιτεία

Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Σχοινιάς, Κάτω Σούλι, Μάτι, Άγιος Ανδρέας, Πικέρμι, Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη, Διόνυσος

Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Άγιος Στέφανος, Δροσιά, Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσος, Άνοιξη, Βαρυμπόμπη, Κρυονέρι

Σπάτα, Μαρκόπουλο, Λούτσα, Κορωπί

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ οι διακοπές είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής/ζήτησης, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της ηπειρωτικής χώρας.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή στους πολίτες στα ακόλουθα:

-Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

-Για λόγους ασφαλείας, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και άρα όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η ΕΛΑΣ ενημερώνει για τα σημεία που έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω του πύρινου μετώπου.

Μπορείτε να δείτε τη σχετική λίστα εδώ.

Διακοπή της κυκλοφορίας από την Αθήνα έως το Κάστρο Βοιωτίας

Με απόφαση της Τροχαίας λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, η Νέα Οδός προχώρησε στις παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνσης προς Λαμία: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη μέχρι τον Α/Κ Θήβας. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη.
  • Ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Α/Κ Κάστρου μέχρι τον Α/Κ Καλυφτάκη. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Κάστρου.

Παράλληλα, με εντολή τροχαίας και προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία εκκένωσης των οικισμών που πλήττονται από τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι ράμπες εισόδου του Ανισόπεδου Κόμβου Βαρυμπόμπης και του Ανισόπεδου Κόμβου Μπογιατίου (Αγ. Στεφάνου), θα παραμείνουν ανοιχτές μόνο στο ρεύμα προς Αθήνα.

Η είσπραξη διοδίων τελών από τα μετωπικά διόδια Θήβας, καθώς και όλους τους πλευρικούς σταθμούς που βρίσκονται εντός του αποκλεισμένου τμήματος και στις δύο κατευθύνσεις, έχει ανασταλεί.

«Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider