Δανία: Η ΕΕ «ανησυχεί» για την αφαίρεση των αδειών παραμονής Σύρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δανία: Η ΕΕ «ανησυχεί» για την αφαίρεση των αδειών παραμονής Σύρων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εν προκειμένω δυνατότητα να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει στην περίπτωση της χώρας για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

Η ευρωπαία επίτροπος Ίλβα Γιούανσον εξέφρασε χθες Τρίτη την «ανησυχία» της για την απόφαση των αρχών της Δανίας να αφαιρέσουν τις άδειες παραμονής τους από Σύρους διότι χαρακτηρίζουν «ασφαλή» την κατάσταση στη Δαμασκό και τα περίχωρά της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εν προκειμένω δυνατότητα να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει στην περίπτωση της χώρας για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, αφού η Δανία διαθέτει την επιλογή της διαφοροποίησης (option de retrait) από την πολιτική των Βρυξελλών σε ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου.

Ερωτηθείσα σχετικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις ανέφερε πως έλαβε τη διαβεβαίωση από μέρους των αρχών της Δανίας πως δεν θα υπάρξει «αναγκαστική επιστροφή» των ανθρώπων αυτών στη Συρία.

Καθώς Κοπεγχάγη και Δαμασκός δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, οι Σύροι δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν παρά τη θέλησή τους στην πατρίδα τους.

Αλλά το να μην τους επιτρέπεται πλέον «να πηγαίνουν να εργαστούν, ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ή να μαθαίνουν τη γλώσσα» είναι «κάτι που με ανησυχεί», συμπλήρωσε η σουηδή επίτροπος.

Η Δανία, η πολιτική της οποίας ως προς τη μετανάστευση συγκαταλέγεται στις πιο περιοριστικές στην Ευρώπη, αποφάσισε το καλοκαίρι να επανεξετάσει τους φακέλους περίπου 500 Σύρων από την πρωτεύουσα, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, με το σκεπτικό ότι «η τρέχουσα κατάσταση στη Δαμασκό (...) δεν δικαιολογεί πλέον τη χορήγηση αδειών παραμονής ή την παράταση των αδειών παραμονής».

Πρόκειται για ανθρώπους στους οποίους δεν έχει παραχωρηθεί μόνιμο καθεστώς προσφύγων. Πάνω από 189 Σύροι έχουν πλέον στερηθεί τις άδειες παραμονής τους. Κάποιοι εξ αυτών έχουν οδηγηθεί σε κέντρα κράτησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες Τρίτη νέα στρατηγική με στόχο να αυξηθούν οι «οικειοθελείς επιστροφές» στις χώρες καταγωγής μεταναστών που δεν εξασφαλίζουν άδειες παραμονής στην ΕΕ και ανέθεσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) ευρύτερο ρόλο στο πεδίο αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider