Διεθνή
09-05-2021 | 11:53

Δένδιας και Χριστοδουλίδης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Newsroom
Μοιράσου το
eu27 flags
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και ο ομόλογός του της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου αύριο, Δευτέρα, να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπό τις τρέχουσες εξελίξεις της ημερήσιας διάταξης, οι Υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών Μελών θα τύχουν ενημέρωσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, κ. Josep Βorrell, ανάμεσα σε άλλα, για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, για την κατάσταση στο Λίβανο, για την αναβολή των Παλαιστινιακών εκλογών, για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης σε σχέση με το Ιράν (JCPOA), καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Προβλέπεται, επίσης, η μέσω τηλεδιάσκεψης ανταλλαγή απόψεων για την κλιματική αλλαγή με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι (John Kerry)

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα διαμειφθέντα και το αποτέλεσμα της 'Ατυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό που είχε συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και η οποία έλαβε χώρα στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου.

Ακολούθως, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, με έμφαση στη συνεργασία της ΕΕ με τα Κράτη της περιοχής, όπως και για την πρόοδο στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής τους προοπτικής.

Περαιτέρω, αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις διατλαντικές σχέσεις, ιδιαίτερα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ του Ιουνίου, ενώ στο ίδιο πλαίσιο θα εξετασθεί και η ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε μία σειρά από περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Το απόγευμα, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, κ. John Kerry, με στόχο την εξέταση τρόπων για διεύρυνση της συνεργασίας ΕΕ - Ηνωμένων Πολιτειών και για ανάληψη κοινών δράσεων στον εν λόγω τομέα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων και επαφών με ομολόγους τους, κατά τις οποίες αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.