Πυρκαγιά στην Αττική: Εκκένωση σε Άγ. Στέφανο και Καπανδρίτι - Μεγάλες καταστροφές στις Αφίδνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στην Αττική: Εκκένωση σε Άγ. Στέφανο και Καπανδρίτι - Μεγάλες καταστροφές στις Αφίδνες
Στους 9 οι τραυματίες από τη φωτιά, 2 δασοπυροσβέστες διασωληνώθηκαν. Η νύχτα δυσχεραίνει τις προσπάθειες πυρόσβεσης όπως και το συντονισμό για την απομάκρυνση πολιτών.

Δραματικότερες διαστάσεις λαμβάνει η μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Αττική, με την Πυροσβεστική να δίνει εντολή για εκκένωση του Αγίου Στέφανου και του Καπανδριτίου, ενώ παραμένει άγνωστη η συνολική έκταση των υλικών και φυσικών καταστροφών που έχει προκαλέσει το πύρινο μέτωπο, που ξεκίνησε από τη Βαρυμπόμπη, στο λεκανοπέδιο.

Μάλιστα, μένει να φανούν το εάν αποφευχθούν ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές, καθώς η νύχτα δυσχεραίνει τις προσπάθειες πυρόσβεσης όπως και το συντονισμό για την απομάκρυνση πολιτών από τις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η σημαντική ενίσχυση των ανέμων, που αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής

Εκκενώσεις

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής εξέδωσε λίγο μετά τις 23:00 διαταγή εκκένωσης των οικισμών Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Άγιο Στέφανο.

Νωρίτερα, παρόμοια οδηγία είχε δοθεί για τους οικισμούς Δροσοπηγή, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία, στους οποίους έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες καταστροφές από τις φλόγες.

Τραυματίες

Μέχρι τα μεσάνυχτα, ο αριθμός των τραυματιών έφτανε τους 9, με 2 δασοπυροσβέστες να έχουν διασωληνωθεί και να δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Λόγω των συνθηκών, πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σχετικά με τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, ενόψει και των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που θα επικρατήσουν αύριο.

Ο κ. Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό μήνυμα του, τόνισε πως η νύχτα θα είναι δύσκολη όπως και οι επόμενες μέρες.

Λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, η πυρκαγιά ξεπέρασε την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος των διοδίων των Αφιδνών.

Χαρδαλίας: Η εικόνα στα 3 μεγάλα μέτωπα

Για την πορεία των μεγάλων πυρκαγιές που καίνε σε περιοχές της Ελλάδας ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλίας το βράδυ της Πέμπτης.

Ο ίδιος τόνισε πως σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν 145 δασικές πυρκαγιές συνολικά, με 99 από αυτές να έχουν ξεκινήσει μέσα στο τελευταίο 24ωρο. «Αυτή τη στιγμή, παραμένουν ενεργές οι 57» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τη φωτιά στη βόρεια Αττική, με επίκεντρο τη Βαρυμπόμπη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες.

«Συνολικά 95 αναζωπυρώσεις και σήμερα περισσότερες από 12 σημειώθηκαν στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης που εκδηλώθηκε προχθές.

Όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, υπογράμμισε, ενώ η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι στα πρώην βασιλικά κτήματα πήρε γρήγορα διαστάσεις προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας , με κατεύθυνση τη Δροσοπηγή και το Κατσιμίδη και προς στιγμή πέρασε την εθνική οδό, στα διόδια των Αφιδνών, όπου και ανακόπηκε άμεσα».

Για το μέτωπο της Εύβοιας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στην περιοχή επιχειρούν 240 πυροσβέστες, με τη συνδρομή των δυνάμεων του Στρατού.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στην Αρχαία Ολυμπία. Επιχειρούν 310 πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρούσαν πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, υδροφόρες, μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνολικά εστάλησαν SMS για την εκκένωση 32 οικισμών. Έμφαση δόθηκε στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Στη Μεσσηνία, επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, ενώ επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Χθες και σήμερα εστάλησαν μηνύματα μέσω του 112 για εκκένωση οικισμών, για να απομακρυνθούν οι πολίτες σε ασφαλή κατεύθυνση.

Στις προσπάθειες συνδράμει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, η χώρα έχει δεχθεί βοήθεια από Κύπρο, Γαλλία, ενώ αύριο αναμένεται συνδρομή από Ρουμανία, Σουηδία και Ελβετία.

«Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και σε άλση» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επανήλθε σε λειτουργία το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Κρυονερίου

Όπως ανακοινώθηκε σε έκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια του Συστήματος Ηλεκτροδότησης εν μέσω των πυρκαγιών, το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στο Κρυονέρι που τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια την Αττική έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Εκκενώνεται πλήρως η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα

Το σύνολο των διαμενόντων στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας αναμένεται να μεταφερθεί στη δομή της Ριτσώνας, καθώς και σε άλλες δομές της επικράτειας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Πυρκαγιά στη Β. Αττική: Μήνυμα του 112 για Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, Άγ. Γεώργιο, Πουρίθι

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Οι φλόγες κυκλώνουν τα χωριά Αμέλαντες, Σκεπαστή

gazzetta
gazzetta reader insider insider