Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Β. Αττική: Έφτασε στα διόδια των Αφιδνών - Τουλάχιστον 5 τραυματίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Β. Αττική: Έφτασε στα διόδια των Αφιδνών - Τουλάχιστον 5 τραυματίες
Μέχρι στιγμής έχει δοθεί εντολής εκκένωσης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στις Αφίδνες και στο Κρυονέρι. «Γλύφουν» τα σπίτια οι φλόγες στη Δροσοπηγή, με εγκαύματα οι τραυματίες. Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση της Αττικής. Που απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Δίχως τέλος ο εφιάλτης από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, με τις φλόγες να ξεφεύγουν από τον έλεγχο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Το πύρινο μέτωπο έχει πάρει πια τεράστιες διαστάσεις και ήδη οι φλόγες έχουν φτάσει στο Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή, ενώ από τη βόρεια πλευρά κατευθύνονται προς το Κατσιμίδι και τον Κοκκινόβραχο.

Περίπου στις 20:00, οι φλόγες έφτασαν στην Εθνική Οδό, στο ύψος των Αφιδνών, λίγο προτού σταματήσουν τα εναέρια μέσα τις πτήσεις τους, με τη μάχη να κορυφώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν το ΣΚΑΪ και το Open TV, δύο άτομα που φέρουν εγκαύματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο από την περιοχή της Δροσοπηγής. Αξίζει να σημειωθεί πως πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν άτομα εγκλωβισμένα στη περιοχή της Δροσοπηγής, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν άμεσα.

Ακόμα, 3 άτομα από το Κρυονέρι μεταφέρθηκαν με εγκαύματα στο ΚΑΤ.

Σημειώνεται πως το 112 απέστειλε μήνυμα σε όλους τους πολίτες της Αττικής, προειδοποιώντας για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς που υπάρχει τις επόμενες μέρες.

Αναλυτικά το μήνυμα αναφέρει:

«Επείγουσα Ειδοποίηση: Πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες μέρες. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε εστία πυρκαγιάς».

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής εστιάζονται στο να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς καθώς αν περάσει την κορυφογραμμή θα κινδυνεύσει άμεσα η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση παρθένου δάσους στην παραπάνω περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικές ριπές ανέμου που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Κρυονέρι

Μέχρι στιγμής, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στις Αφίδνες, στον Κοκκινόβραχο, στο Κρυονέρι και στη Δροσοπηγή.

Όλοι οι κάτοικοι από τις συγκεκριμένες περιοχές απομακρύνονται με τη συνδρομή της αστυνομίας, ενώ το βάρος της πυρόσβεσης έχει πέσει κυρίως στα ενάερια μέσα καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο για τις επίγειες δυνάμεις να παραμείνουν κοντά στο μέτωπο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Αυτή την ώρα, στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 10 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν επιχειρεί το ρωσικό Beriev καθώς συμπλήρωσε τις ώρες ασφαλείας και βρίσκεται στο έδαφος για συντήρηση μέχρι αύριο. Επίσης, δεν έχουν φτάσει ακόμη τα δύο σουηδικά αεροσκάφη καθώς έχουν καθηλωθεί στην Πολωνία λόγω κακοκαιρίας.

Παράλληλα, η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε όλους τος δρόμους που οδηγούν προς την περιοχή.

Πυρκαγια

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση της Αττικής

Λόγω της πυρκαγιάς, ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε πως έχουν τεθεί μια από τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική. Η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στο λεκανοπέδιο για τις επόμενες ώρες.

Πυρκαγιά

Εκκένωση στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών της Μαλακάσας

Λόγω της πυρκαγιάς, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε εντολή μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο κέντρο της Μαλακάσας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από την Αστυνομία διακόπηκε η κυκλοφορία προς την Βαρυμπόμπη, στους εξής δρόμους:

  • Κόμβο Βαρυμπόμπης- Ερυθραίας
  • Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα Χάνι)
  • Τατοΐου από την Λ. Κύμης
  • Λεωφόρο Κρυονερίου από την συμβολή μες την Ανοίξεως
  • Ιπποκράτους από την συμβολή με την οδό Αριστογείτονος
  • Ε.Ο. Μαλακάσας Ωρωπού από την συμβολή με την οδό Καβάφη
  • Πάρνηθος από την συμβολή με την οδό Αγίας Τριάδος
  • Δροσοπηγής από το ύψος της εθνική οδού Αθηνών- Λαμίας
  • Τατοΐου από την οδό Ερυθραίας
  • Μουσών από την οδό Ορφέως
  • Τατοΐου από το ύψος της νότιας πύλης του αεροδρομίου
  • Τατοΐου από το ύψος του Ιερού Ναού Αποστόλου Πέτρου και Παύλου
  • Λεωφόρο Κρυονερίου από Λεύκης
  • ΕΟ Μαλακάσας -Σκάλας Ωρωπού από την οδό Ανεξαρτησίας
  • Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου- οδό Μακεδονίας
  • Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου, οδό Τυρταίας
  • Αγίου Μερκουρίου από την οδό Αγίας Τριάδος
  • Ανώνυμη Οδό από την περιοχή Σφενδάλη προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Η ανακοίνωση της Νέας Οδού

Όπως ανακοίνωσε η Νέα Οδός, με έπειτα από εντολή της τροχαίας, πραγματοποιείται ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη, ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Οινοφύτων.

Στον πλευρικό σταθμό διοδίων Οινοφύτων έχει τεθεί σε εφαρμογή αναστολή είσπραξης διοδίων τελών.

Πυρκαγιά

Εκκένωση λόγω πυρκαγιάς και στη Φωκίδα

Την εκκένωση του χωριού Ελαία πού βρίσκεται δυτικά της Ιτέας ζήτησε η πυροσβεστική υπηρεσία ενώ στη συνέχεια η αστυνομία, η περιφέρεια Στερεάς και ο Δήμος Δωρίδας ενημέρωσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά άρχισε γύρω στις 18:30 σε χαμηλή βλάστηση και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις και κινήθηκε απειλητικά στο χωριό Ελαία.

Παράλληλα όσοι βρίσκονταν στην περιοχή πήραν μήνυμα από το 112 που τους ζητούσε αν βρίσκονται στην Ελαία της Φωκίδας να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Καλλιθέα. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Λουκά Καραδήμο «η πυρκαγιά πέρασε πάρα πολύ κοντά στο χωριό και έκαψε ορισμένα παλιά σπίτια που βρίσκονται εκεί και συνεχίζει να καίει χαμηλή βλάστηση και ελιές αλλά έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για το χωριό».

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί πυροσβεστικές δυνάμεις τόσο από τη Φωκίδα όσο και από την ευρύτερη περιοχή προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς

Το χωριό Ελαία είναι βόρεια από τα παραλιακά χωριά Γλυφάδα, Σπηλιά, 'Αγιος Σπυρίδων αλλά και το νησί Τριζόνια.

Πυρκαγιά

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, OPEN, ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Καίγονται σπίτια στη Δροσοπηγή, εκκένωση σε Αφίδνες και Κρυονέρι

Εκτάκτως στη Βαρυμπόμπη μεταβαίνει ο Κ. Μητσοτάκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider